Sok z kiszonego buraka zawiera wiele witamin
pixabay.com/Desertrose7
Autor Barbara Bujar - 31 Maja 2020

Sok z kiszonego buraka to prawdziwa bomba witaminowa. Warto znać jego zastosowania

Burak ma w sobie wiele wartości odżywczych, a przyrządzić można go na wiele sposobów. Doskonałym składnikiem codziennej diety może być m.in. sok z kiszonych buraków. Dzięki dużej zawartości witamin i minerałów zakwas sprawdzi się nie tylko jako smaczny napój, ale również jako domowy środek leczniczy.

Włączenie do swojej diety soku z kiszonych buraków może nas bardzo pozytywnie zaskoczyć. Jego codzienne spożywanie dostarczy do naszego organizmu wiele cennych witamin, takich jak witamina A, C, E, K oraz minerałów, do których należą m.in. żelazo, wapń, potas i magnez. Zakwas swoje lecznicze właściwości zawdzięcza również obecności bakterii kwasu mlekowego.

Objawy zakrzepicy bywają nieoczywiste. Każdy powinien je znaćObjawy zakrzepicy bywają nieoczywiste. Każdy powinien je znaćCzytaj dalej

Burak to warzywo o szerokim zastosowaniu

Napój przygotowany z kiszonych buraków jest naturalnym środkiem wspomagającym naszą dietę i zdrowie. Jak podaje portal abczdrowie.pl, oprócz właściwości antyoksydacyjnych, dzięki którym pomoże w oczyszczeniu naszego organizmu, produkt posiada jeszcze wiele różnych zastosowań.

Zakwas buraczany poleca się osobom z chorymi nerkami, ponieważ pomaga on w szybszym wydalaniu kwasu moczowego. Sprawdzi się również jako produkt regulujący ciśnienie krwi, dodatkowo wesprze stan naczyń krwionośnych. Sok z kiszonych buraków pozytywnie wpłynie też na nasz układ kostny.

Skutki regularnego spożywania napoju odczują również osoby, które zamierzają zrzucić zbędne kilogramy. Dzięki dużej zawartości błonnika, burak pozytywnie wpływa na przemianę materii. Sok z kiszonych warzyw dodatkowo obniży poziom cholesterolu. Za sprawą zawartości żelaza sprawdzi się również w walce z anemią.

Burak posiada właściwości przeciwzapalne. Natomiast zawarte w nim azotany pozytywnie wpłyną na pracę naszego organizmu od strony fizycznej i umysłowej. Zakwas buraczany pomoże na zwiększenie koncentracji oraz doda nam energii. W tym miejscu warto dodać, że sok z kiszonych buraków nie jest polecany dla wszystkich. Odradza się go osobom chorującym na reumatyzm i kamicę nerkową. Unikać powinny go także kobiety w ciąży i te karmiące piersią.

Aby skorzystać z właściwości prozdrowotnych buraka, należy wiedzieć, jak uzyskać jego sok. Można oczywiście kupić go w sklepie, ale można też przyrządzić go samemu. Przepis jest bardzo prosty.

Dzisiaj grzeje: 1. Działają na kleszcze jak magnes. Co przyciąga niebezpieczne pasożyty?

2. Ważny komunikat MSZ. Nagła zmiana w ostatniej chwili, wielu Polaków odetchnie z ulgą

Według portalu abczdrowie.pl, aby przygotować zakwas powinniśmy obrać i pokroić na małe kawałki 1 kg buraków. Następnie ułożyć je w dużym naczyniu. Buraki należy przełożyć czosnkiem, kulkami ziela angielskiego oraz liśćmi laurowymi. Na górze powinna znaleźć się kromka chleba na zakwasie. Całość należy zalać wodą, a naczynie przykryć. Tak przygotowane naczynie powinno zostać odstawione w ciemne i nie za ciepłe miejsce. Do całkowitego przygotowania kiszonego soku trzeba odczekać kilka dni. Wtedy składniki należy odcedzić, a uzyskany sok z kiszonych buraków przelać do pojemników.

ZOBACZ TAKŻE:

  1. Lidl ostrzega wszystkich klientów przed ogromnym oszustwem. Możesz stracić pieniądze z karty
  2. Syn Anny Przybylskiej bardzo przypomina mamę. Ma już 14 lat i coraz chętniej pokazuje się w sieci
  3. Gwiazda "Pierwszej miłości" została pogryziona przez psa, którego przygarnęła ze schroniska. Niemal nie straciła oka
  4. 26 latka trafiła do szpitala z kołataniem serca. Przyczyna jej stanu zdrowia wprawiła wszystkich w osłupienie
  5. Pierwsze objawy guza mózgu. Gdy się pojawią, trzeba działać szybko
  6. Gdzie znaleźć najtańsze truskawki? Ceny są o ponad połowę niższe, jednak jest jeden warunek

Następny artykuł