Dieta: Jedzenie jednego jajka dziennie jest zdrowe
pixabay_jackmac34
Autor Damian Witoń - 9 Maja 2020

Jedzenie jednego jajka dziennie może przynieść zaskakujące efekty. Nie obawiaj się włączyć go do swojej diety

Dieta jest kluczowa dla zdrowia człowieka. Włączenie do jadłospisu niektórych produktów może dać bardzo korzystne rezultaty. Najnowsze badania naukowców pokazują, że warto jeść jedno jajko każdego dnia.

Dieta, jak już wielokrotnie wspominaliśmy, ma ogromne znaczenie dla zdrowia człowieka. Naukowcy co jakiś czas przedstawiają światu wyniki badań dotyczących wpływu danego produktu na ludzki organizm. Tym razem wzięli pod lupę jajko. Okazuje się, że nie musimy obawiać się włączenia go na stałe do diety.

Zakrzepica żylna jest bardzo podstępną chorobą. Każdy powienien znać jej objawyZakrzepica żylna jest bardzo podstępną chorobą. Każdy powienien znać jej objawyCzytaj dalej

Dieta zakładająca codzienne spożywanie jednego jajka może być zdrowa

Zespół naukowców z McMaster University oraz Hamilton Health Sciences przeprowadził badanie w ramach Population Health Research Institute, które miało prześledzić związek między spożywaniem jajek a zdrowiem naczyniowo-sercowym. Motywacją do podjęcia się właśnie takich dociekań, były popularne porady dietetyczne, zakładające ograniczenie spożycia tego produktu do maksymalnie 3 sztuk tygodniowo w obawie przed zawartym w nich cholesterolem.

Wyniki badań pokazały, że takie podejrzenia okazały się nieuzasadnione.

-Umiarkowanie spożycie jaj, co dla większości ludzi oznacza jedno jajko dziennie, nie zwiększa ryzyka rozwoju chorób sercowo-naczyniowych ani umieralności, nawet jeśli u tych osób w przeszłości występowały choroby naczyniowo-sercowe lub cukrzyca- informuje Mashid Dehghan z PHRI

Nie wykryto również związku pomiędzy umiarkowanym spożyciem jaj a poziomem cholesterolu we krwi. Warto zatem włączyć je na stałe do swojego jadłospisu, ponieważ są źródłem wielu cennych dla organizmu składników odżywczych. Jak podaje portal zdrowie.gazeta.pl, w jajkach znajdziemy duże ilości wysokiej jakości białka oraz związki bioaktywne, do których należą luteina oraz zeaksantyna. Są też bogatym źródłem związków mineralnych, kwasu foliowego, witamin z grupy B, A, E, a także jednonienasyconych kwasów tłuszczowych.

Dzisiaj grzeje: 1.Często pocisz się w nocy? Uważaj, ponieważ może być to objawem niebezpiecznych chorób

2. Nagła decyzja ministerstwa, w przyszłym tygodniu zniosą ważny zakaz? Jest jeden warunek

Dane dotyczące jajek zostały zebrane przez naukowców z trzech badań o szerokim zasięgu, co zwiększa ich wiarygodność. Obejmowały one populacje z 50 krajów. W pierwszym z nich brało udział aż 146 tysięcy osób, a w dwóch kolejnych łącznie 31 tysięcy. Daje to w sumie niesamowitą liczbę 177 tysięcy przebadanych osób. Wyniki analiz opublikowane zostały w “The American Journal of Clinical Nutrition”.

ZOBACZ TAKŻE:

  1. Przenigdy nie jadła równie kapitalnego rosołu. Sekret tkwi w kostce rosołowej, ale nie byle jakiej
  2. Poszukiwania zakończone, ciało znaleziono w rzece. Spełnił się najczarniejszy scenariusz
  3. Meghan Markle zmieniła się nie do poznania. Widzowie byli zaskoczeni, gdy zobaczyli twarz żony księcia Harry'ego
  4. Najnowsze ustalenia dotyczące koronawirusa. Dotarł do Europy znacznie wcześniej niż zakładano
  5. Niepokojące wyznania lekarki na temat polskiej służby zdrowia. Rażące niedopatrzenia i procedury, które nie mają sensu
  6. Biedronka sprzedawać będzie też w niedziele. Sieciówka znalazła sposób, zaczyna 10 maja

Następny artykuł