Czekolada: korzyści z jedzenia
Autor Karol Zaborowski - 22 Listopada 2019

Czekolada jest nie tylko pysza ale i zdrowa. 4 korzyści z jej jedzenia, o których wiele osób nie wie

Czekolada stanowi nie tylko doskonały dodatek do deseru, ale i sama potrafi doskonale dodać energii oraz poprawić nastrój. Jednak czekolada to nie tylko wspaniały smak, ale i wiele korzyści dla naszego zdrowia. Jednak nie wszyscy zdają sobie z tego sprawę.

Czekolada znana jest już od dawna i początkowo ziarna kakao były traktowane nawet jako waluta. Już wtedy doceniono jej korzyści zdrowotne. Najczęściej mówi się o tym, jak czekolada potrafi poprawić nasz nastrój, a także dodaje nam energii. Niestety w wielu przypadkach w czekoladzie zawarta jest masa cukru i stosunkowo niedużo samego kakao, a powinno być na odwrót.

Dlatego chcąc korzystać ze wszystkich zalet płynących z jedzenia czekolady, najlepiej jest wybierać gorzką, która ma przynajmniej 70% miazgi kakaowej. Oczywiście tego typu delikatesy są droższe, jednak bez wątpienia warto, jest poświęcić kilka złotych więcej.

Przez ponad 10 lat brała tabletki antykoncepcyjne. Nawet nie zauważyła, jakie zmiany zaszły w jej mózguPrzez ponad 10 lat brała tabletki antykoncepcyjne. Nawet nie zauważyła, jakie zmiany zaszły w jej mózguCzytaj dalej

Mało znane korzyści płynące z jedzenia czekolady

Choć słodkości kojarzą nam się bardziej z nadwagą, to sama czekolada sprzyja odchudzaniu. Wszystko dzięki zawartej w niej epikatechinie. Substancja ta ułatwia spalanie kalorii oraz przyspiesza przemianę materii. Jednak chcąc korzystać z tego efektu, nie możemy jeść więcej niż 2 kostki w ciągu dnia. Niestety każdy raczej wie, że nie jest to wcale takie łatwe, jak mogłoby się wydawać.

Dodatkowo jak podaje portal Onet.pl, zawarte w czekoladzie kakao chroni nasze zęby przed próchnicą, oczywiście, jeżeli kupimy gorzką. Co więcej, wyciąg z ziaren kakaowca według badań jest o wiele skuteczniejszy niż fluor, który powszechnie stosowany jest do ochrony naszych zębów. Kakao wykazuje również działanie przeciwnowotworowe. Chroni przede wszystkim przed nowotworem jelita grubego.

Czekolada oprócz wcześniej wspomnianej epikatechiny zawiera również duże ilości żelaza oraz witaminy z grupy B, A i E. Dzięki temu polecana jest dla osób, które mają problemy z niedoborami żelaza oraz anemią. Dodatkowo chorym doda energii, przez co łatwiej będzie zmagać się z chorobą. Pamiętajmy jednak, że czekolada nie zastąpi nam prawdziwych leków, a jedynie może stanowić dla nich wsparcie.

ZOBACZ TAKŻE:

  1. Czosnek słynie ze swoich właściwości zdrowotnych. Niestety nie każdy jest dla nas dobry
  2. Leczy trądzik, wybiela zęby i oczyszcza z toksyn. Skuteczny środek, który kosztuje grosze
  3. Łosoś hodowlany jest jednym z najbardziej toksycznych produków. Producenci ukrywają przed nami prawdę
  4. Nowa metoda antykoncepcji dla mężczyzn. Działa nawet przez 13 lat

Następny artykuł