Chemia w produktach spożywczych
fot. publicdomainpictures.net
Autor Karol Zaborowski - 7 Grudnia 2019

Produkty zawierające najwięcej chemii. Lepiej uważać podczas zakupów

Chemia w żywności nie jest niczym nowym, ponieważ od lat niemalże do wszystkiego dodawane są konserwanty i wypełniacze. Jednak są pewnie grupy produktów, które zawierają jej o wiele więcej niż pozostałe.

Chemia do żywności dodawana jest z wielu względów, ale najczęściej chodzi o to, aby produkt wyglądał zachęcająco i miał dłuższą datę przydatności do spożycia. Oczywiście niektóre z dodawanych substancji mają również na celu polepszenie smaku oraz sprawienie, że będzie go relatywnie więcej. Tyczy się to często wędlin, które puchną niczym gąbka podczas nastrzykiwania.

Najczęściej tego typu dodatki oznaczane są literą “E” oraz liczbą, która określa, z czym dokładnie mamy do czynienia. Warto jednak wspomnieć, że nie każdy taki dodatek musi od razu nas niepokoić, bo chociażby witamina C, również ma swoje oznaczenie w tej formie.

Miód z cynamonem pomaga na wiele dolegliwości. Zdrowotna mikstura do przygotowania we własnym domuMiód z cynamonem pomaga na wiele dolegliwości. Zdrowotna mikstura do przygotowania we własnym domuCzytaj dalej

Chemia w produktach spożywczych

Warto też wspomnieć, że w niektórych przypadkach do gotowego produktu dostępnego w sklepie dostaje się chemia, która byłą stosowana do hodowli lub uprawy danego elementu. Listę produktów, gdzie znajdziemy najwięcej chemii, otwierają wędliny. Oczywiście można jeszcze dostać wędliny przygotowywane jak dawniej, jednak raczej nie doświadczymy ich w supermarketach. Co więcej, niekwestionowana królową chemicznych wędlin jest mortadela, która potrafi zawierać nawet kilkanaście składników konserwujących i innych substancji chemicznych dodawanych do niej przez producentów. Rzecz jasna ich ilość będzie się różnić w zależności od jakości produktu oraz tego, jak producent go przygotowuje.

Dalej mamy uwielbiane przez dzieci chrupki ziemniaczane oraz napoje gazowane, które jak wiadomo, do najzdrowszych nie należy. W przypadku słonych przekąsek chodzi przede wszystkim o dodatki, które podbiją ich smak, zabezpieczą przed zepsuciem się oraz sprawią, że nie będziemy mogli się im oprzeć.

Jak podaje portal onet.pl, dalej na tej liście powinny się znaleźć gotowe dania w słoikach, ciastka, desery, lody, serki topione, gotowe pizze i zapiekanki, a nawet gotowe sałatki, które mogłoby się wydawać, że będą dla nas korzystne. Niestety wielu producentów faszeruje swoje produkty gigantycznymi ilościami chemii, dlatego też tak ważne podczas robienia zakupów jest czytanie składów. Dzięki temu będziemy mieli wgląd w to, co kupujemy.

ZOBACZ TAKŻE:

  1. Najczęstsze objawy nowotworu głowy i szyi. Warto je znać
  2. Barbara Brylska zmaga się z paraliżującym bólem. Aktorka cierpi na chorobę, która dotyka miliony osób
  3. Rozjaśnia przebarwienia i niweluje zmarszczki. Można ją kupić w każdej aptece za kilka złotych
  4. 109-latka przez całe życie unikała mężczyzn. Według niej skracają kobietom życie

Następny artykuł