Bakteria Salmonella w przyprawie
Autor Karol Zaborowski - 31 Października 2019

Niebezpieczna bakteria w popularnej przyprawie. Pilna decyzja GIS

Bakterie otaczają nas z każdej strony, a wiele z nich żyje cały czas w naszym organizmie. Jednak zazwyczaj są zbyt słabe, żeby pokonać nasz układ odpornościowy. Niestety niekiedy wystarczy nawet mały błąd, aby skażeniu uległy produkty, które mamy na wyciągnięcie ręki w każdym sklepie.

Bakterie mogą być dla nas zarówno przydatne, jak i śmiertelnie niebezpieczne. Niektóre z nich po wniknięciu do naszego organizmu wywołują groźne choroby, a jedną z nich znaleziono w czterech partiach popularnej przyprawy, którą każdy z nas ma w domu. Produkt został skażony bakterią Salmonelli.

Na skutek przeprowadzonych badań GIS podjął decyzję o wycofaniu czterech partii czarnego pieprzu mielonego ze względu na zakażenie bakterią Salmonella. Trwają prace nad ustaleniem dokładnych przyczyn tej sytuacji, a sklepy masowo pozbywają się skażonego towaru.

Anna Dymna jest poważnie chora. Niemal nikt o tym nie wieAnna Dymna jest poważnie chora. Niemal nikt o tym nie wieCzytaj dalej

Bakteria w pieprzu

Pieprz jest jedna z najpopularniejszych przypraw, którą znajdziemy dosłownie w każdym domu. Jak podaje Radio Zet, produkt oferowany przez firmę Agnex Krzysztof Wierzbicki 15-659 Białystok ul. Hotelowa 38 został skażony niebezpieczną bakterią znaną pod nazwą Salmonella.

Bakteria wywołuje bardzo silne zatrucie pokarmowe, które bez odpowiedniej pomocy może okazać się bardzo niebezpieczne. Ze względu na obfite i częste biegunki oraz wymioty, bardzo łatwo u chorego może dojść do odwodnienia i znacznego osłabienia organizmu. W takich wypadkach może okazać się niezbędna interwencja lekarza oraz dożylne podanie płynów.

GIS podjął pilną decyzję o wycofaniu następujących partii mielonego pieprzu czarnego marki Agnex: 150 g, numer partii 1309/6, data minimalnej trwałości 03.2021, 400 g, numer partii 2509/6, data minimalnej trwałości 03.2021, 1 kg, numer partii 2509/6, data minimalnej trwałości 03.2021 i 1 kg, numer partii 2409/6, data minimalnej trwałości 03.2021.

Szczególnie niebezpieczne dla konsumentów jest spożywanie wyżej wymienionych produktów bez uprzedniej obróbki cieplnej. Warto sprawdzić, czy w naszych kuchniach przypadkiem nie znajduje się przyprawa pochodząca ze skażonych partii. Jeżeli tak jest, to powinniśmy jak najszybciej się jej pozbyć.

ZOBACZ TAKŻE:

  1. Rakotwórcza substancja znika ze sklepów. W Polsce zajadają ją tysiące dzieci
  2. Mamy chwalą się, że palą podczas ciąży. "Paliłam przy każdej ciąży mam już trójkę dzieci"
  3. Antyszczepionkowy lekarz Hubert Czerniak pozbawiony prawa wykonywania zawodu. Świetna decyzja sądu!

Następny artykuł