cukrzyca bez przeszkód
Fot. pixabay.com/ tortugadatacorp
Autor Klaudia Gaicka - 21 Czerwca 2020

Ciasta, które mogą jeść nawet cukrzycy. Pyszne i proste w przygotowaniu

Cukrzyca nie musi stanowić powodu do rezygnacji z ulubionych smakołyków. Przedstawiamy przepisy na ciasta, które świetnie nadadzą się jako przekąska dla diabetyków. Wystarczy zastąpić cukier innym słodkim składnikiem.

Cukrzyca jest chorobą przewlekłą, która jest niezwykle rozpowszechniona. Stanowi bardzo duży problem w wielu państwach całego świata, jest on zarówno zdrowotny, jak i ekonomiczny. Eksperci szacują, że na całej planecie jest około 422 milionów chorych, z czego nawet 179 milionów może nie mieć o tym pojęcia.

Warto podkreślić, że cukrzyca jest chorobą cywilizacyjną i często bywa skutkiem naszego niezdrowego stylu życia. Jak podaje portal Ncez.pl, około 9 z 10 pacjentów chorych na cukrzycę typu 2, ma otyłość lub nadwagę. Zarówno cukrzyca, jak i sposób jej domowej terapii, bardzo komplikuje codziennie życie chorych, oraz jest źródłem sporej ilości komplikacji.

Ważne informacje dla wszystkich pacjentów. Dotyczą recept i skierowań na badaniaWażne informacje dla wszystkich pacjentów. Dotyczą recept i skierowań na badaniaCzytaj dalej

Cukrzyca nie musi być problemem w jedzeniu ciast

Choć prawidłowa dieta jest podstawą leczenia diabetyków, nie oznacza to, że muszą oni całkiem zrezygnować ze słodkich smakołyków. Najważniejsze jest odpowiednie dobranie substytutów cukru. Jak podaje portal Medme.pl, tradycyjny cukier możemy zastąpić ksylitolem, stewią lub erytrolem.

Pełnoziarniste ciasto jogurtowe z malinami doskonale nada się dla osób chorych na cukrzycę, o ile będzie prawidłowo wykonane. Będziemy potrzebować: jogurt naturalny, gęsty – 180 g, mąkę pszenną pełnoziarnistą – 220 g, proszek do pieczenia – 2 łyżeczki, ksylitol –100 g, 2 Jaja, maliny – 240 g oraz jedną łyżeczkę ekstraktu z wanilii.

Jajka ucieramy w misce z ksylitolem. Dodajemy jogurt, ekstrakt, a później całość miksujemy. Dodajemy do tego mąkę wymieszaną z proszkiem. Mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Maliny oczyszczamy i dodajemy do ciasta, po czym mieszamy (ostrożnie, żeby zostały w kawałkach). Całość przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez około 50 min. W 180 stopniach.

Innym tego rodzaju ciastem jest specjalne Ciasto marchewkowe. Będziemy potrzebować: 2 marchewki, 2 jajka, ksylitol – 100 g, szklankę mąki żytnio-razowej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżeczki cynamonu, 1 szklankę orzechów włoskich i szczyptę soli.

Dzisiaj grzeje: 1. Andrzej Duda zatwierdził nowe świadczenie. Kogo obejmie 1400 plus?

2. 4,3 tys. zł co miesiąc. Pieniądze ze specjalnego świadczenia dostaje coraz więcej emerytów

Marchewki myjemy, obieramy i trzemy na tarce, orzechy siekamy. Jajka, ksylitol i olej miksujemy. Dodajemy do tego mąkę z proszkiem i przyprawami (wymieszane). Mieszany do gładkiej masy, później dodajemy marchewkę i orzechy. Całość ostrożnie mieszamy. Pieczemy w keksówce wyłożonej papierem do pieczenia przez około 40 min. W 180 stopniach.

ZOBACZ TAKŻE:

  1. Ogromna powódź w Warszawie. Auta dosłownie utonęły na ulicy. Sytuacja jest dramatyczna
  2. Atak nożownika, nie żyją trzy osoby, dwie w stanie krytycznym. Tragiczne doniesienia z Wielkiej Brytanii
  3. Światowe media obiegła tragiczna wiadomość. Nie żyje 16-letnia mistrzyni
  4. Pierwsze objawy raka kości. Absolutnie nie należy ich lekceważyć
  5. Kobieta była pewna, że jest w ciąży. Okazało się, że cierpi na poważną chorobę
  6. Nie żyje ikona europejskiego sportu. Choroba zaatakowała znienacka i zabrała legendę

Następny artykuł