Właściwości zdrowotne jajek
unsplash.com/Joseph Gonzalez
Autor Barbara Bujar - 15 Lipca 2020

Wystarczy jedno jajko dziennie. Pierwsze efekty pojawią się bardzo szybko

Dieta, która uwzględnia codzienne spożycie jednego jajka, jest nie tylko smaczna, ale okazuje się też bardzo skuteczna dla zdrowia. Popularny produkt zawiera bowiem wiele witamin i minerałów, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Właściwości jajek są niesamowite, a potwierdzają je naukowcy z Uniwersytetu Health Science Center w Chinach.

Częstego jedzenia jajek obawia się wiele osób. Jest to spowodowane troską o odpowiedni poziom cholesterolu w organizmie. Najnowsze informacje potwierdzają jednak, że ich spożywania nie trzeba ograniczać. Według naukowców z Uniwersytetu Health Science Center w Chinach codzienna dieta powinna zawierać w sobie przynajmniej jedno jajko. W ten sposób zadbamy o nasz organizm, a w szczególności o mózg i serce.

Pierwsze objawy raka trzustki. Absolutnie nie powinno się ich lekceważyćPierwsze objawy raka trzustki. Absolutnie nie powinno się ich lekceważyćCzytaj dalej

Dieta bogata w jajka to samo zdrowie. Sprawdź, jak wpływają na organizm człowieka

Jajka to bardzo popularny produkt, z którego większość z nas korzysta w swojej kuchni. Można z nich przygotować ogromną ilość smacznych i prostych posiłków. Jajecznica, omlet albo jajko na miękko to podstawa śniadań w wielu polskich domach. Mimo ich wspaniałego smaku i szerokiego zastosowania, jajka rzadko znajdują się na naszych talerzach codziennie. Warto wiedzieć, że nie należy się tego bać. Jajka pod każdą postacią to samo zdrowie.

Jak podaje kobieta.onet.pl, jajka doskonale wpływają na kondycję naszego organizmu. Zawdzięczają to bogatej zawartości białka, witamin i minerałów, z których możemy skorzystać podczas każdego posiłku. Do wspaniałego składu produktów zalicza się witaminy: A, B, D, E i K. Jajka dostarczają również takie składniki jak: wapno, żelazo, cynk, potas, fosfor i selen. Dodatkowo wykryto u nich luteinę i cholinę. Taka zawartość robi więc ogromne wrażenie.

Za bogatym składem jajek idą ich korzystne właściwości. Według chińskich ekspertów regularne spożywanie produktów wpływa na obniżenie chorób serca i zmniejszenie ryzyka wystąpienia udaru mózgu. Naukowcy potwierdzili to za pomocą specjalnie przeprowadzonych badań, które trwały przez dziewięć lat, a udział w nich wzięło prawie pół miliona osób.

Dzisiaj grzeje: 1. Matka włożyła swoje dziecko do pieca. Chwilę później poszła z chłopakiem bawić się na wesele

2. Ważne informacje dla kobiet w ciąży. NFZ wystosował kluczowy komunikat

Zgodnie z opublikowanymi wynikami, które przedstawił także portal kobieta.onet.pl, u uczestników eksperymentu zauważono poważne zmiany. Ryzyko wystąpienia chorób serca spadło u nich o 11 procent, prawdopodobieństwo zgonu z tego powodu – o 18 procent, wystąpienie udaru krwotocznego – o 26 procent, a ryzyko udaru niedokrwiennego – o 10 procent. Każdy z badanych jadł codziennie jedno jajko.

ZOBACZ TAKŻE:

  1. Najnowsza wizja jasnowidza Jackowskiego. Wakacje w 2020 roku mogą zostać przerwane
  2. TVP Info zatrudniło nową "gwiazdę", jej przeszłość wzbudza emocje. Będzie kolejny skandal?;
  3. Wiedza, która może uratować życie. Jak odróżnić zwykły pieprzyk od śmiertelnie niebezpiecznego czerniaka?
  4. Pierwsze objawy raka krtani. Niezwykle łatwo pomylić je z innymi chorobami
  5. Ministerstwo Zdrowia komentuje słowa Dudy. Mocne słowa o szczepionkach
  6. Policjanci przygotowali posiłek dla pięciorga dzieci, których matka została zabrana do szpitala

Następny artykuł