Prozdrowotne właściwości skórki od cytryny. Jest ich więcej niż mogłoby się spodziewać

cytryna skórka
unpslash.com/ Sarah Gualtieri
Autor Natalia Niewczas11.01.2021

Stosowanie skórki z cytryny ma wielu zwolenników. Ich zdaniem łagodzi ona między innymi problemy układu trawiennego. Można skorzystać z jej cennych właściwości, przygotowując napój z soku i skórki cytryny.

Po wyciśnięciu soku z cytryny skórka owocu w wielu przypadkach ląduje w koszu. Jak się okazuje, to błąd. To właśnie ona może dostarczyć ciału potężną dawkę witaminy C, której niedobór zaburza funkcjonowanie całego organizmu (więcej >tutaj<).

Zbawienny wpływ skórki z cytryny na zdrowie

W 100 g cytryny bez skórki znajdziemy 53 mg kwasu askorbinowego. W wersji owocu ze skórką natomiast jest aż 129 mg, czyli ponad dwukrotnie więcej.

Jak podaje portal poradnikzdrowie.pl, to między innymi dlatego zwolennicy naturalnego wspomagania zdrowia tak bardzo cenią skórkę z cytryny. Oprócz witaminy C znajdziemy w niej również kwas cytrynowy, kwas jabłkowy, hesperydynę i felandren.

Zwolennicy korzystania z właściwości prozdrowotnych skórki od cytryny twierdzą, że łagodzi ona dolegliwości układu trawiennego. Mowa o wzdęciach czy zaparciach.

Choroba, która prowadzi do samotrawienia narządu. Gdy pojawią się pierwsze objawy, trzeba reagować natychmiastChoroba, która prowadzi do samotrawienia narządu. Gdy pojawią się pierwsze objawy, trzeba reagować natychmiastCzytaj dalej

Skórka z cytryny ma dodatkowo wspierać pracę wątroby, przez co przyczynia się do oczyszczania organizmu z toksyn. Zwolennicy są również przekonani o jej zdolnościach do wsparcia metabolizmu.

Skórka z cytryny znajduje swe zastosowanie w rozjaśnianiu skórnych przebarwień. Pomagają również uporać się z kurzajkami i wspiera leczenie infekcji górnych dróg oddechowych.

By skorzystać z prozdrowotnych właściwości owocu, warto przygotować napój z soku i skórki cytryny. Wystarczą do tego dwa owoce, litr wody oraz odrobina miodu.

Przygotowanie napoju należy rozpocząć od starcia skórki z dwóch cytryn. Następnie skórkę należy dodać do wody i zagotować.

Tak przygotowaną miksturę należy odstawić na kwadrans do ostygnięcia. Po tym należy dodać sok z cytryny i posłodzić do smaku miodem.

Artykuły polecane przez redakcję Pacjenci.pl:

Następny artykuł