Jeden czynnik może zdecydować o przebiegu COVID-19. Wnioski potwierdzają naukowe badania, są zaskakujące

COVID-19 mikrobiom
unsplash.com/Alexandra Lee
Autor Natalia Niewczas13.01.2021

Kolejne badania naukowe potwierdzają związek między przebiegiem choroby COVID-19 a mikrobiotą jelitową. Jak się okazuje, osoby z zaburzoną mikrobiotą są bardziej narażone na wystąpienie cięższych objawów zakażenia nowym koronawirusem, a co za tym idzie, na cięższy przebieg infekcji. U wskazanej grupy pacjentów częściej rozpoznaje się również tak zwany “długi COVID”.

Powszechnie wiadomo, że choróby współistniejące mogą wpływać na przebieg zakażenia COVID-19; na cięższe objawy zakażenia szczególnie narażeni są na przykład pacjenci już obciążeni chorobami układu oddechowego. Naukowe badania tym razem przyjrzały się powiązaniu stanu jelit pacjenta z przebiegiem zakażenia wirusem SARS-CoV-2. Skład bakterii jelitowych w dużej mierze wpływa bowiem na ogólną odporność organizmu.

Badania potwierdzają związek między ciężkim przebiegiem COVID-19 a zaburzoną mikrobiotą

Mikrobiom (mikrobiota) to ogół zamieszkujących dany obszar mikroorganizmów; naukowcy badający jego wpływ na przebieg COVID-19 przyjrzeli się temu, który istnieje w jelitach człowieka. Analiz dokonali między innymi uczeni z Chinese University of Hong Kong.

Jak podaje portal medonet.pl, naukowcy zauważyli, że skład bakterii jelitowych różnił się znacząco u osób zdrowych oraz pacjentów hospitalizowanych z powodu zakażenia chorobą COVID-19. By dokładnie zbadać tę zależność, naukowcy pobrali próbki kału od 100 pacjentów zakażonych koronawirusem.

Próbki pobrane od osób chorych na COVID-19 zostały porównane z próbkami pozyskanymi od osób zdrowych. Analizy potwierdziły wstępne przypuszczenia badaczy; mikrobiom osób zakażonych wirusem SARS-CoV-2 i zdrowych wykazywał znaczne różnice, dotyczyły składu mikroorganizmów.

Dwulatka musiała przejść operację. Wszystko przez jeden przedmiotDwulatka musiała przejść operację. Wszystko przez jeden przedmiotCzytaj dalej

Jak się okazuje, mikrobiom u pacjentów dotkniętych COVID-19 był uboższy w bakterie odpowiadające za odporność organizmu (Bifidobacterium adolescentis, Faecalibacterium prausnitzii czy Eubacterium rectale). Zaburzenia flory jelitowej różniły się w zależności od przebiegu choroby; utrzymywały się nawet do 30 dni po wyleczeniu.

Uczeni przypuszczają, że właśnie z tego powodu u niektórych pacjentów występuje zjawisko “długi COVID” (ang. “long COVID”). Borykający się z nim chorzy doświadczają dokuczliwych objawów zakażenia nowym koronawirusem nawet do kilku miesięcy po ustaniu choroby. Dokucza im między innymi znaczne zmęczenie czy nawracające duszności.

Autorzy badania zaznaczają jednocześnie, że na ten moment nie można jednoznacznie wskazać na COVID-19 jako jedyną przyczynę zaburzeń mikrobiomu jelit. Mogą być za nie bowiem odpowiedzialne inne czynniki takie jak palenie papierosów.

Związek między stanem jelit a przebiegiem COVID-19 badali także uczeni z Uniwersytetu Koreańskiego. Ich zdaniem mikrobiom ma wpływ na odpowiedź układu immunologicznego przy zetknięciu z wirusem SARS-CoV-2. Niższy poziom mikroorganizmów umożliwia wirusowi przeniknięcie do przewodu pokarmowego. Niewykluczone, że to właśnie zaburzenia flory jelit są powiązane z większą śmiertelnością wśród osób starszych zakażonych nowym koronawirusem.

- Dane z USA wykazały, że osoby powyżej 85. roku życia, mające słabo funkcjonujące mikrobiomy, są 630 razy bardziej narażone na śmierć niż osoby w wieku od 18 do 29 lat - zauważa dr Heenam Stanley Kim z Uniwersytetu w Korei.

Artykuły polecane przez redakcję Pacjenci.pl:

Następny artykuł