Bakterie w mięsie, 5 ofiar śmiertelnych
Autor Karol Zaborowski - 6 Października 2019

5 ofiar śmiertelnych. Skażone mięso znika ze sklepowych półek

Bakterie po przedostaniu się do naszego organizmu mogą wywoływać wiele niebezpiecznych dla naszego życia chorób. W tym wypadku przez skażone mięso zachorowały dziesiątki osób, a 5 z nich straciło życie. Teraz niebezpieczny produkt usuwany jest ze sklepowych półek.

Bakterie otaczają nas zewsząd, jednak zanim nie dostaną się do naszego organizmu, często nie stanowią dla nas zagrożenia. Z tego też względu bardzo ważne jest dbanie o higienę, a także odpowiednie przechowywanie naszej żywności, ponieważ nie zawsze obróbka cieplna zapewnia nam pełne bezpieczeństwo. Problem pojawia się w momencie, kiedy jedzenie ulega skażeniu jeszcze zanim trafi na sklepowe półki.

W takim wypadku może dojść do wielu niebezpiecznych zatruć, które potrafią rozprzestrzeniać się niezwykle szybko, a to doprowadza do kolejnych zachorowań. W tym wypadku doszło do skażenia wieprzowiny poprzez bakterie wywołujące listeriozę.

Niebezpieczne bakterie w mięsie

Listerioza może być dla nas śmiertelną chorobą, u osób z osłabionym układem odpornościowym. Zazwyczaj objawia się gorączką, osłabieniem, wymiotami, biegunką, światłowstrętem, bólami mięśni i głowy. Jednak choroba może przybierać różny charakter zależny od tego, które narządy zostały przez nią zajęte.

Źródłem problemu okazała się pakowana wieprzowina z zakładów firmy Offerman w Aalsmeer w Holandii. Produkt ten można znaleźć głównie na rynku holenderskim oraz niemieckim i to właśnie wśród mieszkańców tych państw doszło do niebezpiecznych zatruć.

Jak podaje portal WP.pl, w samej Holandii doszło do ponad 20 zatruć wśród osób, które jadły skażone mięso, z czego zmarły 3 z nich, a inne wymagały pomocy lekarzy i pobytu w szpitalu. U jednej z kobiety choroba wywołała poronienie, a kolejne dwie ofiary pochodzą z niemieckiego regionu Hesja, gdzie również można dostać produkty firmy Offerman.

Według mediów, holenderki sanepid od dłuższego czasu podejrzewał, że produkty tej spółki nie spełniają odpowiednich wymogów. Niestety nie udało się z tego względu uniknąć tragedii. Na skutek wystąpienia choroby i śmierci tylu osób produkty marki Offerman znikają ze sklepowych półek. W przypadku Holandii jest to cała wieprzowina z tej wytwórni, natomiast nasi sąsiedzi pozostawili w swoich sklepach konserwy, które również są produkowane przez tę firmę.

Następny artykuł