czosnek - fakty i mity
Autor Aneta Młodawska - 6 Lutego 2020

Czosnek od lat stosowany jest jako naturalny lek. Fakty i mity dotyczące jego działania

Czosnek jest rośliną uprawianą od tysięcy lat, która mimo silnego zapachu i specyficznego smaku przekonała do siebie wiele osób. Dzieje się tak za sprawą informacji o wielu prozdrowotnych właściwościach tej rośliny. Ile z nich jest prawdą a ile mitem?

Czosnek ma cenne właściwości zdrowotne, które znane są już od tysięcy lat. Roślina używana była bowiem od najdawniejszych czasów w medycynie ludowej do leczenia chorób zakaźnych. W jednym małym ząbku zawiera się bowiem ogrom substancji leczniczych, takich jak związki flawonoidowe, aminokwasy, saponiny, cukry, związki śluzowe, różnorakie witaminy typu C, B1, B2, PP, prowitamina A, liczne sole mineralne, takie jak potas, wapń, magnez czy rzadkie mikroelementy m.in. kobalt, chrom i nikiel.

Najistotniejszym elementem czosnku są jednak jego olejki eteryczne zawierające siarczki i allicynę, która charakteryzuje się mocnym zapachem. Czosnek najzdrowszy jest w postaci surowej, która charakteryzuje się nielubianym przez wiele osób zapachem. Istnieje jednak wiele preparatów, które oferują czosnek bezwonny. Warto po niego sięgać, szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Czosnek jest bowiem równie skuteczny na przeziębienie, co silne leki zwalczające chorobę. Jednak czy wszystkie popularne informacje o prozdrowotnych właściwościach czosnku są prawdziwe?

Chroni przed rakiem i poprawia trawienie. Wystarczy jedna łyżeczka dziennieChroni przed rakiem i poprawia trawienie. Wystarczy jedna łyżeczka dziennieCzytaj dalej

Czosnek ma wiele właściwości prozdrowotnych, jednak w wielu przypadkach może być szkodliwy

Badania wykazały, że czosnek bardzo skutecznie zapobiega infekcjom wirusowym układu oddechowego i je zwalcza. To zasługa lotnych związków siarkowych i olejków eterycznych. Warto zatem w okresie jesienno-zimowym zawrzeć czosnek w naszej diecie. Podczas przeziębienia czy grypy przyda się także ciepłe mleko ze zmiażdżonym ząbkiem czosnku, gdyż taka mieszanka ułatwia odkrztuszanie, rozgrzewa, wzmaga potliwość, obniżając gorączkę i udrażnia drogi oddechowe. Czosnek ma ponadto właściwości przeciwzakrzepowe podobne do aspiryny.

Roślina działa także na śródbłonek naczyniowy, powodując rozkurcz naczyń krwionośnych, co w efekcie może zapobiec zawałowi serca i udarowi mózgu. Dzięki wyjątkowo silnemu działaniu bakteriobójczemu czosnek jest bardzo skuteczną bronią przeciw pasożytom układu pokarmowego. Warto dodać, iż poprzez ochronę neuronów spowalnia procesy starzenia mózgu w starszym wieku. Zawarte w czosnku olejki eteryczne bogate w związki siarki są doskonałym naturalnym antybiotykiem, silniejszym nawet od penicyliny.

Hamują one rozwój najbardziej niebezpiecznych bakterii, które stają się coraz bardziej odporne na działanie antybiotyków. Jednocześnie, co potwierdzają badania kliniczne, czosnek nie ma działań ubocznych, typowych dla chemicznych antybiotyków. Nie powoduje on bowiem zniszczenia naturalnej flory bakteryjnej. Warto pamiętać, iż czosnek w wyniku obróbki termicznej traci swoje cenne wlaściwości. W pozbyciu się nieprzyjemnego zapachu po zjedzeniu rośliny pomocna jest natka pietruszki, jabłka oraz miód.

O czosnku czytamy niemal wyłącznie pozytywne informacje na jego temat, jednak nie każdy wie, iż roślina ta może u nielicznych osób wywoływać alergie, migreny, a nawet stany zapalne skóry. Czasem dochodzi także do niepożądanych interakcji czosnku z niektórymi lekami. Osoby przyjmujące środki przeciwzakrzepowe powinny uważać ze stosowaniem tej rośliny, gdyż wzmacnia ona ich działanie. Czosnek może także wywoływać nieprzyjemne dolegliwości żołądkowo-jelitowe, szczególnie u osób cierpiących na schorzenia żołądka. Spożywanie zbyt dużych ilości tej rośliny w skrajnych przypadkach prowadzi do uszkodzenia wątroby. Jeśli jednak nie mamy wyżej wymienionych problemów zdrowotnych, warto uwzględnić czosnek w naszej codziennej diecie. Pamiętajmy jednak, iż czosnek spożywany w nadmiernych ilościach może powodować biegunkę lub ból brzucha.

ZOBACZ TAKŻE:

  1. Martyna Wojciechowska już po ślubie? Pokazała zdjęcie z Przemysławem Kossakowskim
  2. Nie żyje gwiazda Polsatu. Zmarła zaraz po zdjęciach
  3. Zdrowe produkty, które mogą być dla nas trujące. Lepiej na nie uważać
  4. Piliśmy go po katastrofie w Czarnobylu. Działanie i skutki uboczne płynu Lugola
  5. Bóle szyi mogą być objawem groźnego nowotworu. Nie wolno ich lekceważyć
  6. Gdy skończyła 18 lat, jadła tylko po trzy jabłka dziennie prawie przez rok. Jej wygląd powala

Następny artykuł