Niebezpieczny składnik parówek
youtube.com/Fabryki w Polsce
Autor Barbara Bujar - 15 Lipca 2020

Nigdy nie jedz parówek z dodatkiem jednego składnika. Jest bardzo niebezpieczny dla zdrowia

Dieta daje nam wiele możliwości, a jadłospis każdego człowieka codziennie może wyglądać inaczej. Na rynku jest jednak wiele takich produktów, które w polskich kuchniach pojawiają się stosunkowo często. Jednym z nich są parówki. Choć opinia o ich niezdrowym składzie staje się coraz bardziej nieaktualna, w sklepach nadal pojawiają się rodzaje, na które należy uważać. Szczególnie niebezpieczny jest jeden składnik.

Dieta bogata w parówki cieszy się dużą popularnością. Ludzie często wybierają je podczas przygotowywania śniadania lub kolacji. Jeszcze niedawno opinie o produkcie były bardzo negatywne. Wątpliwości budził ich skład, w którym znajdowały się śladowe ilości mięsa. Dziś producenci coraz częściej dbają o pełnowartościową zawartość parówek i zapewniają o tym swoich klientów. Niestety, w dalszym ciągu istnieje ryzyko, że kupiony produkt okaże się szkodliwy.

Miliony dzieci nie będą mogły wrócić do szkoły. Specjaliści ostrzegają przed katastrofalnymi skutkami epidemiiMiliony dzieci nie będą mogły wrócić do szkoły. Specjaliści ostrzegają przed katastrofalnymi skutkami epidemiiCzytaj dalej

Parówki z tym składnikiem są niebezpieczne dla zdrowia. Sprawdź, czy nie masz ich w swoim menu

Podczas kupowania parówek należy być bardzo ostrożnym. Większość z nich zawiera około 90 procent mięsa, a ich skład nie zagraża naszemu zdrowiu. Niestety na rynku w dalszym ciągu dostępne są takie rodzaje, których zawartość składnika sięga jedynie 30 procent. Aby zadbać o swoje zdrowie, warto więc dokładnie sprawdzać etykietę produktu, która zazwyczaj umieszczona jest z tyłu opakowania.

Jak podaje portal kobieta.interia.pl, pierwsza rzecz, która powinna zwrócić naszą uwagę to etykieta umieszczona na opakowaniu parówek. Jeśli zauważymy na niej napis MOM, najlepiej będzie jeśli odłożymy je z powrotem na półkę sklepową. W produktach tego rodzaju znajdują się kurze łapki albo kuperki, z których mechanicznie oddzielono skórkę i chrząstki. Dodatkowo często towarzyszy im jeszcze jeden składnik, którego spożycia powinniśmy unikać. Jego niebezpieczeństwo potwierdza także Światowa Organizacja Zdrowia.

W parówkach o szkodliwym składzie znajduje się dużo związków i środków chemicznych, które mogą szkodliwie wpływać na zdrowie człowieka. Na spisie składników możemy znaleźć między innymi konserwanty, które używane są w celu polepszenia smaku oraz sól. Niepokój powinna wzbudzić także obecność fosforanów, glutaminianu sodu, maltodekstrynów, regulatorów kwasowości i azotynów. Spożycie tych ostatnich może mieć naprawdę groźne konsekwencje.

Dzisiaj grzeje: 1. Matka włożyła swoje dziecko do pieca. Chwilę później poszła z chłopakiem bawić się na wesele

2. Nowe świadczenie ze zgodą całego Sejmu. Seniorzy mogą liczyć przynajmniej na 2,4 tys. zł, ale nie wszyscy

Azotyny, które przyjęte zostaną w nadmiarze, mogą stanowić ryzyko sinicy, niedokrwistości, problemów z jelitami, a także nowotworów. Szczególnie niebezpieczny jest wśród nich azotyn sodu. Producenci używają go w celu zakonserwowania parówek, jego obecność jest jednak bardzo szkodliwa. Składnik został oficjalnie uznany za rakotwórczy przez ekspertów z WHO. Potwierdzili to również naukowcy z Międzynarodowej Agencji Badań nad Rakiem.

ZOBACZ TAKŻE:

  1. Za sklepem leżało ciało mężczyzny. Porażające odkrycie na Mazowszu
  2. Zakonnica myślała, że pozostanie anonimowa? "Wstyd mi, że katolickie Pilzno ma odwagę głosować na zarazę";
  3. Wiedza, która może uratować życie. Jak odróżnić zwykły pieprzyk od śmiertelnie niebezpiecznego czerniaka?
  4. Pierwsze objawy raka krtani. Niezwykle łatwo pomylić je z innymi chorobami
  5. Ministerstwo Zdrowia komentuje słowa Dudy. Mocne słowa o szczepionkach
  6. Zgubiła pierścionek zaręczynowy w ogrodzie. Znalazła go po 13 latach na marchewce

Następny artykuł