dieta a rakotwórcze produkty
unsplash.com/Sharon McCutcheon
Autor Natalia Niewczas - 6 Października 2020

Jeśli dbasz o zdrowie, natychmiast przestań je spożywać. Najbardziej rakotwórcze artykuły, z których szkodliwości wiele osób wciąż nie zdaje sobie sprawy

Dieta to jeden z kluczowych aspektów codziennej profilaktyki zdrowia. O tym, że włączenie do jadłospisu warzyw i owoców jest korzystne dla organizmu, wie praktycznie każdy. Nie wszyscy zdają sobie jednak sprawę z zagrożeń, jakie niesie regularne spożywanie niektórych popularnych produktów żywnościowych. Za kancerogenne uznaje się między innymi niepozorne słone przekąski.

Dieta, w której regularnie pojawiają się takie przekąski jak chipsy, może być początkiem poważnej choroby nowotworowej. Badania wykazują bowiem, że akrylamid, który powstaje w wyniku procesów niezbędnych do przygotowania popularnej ziemniaczanej przekąski, jest rakotwórczy. Równie problematyczny jest niepozorny popcorn z mikrofalówki - w procesie obróbki kukurydzy zawarte w opakowaniu substancje chemiczne ulegają rozkładowi, co skutkuje powstaniem toksycznego dla wątroby kwasu perfluorooktanowego.

Polsat przekazał tragiczną wiadomość. Było już za późno na jakąkolwiek pomocPolsat przekazał tragiczną wiadomość. Było już za późno na jakąkolwiek pomocCzytaj dalej


Zdrowa dieta nie powinna zawierać tych produktów


Zdrowa dieta niekiedy wymaga drobnych poświęceń. Choć Polska kuchnia wielu osobom kojarzy się głównie z daniami mięsnymi, wyroby wędliniarskie stanowią kolejną grupę najbardziej rakotwórczych artykułów spożywczych. W dużej mierze ma na to wpływ ingerencja producentów, którzy niekiedy nie szczędzą sztucznych dodatków i mających przedłużyć termin przydatności konserwantów. Badania potwierdzają, że codzienne spożywanie 50 gramów przetworzonego mięsa zwiększa ryzyko zachorowania na nowotwór złośliwy okrężnicy nawet o 18%.


Jak podaje portal twojezdrowie.rmf24.pl, niebezpieczny dla organizmu jest rafinowany biały cukier. Jego nadmierne spożywanie przyczynia się do osłabienia układu immunologicznego, co z kolei przekłada się na zwiększenie ryzyka wystąpienia złośliwych zmian.


Co może być dla wielu osób szczególnie zaskakujące, równie problematyczne są pomidory w puszce. Choć popularne czerwone warzywa same w sobie mają zbawienny wpływ na organizm, w kontakcie pomidorów z tym specyficznym opakowaniem dochodzi do wydzielania bisfenolu A, który jest uznawany za szkodliwy, a nawet rakotwórczy.

Dzisiaj grzeje: 1.Sanepid wydał pilne ostrzeżenie. Szkło, pleśń i martwe szkodniki w popularnym produkcie
2.Miało być wyrównanie emerytur, będzie w pakiecie srogi podatek. Rząd kosztem Polek będzie łatać dziurę budżetową
3.Dorota Gardias opowiedziała o swojej chorobie. Wiemy od kogo się zaraziła


Równie szkodliwe dla zdrowia są tłuszcze trans (znajdują się zwłaszcza w słodyczach, na przykład ciastkach czy wafelkach). Nie dość, że utwardzone tłuszcze przyczyniają się do rozwoju miażdżycy i podwyższenia cholesterolu we krwi, to jeszcze mogą generować wolne rodniki.


Rakotwórczy jest także alkohol. Regularne spożywanie alkoholu zwiększa ryzyko wystąpienia wielu złośliwych guzów, w tym raka piersi, okrężnicy, wątroby, gardła czy jamy ustnej. Badania wykazują, że w ciele człowieka etanol przekształca się bowiem w rakotwórczą substancję nazywaną aldehydem octowym.

ZOBACZ TAKŻE:

  1. Nie żyje 5 osób. Wśród nich mogą być Polacy. Porażająca tragedia za polską granicą
  2. Naukowcy przecierali oczy ze zdumienia. Niezwykłe odkrycie dotyczące Księżyca
  3. Ekspert alarmuje. Koronawirus przenosi się inaczej niż 3 miesiące temu
  4. Leki, których może zaraz zabraknąć. Naczelna Izba Aptekarska alarmuje
  5. Nowa prognoza epidemii dla Polski. "Można odwołać Boże Narodzenie z rodziną"
  6. Sekretna receptura naszych babć. Syrop z liści laurowych i soku z cytryny jest remedium na przeziębienia

Następny artykuł