Dieta z uwzględnieniem kalafiora ma działanie antynowotworowe
unsplash.com/Louis Hansel @shotsoflouis
Autor - 2 Czerwca 2020

Kalafior jest warzywem o wielu wspaniałych właściwościach. Warto włączyć go do swojej diety

Dieta z uwzględnieniem kalafiora zapobiega powstawaniu nowotworów, chroni przed wystąpieniem wrzodów i pomaga osobom z reumatyzmem. Warto poznać pozostałe właściwości tego cennego warzywa.

Dieta, która jest dobrze zbilansowana uwzględnia warzywa, takie jak kalafior. Zawiera on mało kalorii, dlatego można go zjeść praktycznie w nieograniczonej ilości. Ponadto warzywo to zawiera witaminy C, A, E, K, tiaminę, niacynę, witaminę B6 i kwas foliowy. Jest również źródłem wapnia, cynku, żelaza, magnezu, fosforu i potasu.

Kalafior, co potwierdziły liczne badania naukowe, należy do grupy pokarmów roślinnych o najsilniejszym działaniu antynowotworowym. Oprócz małej wartości kalorycznej, ma też bardzo niski indeks glikemiczny. Kalafior działa także przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie.

Kobiety w ramach eksperymentu piły codziennie sok pomidorowy przez 2 miesiące. Efekty zaskoczyły nawet naukowcówKobiety w ramach eksperymentu piły codziennie sok pomidorowy przez 2 miesiące. Efekty zaskoczyły nawet naukowcówCzytaj dalej


Dieta z uwzględnieniem kalafiora ma działanie antynowotworowe

Jak podaje portal poradnikzdrowie.pl, kalafior ze względu na swoje właściwości odżywcze został doceniony już w 600 r. p.n.e. Na początku był uprawiany w Azji Mniejszej, następnie we Włoszech, a już w XVI w. znalazł się w Europie. Obecnie kalafiory uprawiane są w Ameryce Północnej, Francji, Włoszech, Indiach, Chinach, Kanadzie oraz Meksyku.

Jak przekonują naukowcy z Ameryki Północnej i Kanady, spożywanie kalafiora może zmniejszyć ryzyko rozwoju agresywnego raka prostaty. Z kolei naukowcy z Uniwersytetu Stanu Teksas twierdzą, że kalafior może zmniejszyć prawdopodobieństwo wystąpienia raka pęcherza. To zasługa przeciwutleniaczy, które neutralizują wolne rodniki, mogące przyczynić się do rozwoju nowotworów. Ustalono również, że dzienne spożycie 50 g warzyw nieskrobiowych, w tym kalafiora zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory jamy ustnej, gardła i krtani o 28 proc.

Po kalafior powinny sięgać osoby zmagające się z wrzodami. Substancje zawarte w tym warzywie niszczą bowiem bakterie, które mogą się przyczynić do rozwoju wrzodów. Poza tym mogą ochronić przed innymi schorzeniami układu pokarmowego, takimi jak zapalenie błony śluzowej żołądka, zapalenie przełyku, a nawet rak żołądka.

Dzisiaj grzeje: 1. Objawy świadczące o przeciążeniu wątroby. Nie wolno ich lekceważyć

2. Ważny komunikat NFZ dla wielu Polaków. Wszystko zacznie się już 15 czerwca, podano kluczowe szczegóły

Naukowcy odkryli ponadto, że u pacjentek jedzących większe ilości warzyw z rodziny kapustowatych ryzyko zachorowania na reumatoidalne zapalenie stawów jest mniejsze.

Niemniej jednak kalafiora lepiej nie jeść na kolację. Jest on ciężkostrawny i ma właściwości gazotwórcze. Ponadto kalafiory zawierają substancje, które zaburzają wchłanianie jodu z pożywienia. W związku z tym spożywanie ich w dużej ilości może dawać objawy niedoczynności tarczycy.

  1. ZOBACZ TAKŻE:

    1. Pani Dorota podjęła cudowną decyzję dla ciebie i wszystkich. Zaprasza każdego, otworzyła pole truskawek
    2. Najgorsze znaki zodiaku w historii. Lepiej trzymać się od nich z daleka, są mistrzami manipulacji
    3. Stan przedzawałowy. Jak go rozpoznać i co robić, gdy wystąpi?
    4. Glejak to niezwykle groźny nowotwór. Niestety nie jest łatwy do wykrycia, gdyż objawy są niespecyficzne
    5. Pasożyty, którymi możemy się zarazić poprzez jedzenie. Mogą być bardzo niebezpieczne
    6. Nowy mandat w kodeksie wykroczeń. Policjanci ściągną z portfela nawet 1,5 tys. zł

Następny artykuł