Bakterie: zasada 5 sekund
Autor Karol Zaborowski - 2 Stycznia 2020

Zasada 5 sekund. Mit, czy jednak tkwi w niej ziarnko prawdy?

Bakterie znajdują się zarówno na naszym ciele, jak i w jego wnętrzu. Można je znaleźć również w naszym otoczeniu, jednak zazwyczaj nie są dla nas niebezpieczne. Dopiero gdy chorobotwórczy patogen przeniknie do naszego ciała, może wywoływać niebezpieczne dolegliwości. Jednak według niektórych zasada 5 sekund powinna nas przed tym uchronić.

Bakterie, które znajdziemy na naszych podłogach, mogą u nas doprowadzić do poważnego rozstroju żołądka, który bez wątpienia nie da nam spokoju tak szybko. Jednak w tym momencie kłania się popularna reguła 5 sekund, według której jedzenie, które spadnie na podłogę, nadaje się do zjedzenia, jeżeli nie leżało tam dłużej niż właśnie te magiczne 5 sekund.

Choć brzmi to nieco absurdalnie, to ta reguła znana jest na całym świecie i wiele osób ślepo w nią wierzy. Na szczęście są naukowcy, którzy postanowili sprawdzić to twierdzenie w warunkach laboratoryjnych i udało im się dotrzeć do niezwykle ciekawych wniosków.

Gabriela Kownacka przez lata walczyła z chorobą. Jej schorzenie dotyka tysiące Polek rocznieGabriela Kownacka przez lata walczyła z chorobą. Jej schorzenie dotyka tysiące Polek rocznieCzytaj dalej

Bakterie nie przejdą na żywność, jeżeli nie upłynęło 5 sekund?

Pierwsze tego typu badania zostały przeprowadzone już w 2006 roku przez Paula Dawsona i Briana Sheldona, którzy są naukowcami żywieniowymi i autorami książki „Did You Just Eat That?”. W swoim eksperymencie wykorzystali bakterie salmonelli i umieścili je na różnych podłożach, a mianowicie płytki, dywan i drewno. Następnie upuszczali na nie różne produkty i pozostawili na 5, 30 i 60 sekund. Po tym czasie porównywali ze sobą próbki.

Jak się okazało, na jedzeniu, które spędziło na podłodze 5 sekund, było najmniej bakterii, a ich ilość rosła wraz z upływem czasu. Jednak nie oznacza to, że próbki, które spędziły na powierzchni najmniej czasu, były zupełnie czyste. Niestety bakterie nie będą grzecznie czekać, aż minie magiczna bariera 5 sekund i zaczynają się przyczepiać do jedzenia już w momencie pierwszego kontaktu.

Jak podaje portal wprost.pl, podobne badania zostały przeprowadzone również w 2016 roku przez zespół naukowców z Rutgers University, którzy doszli do podobnych wniosków. Co więcej, wykazano, że wpływ na wyniki miał również rodzaj pokarmu, który był upuszczany. W testach najgorzej wypadły kostki arbuza ze względu na swoją wilgotność.

Trzeba pamiętać, że nigdy nie wiemy, jakie dokładnie bakterie żyją na naszej podłodze, dlatego też nie powinniśmy jeść raczej żadnego pokarmu, który tam wylądował niezależnie od tego, czy minęły już magiczne 5 sekund. W takiej sytuacji zawsze podejmujemy pewne ryzyko, które może okazać się dla nas bardzo niebezpieczne.

ZOBACZ TAKŻE:

  1. Kiedy wszyscy bawili się w Sylwestra, świat obiegła koszmarna wiadomość. Kochały go miliony, potworna śmierć
  2. Maryla Rodowicz dała jednoznaczny sygnał na Sylwestrze Marzeń. Kurskiemu się nie spodoba
  3. Badania, które warto robić przynajmniej raz w roku. Dzięki nim można wiele się dowiedzieć o swoim zdrowiu
  4. Cebula nie tylko na przeziębienie. Po przyłożeniu jej do swojej skóry szybko poczujesz ulgę
  5. Jacek Rozenek już wcześniej miał niepokojące objawy. Lekarze w żaden sposób nie ostrzegli go przed udarem
  6. Już nie ma wątpliwości. W nocy zapadła decyzja w sprawie Pawła Królikowskiego, ogromnie współczujemy rodzinie

Następny artykuł