Czekolada: Zalety spożywania gorzkiej wersji produktu
pixabay_AlexanderStein
Autor Damian Witoń - 8 Marca 2020

Gorzka czekolada to produkt, który warto włączyć do swojej diety. Istnieje ku temu przynajmniej kilka powodów

Czekolada jest bogatym źródłem kakao, które korzystnie wpływa na zdrowie człowieka. Należy jednak pamiętać, że składnik występuje głównie w ciemnym wariancie produktu i to właśnie jego warto włączyć do swojej diety.

Czekolada jest ulubionym przysmakiem wielu z nas. Istnieje bardzo wiele rodzajów tego produktu. W trosce o swoje zdrowie powinniśmy jednak sięgać głównie po jego gorzki wariant, ponieważ w swoim składzie nie posiada dużych ilości szkodliwego cukru oraz charakteryzuje się największą zawartością kakao. To właśnie jemu zawdzięcza swoje wspaniałe właściwości.

Ministerstwo Zdrowia: potwierdzono kolejne przypadki zakażenia w PolsceMinisterstwo Zdrowia: potwierdzono kolejne przypadki zakażenia w PolsceCzytaj dalej

Czekolada? Tak, ale tylko gorzka

Przeciętna gorzka, ciemna czekolada w swoim składzie zawiera około 70 procent kakao. Dzięki temu jedzenie jej może korzystnie wpłynąć na nasze zdrowie. Zmielone nasiona kakaowca mogą obniżać ciśnienie krwi, zwiększać wrażliwość organizmu na insulinę oraz zmniejszać ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego. Często polecana jest zatem osobom zmagającym się z cukrzycą, nadciśnieniem tętniczym, czy problemami z sercem.

Jak podaje portal zdrowie.radiozet.pl, ciemna czekolada ma działanie wezodylatacyjne, co oznacza, że po jej spożyciu rozszerzają się nam naczynia krwionośne. To z kolei skutkuje spadkiem ciśnienia krwi. Wystarczy zaledwie 10 gramów dziennie, aby odczuć ten efekt. Potwierdzają go bardzo ciekawe badania przeprowadzone wśród przedstawicieli plemienia Kuna, które żyje na wyspach niedaleko wybrzeża Ameryki Południowej. Jego członkowie piją w dużych ilościach napój ze sproszkowanego kakao. Problem wysokiego ciśnienia nie występuje u nich wcale. Nawet u najstarszych Kunów przeciętne ciśnienie wynosi około 110/70 mmHg.

Dzisiaj grzeje: 1. Dziennikarz TVP ma problemy ze zdrowiem. Trafił do szpitala

2. Uwielbiana aktorka zrobiła niemożliwą rzecz na pogrzebie Królikowskiego. Nigdy nie widzieliśmy podobnego zachowania

Inne badania wykazały z kolei, że gorzka czekolada zwiększa wrażliwość organizmu na insulinę. Przekłada się to na zwiększenie zdolności organizmu do gospodarowania i magazynowania cukru. Produkt jest w stanie zmniejszyć ciśnienie krwi u osób w stanie przedcukrzycowym, co nie udaje się niekiedy nawet przy użyciu leków. Ciemna czekolada zmniejsza również ryzyko zawału serca. Ponadto zawiera w swoim składzie substancje, które mogą pomagać nam w myśleniu, ponieważ pobudzają mózg do pracy. Jest także źródłem teobrominy. Alkaloid ten pobudza pracę nerek i oczyszcza je, dzięki działaniu moczopędnemu. Lista korzyści wynikających ze spożywania gorzkiej czekolady jest zatem bardzo długa. Warto zatem włączyć ją do swojego jadłospisu.

ZOBACZ TAKŻE:

  1. Powód jest spektakularny. Włożyła kawałek cebuli do skarpetki i poszła spać, ogrom korzyści ją zdumiał
  2. Mąż całymi dniami siedział w garażu. Jego żona słyszała tylko hałasy, w końcu poznała prawdę
  3. Produkt, którego lepiej nie włączać do swojej diety. Profesor z Harvardu nazwał go czystą trucizną
  4. Lekarka zaatakowana przez więźnia. Napastnik miał przy sobie nóż
  5. Wyrzucanie pestek arbuza to duży błąd. Są one bowiem źródłem wielu cennych dla zdrowia składników
  6. Dziś uważaj za kółkiem. Policja wlepi mandat na 500 zł, a nawet odbierze prawko

Następny artykuł