dieta_nowotwor
Autor Damian Witoń - 13 Lutego 2020

Odpowiednia dieta może pomóc w walce z rakiem. Warto wiedzieć co jeść podczas zmagań z chorobą

Dieta jest bardzo ważna dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jej prawidłowe skomponowanie może być szczególnie ważne dla osoby chorej na raka, ponieważ potrzebuje ona mnóstwo sił do walki z chorobą. Warto wiedzieć jakie są zasady odżywiania podczas choroby nowotworowej.


Dieta jest niezwykle ważna w sytuacji, w której nasz organizm zmaga się z chorobą. To właśnie wtedy potrzebny jest mu solidny zapas energii, witamin, minerałów i składników odżywczych. Nie inaczej jest w przypadku walki z nowotworem, którą wspomóc można przez odpowiednie ułożenie jadłospisu. O tym, jak to zrobić, opowiada doktor z jednego z polskich centrów onkologii.

Trzech braci walczy z identycznym nowotworem. Najmłodszy z nich nie ma nawet rokuTrzech braci walczy z identycznym nowotworem. Najmłodszy z nich nie ma nawet rokuCzytaj dalej

Dieta może stanowić wsparcie w walce z rakiem

Nowotwór jest ogromnym obciążeniem dla organizmu, który w przypadku jego wystąpienia jest szczególnie narażony na niedożywienie. Osoby zmagające się z rakiem często mają zaburzony apetyt, co prowadzi do spadku masy ciała oraz zaniku mięśni. Na wystąpienie powyższych efektów mają również metody leczenia chorób nowotworowych, które mają wyniszczające efekty uboczne. Nie bez znaczenia jest również ogromny stres, z jakim zmagają się osoby chore.

Organizm, który będzie lepiej odżywiony, będzie sprawniej sobie radził ze wszelkimi przeciwnościami. Najlepiej dobór diety dla osoby chorej pozostawić specjaliście, który stworzy ją w indywidualny, zależny od potrzeb sposób. O zasadach odżywiania pacjenta chorego na raka opowiedziała dla portalu zdrowie.radiozet.pl doktor Manuela Las-Jankowska, onkolog kliniczny z Centrum Onkologii im. prof. Franciszka Łukaszczyka w Bydgoszczy.

Bardzo ważne w diecie osoby cierpiącej z powodu nowotworu jest regularne przyjmowanie posiłków. Zaleca się im jedzenie od 5 do 6 mniejszych porcji dziennie. Menu powinno być bogate w warzywa i owoce, których formę przygotowania wybiera się w zależności od rodzaju choroby. Żywienie będzie spełniało swoją funkcję, jeśli zgodne będzie z zasadą komplementarności. Musi zatem dostarczać wszystkich niezbędnych składników.

Istotne dla osób zmagających się z rakiem jest spożycie dużych ilości białka. Zapotrzebowanie na ten składnik jest u nich dwukrotnie większe niż u osoby zdrowej, zarówno podczas terapii, jak i rekonwalescencji. Bogatymi źródłami białka są na przykład chudy twaróg, jogurt naturalny, chude mięso i ryby morskie. Do walki z chorobą potrzebna jest także duża ilość energii, którą dostarczą produkty zawierające dużo węglowodanów, czyli na przykład makarony i kasze. Nie można zapominać o odpowiednim nawodnieniu organizmu. Przeważnie zaleca się spożywanie 2 litrów wody dziennie.

Zdarza się jednak, że osoba chora na nowotwór nie może przestrzegać zasad odżywiania, które byłyby dla niej korzystne. Na szczęście istnieje pewne wyjście z tej sytuacji, a jest nim stosowanie żywienia medycznego. Polega ono na dostarczaniu specjalistycznych preparatów odżywczych do organizmu chorego, gdy ten nie jest w stanie spożywać tradycyjnych posiłków.

ZOBACZ TAKŻE:

  1. Tata znalazł w telefonie syna zdjęcie, które go zmroziło. Wydał go policji bez wahania
  2. Koniec skandalicznej historii Elżbiety B. Opiekunka doprowadziła Violettę Villas do śmierci w zaniedbaniu
  3. Zdrowe produkty, które mogą być dla nas trujące. Lepiej na nie uważać
  4. Piliśmy go po katastrofie w Czarnobylu. Działanie i skutki uboczne płynu Lugola
  5. Bóle szyi mogą być objawem groźnego nowotworu. Nie wolno ich lekceważyć
  6. Aktorka legendarnego serialu na TVP ma nowotwór w ostatnim stadium. Wystosowała poruszający apel do swoich fanów

Następny artykuł