Napar z kminku poprawia poziom cholesterolu
pixabay.com/HolgersFotografie
Autor Barbara Bujar - 26 Maja 2020

Pomaga na wzdęcia i zbyt wysoki cholesterol. Napar z kminku jest banalnie prosty w przygotowaniu

Cholesterol bardzo często osiąga w organizmie zbyt wysoki poziom. Wielu z nas stara się z tym walczyć i szuka coraz nowszych rozwiązań. Nie każdy wie, że z dolegliwością można poradzić sobie w domowy sposób. Wystarczy przygotować napar z kminku, który pomoże nie tylko w obniżeniu cholesterolu. Pozytywnie wpłynie również na problemy ze zgagą i wzdęciami.

Podstawowym składnikiem leczniczego naparu jest kminek. Znany jest on przede wszystkim w kuchni jako przyprawa do mięsa i warzyw. Nasiona rośliny często służą też jako dodatek do bułek, czy chleba. Kminek dzięki swoim właściwościom może być stosowany również jako domowy i bezpieczny lek. Odpowiednio użyty wpływa na problemy z trawieniem.

W celach leczniczych wykorzystuje się nasiona kminku, które na organizm działają rozkurczowo, przeciwbólowo i uspokajająco. Zawdzięcza się to głównie związkom, które są zawarte w nasionach rośliny. Są to m.in. kumaryny i flawonoidy.

Cholesterol, zgaga i wzdęcia, jak pozbyć się ich za pomocą kminku?

Nasiona kminku mają wiele pozytywnych właściwości. Przede wszystkim przyspieszają przemianę materii i spalanie tłuszczów, dzięki czemu ułatwiają odchudzanie i obniżają poziom cholesterolu. Zalecane są przede wszystkim osobom, które zmagają się z problemami układu pokarmowego. Dzięki związkom zawartym w kminku, spożywane nasiona pomogą w walce z pasożytami. Wesprą one również wszystkich tych, którzy odczuwają problemy trawienne. Nasiona kminku łagodzą wzdęcia oraz ograniczają kolki i zgagę. Dodatkowo jak podaje onet.pl, odświeżą oddech.

Kminek w dużej mierze zalecany jest kobietom. Włączenie go do swojej diety, złagodzi skurcze menstruacyjne. Z pewnością pomocny okaże się też dla matek karmiących piersią, ponieważ jego nasiona zwiększają ilość produkowanego mleka.

Kminek jest więc nie tylko dobrą przyprawą, ale także wsparciem w wielu dolegliwościach. Warto pamiętać o nim podczas przygotowywania potraw. Zaleca się go szczególnie jako dodatek do potraw, które są tłuste. Można także w prosty sposób przygotować z jego nasion domowy napar.

Dzisiaj grzeje: 1. Pierwsze objawy białaczki. Nigdy ich nie lekceważcie

2. Bulwersujące praktyki sieci aptek w Polsce. Właśnie wyszło na jaw, jak chciały zarobić na pandemii

Przygotowanie naparu z kminku jest bardzo proste. Łyżeczkę nasion należy rozetrzeć w moździerzu i zalać szklanka gorącej wody. Następnie wystarczy odczekać piętnaście minut i odcedzić. Napar powinien być spożywany po każdym ciężkostrawnym posiłku.

ZOBACZ TAKŻE:

  1. Pod żadnym pozorem przenigdy nie myj truskawek przed schowaniem do lodówki. Polacy masowo popełniają ogromny błąd
  2. Jarosław Kret przekazał radosną nowinę. Jego życie nieprawdopodobnie się zmieniło
  3. Gwiazda "Pierwszej miłości" została pogryziona przez psa, którego przygarnęła ze schroniska. Niemal nie straciła oka
  4. 26 latka trafiła do szpitala z kołataniem serca. Przyczyna jej stanu zdrowia wprawiła wszystkich w osłupienie
  5. Pierwsze objawy guza mózgu. Gdy się pojawią, trzeba działać szybko
  6. Perełki w garażach polskich polityków. Nie tylko Szumowski może się popisać, na miejscu 5 prawdziwa ikona

Następny artykuł