Wspaniałe właściwości skórki banana
pixabay.com/PublicDomainPictures
Autor Barbara Bujar - 6 Lipca 2020

Większość osób wyrzuca skórkę od banana. Duży błąd, ponieważ można ją wspaniale wykorzystać

Banany to jedne z najpopularniejszych owoców, które stanowią doskonałą przekąskę i bardzo często goszczą w polskich kuchniach. Nie każdy wie, że ich skórka jest również jadalna i nie trzeba jej wyrzucać. Zewnętrzna część owocu posiada bowiem wspaniałe właściwości, które mogą korzystnie wpłynąć na zdrowie człowieka. Zobacz, czy warto wykorzystać ją w swojej diecie.

Banany cieszą się dużym uznaniem. Ich właściwości zdrowotne poznano już wiele lat temu, a bogaty skład witamin i składników odżywczych doceniany jest do dzisiaj. Afrykańskie owoce znajdują szerokie zastosowanie w wielu kuchniach. Używa się ich do przygotowywania między innymi lodów, naleśników, koktajli, sałatek owocowych i ciastek. Za każdym razem rezygnuje się jednak z ich skórki, która najczęściej ląduje w koszu na śmieci. Czynność ta może okazać się błędem, ponieważ niedoceniona zewnętrzna część bananów także skrywa w sobie wiele zdrowotnych wartości.

Nie żyje 20-letni kolarz. Jego serce nie wytrzymałoNie żyje 20-letni kolarz. Jego serce nie wytrzymałoCzytaj dalej

Nie tylko banany są korzystne dla zdrowia. Poznaj wspaniałe właściwości ich skórki

Jak podaje portal kobieta.pl, skórka stanowi 35 procent procent całości banana. To duża część, z której większość z nas rezygnuje podczas spożywania owocu. Okazuje się, że taka decyzja może być błędem. Skórka jest jadalna, a w dodatku posiada wiele właściwości odżywczych, z których można skorzystać, włączając ją do swojej diety. Na jej przygotowanie istnieje także wiele ciekawych pomysłów.

Skórka od banana z pewnością nie zachęca do spożycia. Jej wygląd i smak skłania nas raczej do tego, aby od razu się jej pozbyć. Warto się jednak nad tym zastanowić, chociażby z powodu jej bogatego składu. Powłoka owocu zawiera korzystne składniki odżywcze, takie jak: potas, wielonienasycone tłuszcze i aminokwasy oraz błonnik pokarmowy. Ten ostatni warty jest szczególnej uwagi. Po dostaniu się do organizmu, wspomaga prace układu pokarmowego, wpływa na serce, a także reguluje poziom cukru we krwi. W niedojrzałych bananach znaleźć można także przeciwutleniacze.

Właściwości skórek są więc bardzo zachęcające. Pojawia się jednak pytanie, w jaki sposób można zjeść tę część owocu. W swojej naturalnej formie na pewno nie będzie smaczna. Mając to na uwadze, portal podaje kilka doskonałych pomysłów, które każdy z nas będzie w stanie zrealizować we własnej kuchni.

Dzisiaj grzeje: 1. Media obiegła bardzo smutna wiadomość. Nie żyje aktor, którego kochały miliony Polaków

2. Ogromny wzrost w emeryturach. Nawet 600 zł, seniorzy sami mogą sprawdzić różnicę

Skórka banana musi zostać z czymś połączona, aby mogła stać się smacznym posiłkiem. Jest na to kilka patentów. Zewnętrzna części owocu może stać się jednym ze składników bananowego smoothie, chlebka albo placuszków. W naturalnej postaci można ją także pokroić na plasterki i podsmażyć na patelni. Choć sposób ten nie został jeszcze przetestowany, może okazać się bardzo smaczny. Korzystając ze skórek bananów warto pamiętać jednak o tym, by wybrać te z bananów organicznych.

ZOBACZ TAKŻE:

  1. Kłęby dymu na S8. Co tam się stało?
  2. Andrzej i Agata Duda świętują dzień pocałunku w wymowny sposób. Fala zdjęć homoseksualnych par w odpowiedziach
  3. Wielka tragedia w kopalni w Azji. Nie żyje ponad 160 osób
  4. 4-latek trafił w ręce prawdziwych potworów. Zamiast opieki otrzymał tortury, których niestety nie wytrzymał
  5. Kobieta była przekonana, że brzuch boli ją przez miesiączkę. Niestety nie dożyła kolejnego dnia
  6. Wiemy, ile Anna Lewandowska przytyła w drugiej ciąży. Dodatkowe kilogramy znikają w oczach

Następny artykuł