Cukier ukryty w produktach
Autor Karol Zaborowski - 30 Listopada 2019

Przeciętny Polak w ciągu roku zjada 44,5 kilograma cukru. W większości jest przed nami ukrywany

Cukier dodawany jest do wielu produktów i niestety często producenci prześcigają się w sposobach na to, aby go przed nami ukryć. Chcąc ograniczyć ten składnik w naszej diecie, często trzeba się mocno nagimnastykować.

Cukier jest elementem diety, którego zdecydowanie jemy za dużo. Według wyliczeń w ciągu zaledwie jednego roku przeciętny Polak zjada aż 44,5 kilograma cukru. Co więcej, nie jest to cukier, który sami dodajemy do kawy, czy herbaty. Niestety większość dostarczana jest nam przez żywność, którą kupujemy w sklepach.

Oczywiście na rynku są dostępne produkty, które aż biją do siebie informacją, że są wolne od cukru i faktycznie patrząc w skład, nie znajdziemy tam nawet jednej wzmianki o takim składniku. Problem w tym, że producenci często ukrywają cukier pod zupełnie innymi nazwami, aby nas zmylić.

Przez pół roku leczyli ją na depresję. Niestety przyczyna objawów była zupełnie innaPrzez pół roku leczyli ją na depresję. Niestety przyczyna objawów była zupełnie innaCzytaj dalej

Cukier ukryty w produktach

Niestety tak duże spożycie cukru na osobę sprawia, że od lat w Polsce mamy coraz większy problem z nadwagą oraz otyłością zarówno wśród osób dorosłych, jak i dzieci. Nadmiar kilogramów nie pozostaje obojętny dla naszego zdrowia i stanowi przyczynę wielu chorób, a wśród nich mamy między innymi cukrzycę typu drugiego.

Często można usłyszeć, że powinniśmy ograniczyć cukier w naszej diecie, jednak może to wcale nie być takie łatwe, jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Wszystko dlatego, że nawet jeżeli na produkcie widzimy napis “fit” albo “bez cukru”, to patrząc, w skład znajdziemy go niestety, ale pod inną nazwą. Jak podaje portal abczdrowie.pl, jest tak często w przypadku batonów reklamowanych właśnie jako fit, płatków śniadaniowych, ketchupu, czy jogurtów z owocami.

Nawet do suszonej żurawiny często dodawany jest cukier. Dlatego też szukając ukrytego cukru, podczas sprawdzania składu danego produktu powinniśmy szukać takich słów jak syrop glukozowy, syrop kukurydziany, dekstroza, dekstryna, glukoza, fruktoza krystaliczna, karmel, miód, laktoza, czy maltoza. Oczywiście jest ich o wiele więcej i wszystkie oznaczają to samo, czyli cukier.

Nawet jeżeli widzimy, że do produktu dodawany jest miód, to niestety często nie ma on nic wspólnego z naturalnie pozyskiwaną płynną słodyczą. Zazwyczaj jest to najtańszy i niestety sztuczny miód. Dlatego też podczas zakupów nierzadko trzeba się zmienić w prawdziwego detektywa, aby zobaczyć, co tak naprawdę jemy.

ZOBACZ TAKŻE:

  1. W jego ciele lekarze znaleźli guz wielkości jabłka. Mężczyzna przez kilka godzin leżał bez serca
  2. Na zapalenie błony śluzowej żołądka cierpią miliony Polaków. 10 objawów, które powinny nas zaniepokoić
  3. Naukowcy opracowali najlepszy sposób na kaca. Do jego przygotowania wystarczą 3 składniki
  4. Jeden z pierwszych objawów raka płuc. Wystarczy spojrzeć na swoje palce

Następny artykuł