Cukier: zdrowsze zamienniki
pixabay_annaj
Autor Damian Witoń - 12 Lipca 2020

Produkty, którymi zastąpisz cukier. Warto to zrobić, ponieważ są o wiele zdrowsze

Cukier jest produktem, z którym w trosce o swoje zdrowie zdecydowanie nie należy przesadzać. Warto postawić na jego zamienniki, które posiadają wiele wspaniałych właściwości zdrowotnych.

Cukier spożywany w nadmiarze może być bardzo niezdrowy. Osoby, które z nim przesadzają są w większym stopniu narażone na powstanie w ich organizmach wielu chorób, takich jak między innymi próchnicy, nadciśnienia, otyłości, czy dolegliwości układu krążenia. Warto zatem wiedzieć, czym zastąpić cukier, aby dbać o swoje zdrowie.

17-miesięczne dziecko zaatakowane przez psa. Nie udało się go uratować17-miesięczne dziecko zaatakowane przez psa. Nie udało się go uratowaćCzytaj dalej

Cukier można zastąpić innymi produktami. Są od niego znacznie zdrowsze

W poszukiwaniu zdrowszych alternatyw dla cukru powinniśmy zwrócić uwagę na stewię. Jest to roślina pochodząca z Ameryki Południowej, która swój słodki smak zawdzięcza glikozydom stewiowym zawartym w jej liściach oraz łodygach. Jak podaje portal poradnikzdrowie.pl, jedna łyżeczka sproszkowanych liści stewii odpowiada słodyczą szklance cukru. Najbardziej polecane ze względu na wysoką zawartość składników odżywczych są brązowe i zielone ekstrakty z rośliny, które można nabyć w niektórych sklepach.

Cukier można zastąpić również ksylitolem, czyli substancją wytworzoną z kory brzozy. Zawiera zdecydowanie mniej kalorii, a także charakteryzuje się 10-krotnie niższym indeksem glikemiczny, co czyni go produktem idealnym dla cukrzyków. Ponadto ksylitol przyczynia się do zmniejszenia zakwaszenia organizmu, lepszego przyswajania wapnia i magnezu przez organizm człowieka, zwiększenia jego odporności, a także wspiera pracę układu pokarmowego.

Ciekawym wyborem jest również syrop klonowy, który szczególną popularnością cieszy się w Kanadzie. Jest bogatym źródłem wapnia, magnezu, potasu, witamin z grupy B, a także polifenoli działających antyoksydacyjnie. Regularne spożywanie syropu klonowego zmniejsza ryzyko powstawania chorób nowotworowych.

Cukier można zastąpić także miodem. Chociaż oba produkty charakteryzują się podobną kalorycznością, ten produkowany przez pszczoły jest znacznie zdrowszy. Miód zawiera w sobie witaminy z grupy B, białka, garbniki, woski, olejki lotne, pyłki kwiatowe, enzymy i kwasy organiczne. Spożywanie go może bardzo korzystnie wpłynąć na organizm człowieka, gdyż działa bakteriobójczo, grzybobójczo, poprawia pracę układu trawiennego, a także jest korzystne dla naszego serca.

Dzisiaj grzeje: 1. Pierwsze objawy zakrzepicy. Lepiej ich nie lekceważyć

2. Dodatkowe prawie 13 tys. zł do emerytury już pewne. Jest podpis prezydenta, zyska ponad 70 tys. osób

Do listy zamienników cukru śmiało dopisać można jeszcze erytrytol, który polecany jest diabetykom. Indeks glikemiczny produktu pozyskiwanego w procesie fermentacji glicerolu wynosi bowiem 0. W smaku jest nieco mniej słodki od klasycznego białego cukru.

ZOBACZ TAKŻE:

  1. Paraliż na autostradzie A2. Na drogę wbiegł koń, połamał nogi. Wszystko stoi
  2. Na widok paragonu niejednego zamurowało. Nawet właściciele restauracji nie mogli uwierzyć, jak do tego doszło?;
  3. Wiedza, która może uratować życie. Jak odróżnić zwykły pieprzyk od śmiertelnie niebezpiecznego czerniaka?
  4. Pierwsze objawy raka krtani. Niezwykle łatwo pomylić je z innymi chorobami
  5. Ministerstwo Zdrowia komentuje słowa Dudy. Mocne słowa o szczepionkach
  6. Kamil Stoch nie zarabia wyłącznie na sporcie. Dochodowy biznes pomogła mu rozkręcić kochająca żona

Następny artykuł