dieta bogata w migdały
fot. https://pixabay.com/ stevepb
Autor Klaudia Gaicka - 5 Lipca 2020

Wystarczy jeść 15 migdałów dziennie. Twój organizm Ci za to podziękuje

Dieta wzbogacona o kilkanaście migdałów dziennie jest tym, za co nasz organizm nam podziękuje. Naukowcy przeprowadzili bardzo ciekawy eksperyment, którego wyniki zaskoczyły wszystkich. U ochotników z chorobą wieńcową odnotowano wyraźną poprawę stanu zdrowia. Zdecydowanie warto rozważyć wprowadzenie migdałów do diety.

Dieta powinna być podstawowym elementem człowieka, który pragnie o siebie zadbać. Zróżnicowana dieta jest bardzo ważna dla zachowania urody i zdrowia całego organizmu.


Wielu z nas dieta mylnie kojarzy się tylko z odchudzaniem, jednak przecież nie wszyscy chcemy schudnąć, a eksperci polecają dietę każdemu. Jest tak dlatego, że dieta nie musi służyć pozbyciu się zbędnych kilogramów. Wręcz przeciwnie, jej priorytetem powinno być utrzymanie prawidłowego funkcjonowania wszystkich organów.

Media obiegła bardzo smutna wiadomość. Nie żyje aktor, którego kochały miliony PolakówMedia obiegła bardzo smutna wiadomość. Nie żyje aktor, którego kochały miliony PolakówCzytaj dalej

Dieta będzie zdrowsza, jeżeli wprowadzisz do niej kilkanaście migdałów każdego dnia


Migdały są pyszną przekąską. Stanowią zdrową alternatywę dla mających problem z podjadaniem między posiłkami. Mają mnóstwo wartości odżywczych, a co za tym idzie, wiele korzystnych dla zdrowia właściwości. Łagodzą stres, pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu i cukru we krwi oraz zapobiegają napadom głodu. Dodatkowo migdały świetnie sprawdzą się przy dolegliwościach ciążowych, takich jak mdłości i zgaga.


Jak podaje serwis Abczdrowie.pl, naukowcy postanowili sprawdzić, jaki wpływ na organizm wywrą spożywane każdego dnia migdały. Ochotnicy cierpiący na chorobę wieńcową spożywali każdego dnia 10 g migdałów (jest to około 12-15 sztuk).


Wyniki zaskoczyły wszystkich. U ochotników stwierdzono poprawę poziomu cholesterolu HDL, redukcję trójglicerydów oraz obniżenie złego cholesterolu LDL. Badanie poskutkowało obniżeniem się wskaźnika miażdżycowego.


Co więcej, eksperci twierdzą, że spożywanie tej ilości migdałów każdego dnia pomaga w funkcjonowaniu całego organizmu. Te “orzechy” mają w sobie kilka przeciwutleniaczy, dzięki czemu wykazują działanie przeciwnowotworowe.


Migdały pełne są zdrowych tłuszczów, białek oraz błonnika. Tą przekąską mogą się cieszyć również osoby chore na cukrzycę. Dodatkowo są bogatym źródłem wielu mikroelementów, takich jak magnes, fosfor i wapń. Obecność tych dwóch ostatnich eksperci wiążą z obniżeniem się ryzyka wystąpienia osteoporozy.

Dzisiaj grzeje: 1. Wczesne objawy raka jelita grubego. Szybkie rozpoznania zwiększa szanse na wyleczenie

2. Szykują nową opłatę, resort jest na "tak". Będziemy musieli dopłacać po 300 zł na zakupach


Jedząc każdego dnia migdały, warto mieć jednak na uwadze, że są one stosunkowo kaloryczne. Jednak zdecydowanie warto wprowadzić je do swojej codziennej diety. Taki zabieg przyniesie nam wiele różnych korzyści.

ZOBACZ TAKŻE:

  1. Wybory 2020. Wstrząsające nagranie obiegło całą Polskę. Na jaw wychodzą nowe fakty
  2. "Madka" upokorzyła dziecko, do sieci trafiło skandaliczne nagranie. Nietrzeźwa i wulgarna, poniżyła chłopca, własnego syna;
  3. Wielka tragedia w kopalni w Azji. Nie żyje ponad 160 osób
  4. 4-latek trafił w ręce prawdziwych potworów. Zamiast opieki otrzymał tortury, których niestety nie wytrzymał
  5. Kobieta była przekonana, że brzuch boli ją przez miesiączkę. Niestety nie dożyła kolejnego dnia
  6. Smutna wiadomość z ostatniej chwili. Zmarł wielki Polak, zasłużona postać dla polskiego sportu

Następny artykuł