Pewnych produktów lepiej nie odgrzewać. Mogą być wtedy szkodliwe dla zdrowia
unsplash/ Jakub Kapusnak
Autor Aneta Młodawska - 18 Maja 2020

Produkty, których nie powinniśmy podgrzewać. Możemy zaszkodzić swojemu zdrowiu

Dieta, która składa się ze zdrowych produktów chroni przed ryzykiem wystąpienia wielu chorób i pomaga w leczeniu już istniejących. Niewiele osób wie jednak, że nawet zdrowe produkty mogą być szkodliwe, jeśli będziemy je podgrzewać.

Dieta, która jest odpowiednio ułożona stanowi podstawę zachowania zdrowia i urody. Powinna służyć przede wszystkim utrzymaniu ciała i umysłu w dobrej kondycji. Dobrze ułożona dieta chroni także przed ryzykiem wystąpienia wielu chorób i pomaga w leczeniu już istniejących.

Niewiele osób wie jednak, że nawet zdrowe produkty mogą być szkodliwe dla zdrowia, jeśli będziemy je podgrzewać. Warto zatem sprawdzić, których produktów nie powinniśmy poddawać ponownej obróbce cieplnej.

Dotychczasowe metody zawiodły. Chile wprowadza Dotychczasowe metody zawiodły. Chile wprowadza "całkowitą kwarantannę"Czytaj dalej

Błąd, przez który może ucierpieć nasza dieta

Zdarza się, że odgrzewamy posiłki z poprzedniego dnia. Jest to dobra metoda, by nie gotować od nowa i żeby produkty się nie marnowały. Warto jednak pamiętać, że nie wszystko nadaje się do odgrzewania. Ponowna obróbka cieplna może bowiem niszczyć walory smakowe i wartości odżywcze niektórych produktów. Co więcej, w niektórych przypadkach jedzenie po ponownym podgrzaniu zaczyna być szkodliwe.

Warzywa, takie jak szpinak, seler, buraki, rzepa, sałata i rzodkiewka są bardzo zdrowe, ale można je gotować tylko raz. Jak podaje kobieta.onet.pl, ponowna obróbka cieplna sprawia, że zawarte w nich azotany przekształcają się substancje toksyczne, stanowiące zagrożenie dla zdrowia.

W przypadku kurczaka ponowna obróbka cieplna sprawia, że mięso staje się ciężkostrawne. Odgrzewając kurczaka, zmieniamy jego strukturę białkową. Wówczas mogą pojawić się trudności z trawieniem i bóle brzucha. Lepszym wyborem jest zatem zjedzenie go na zimno niż odgrzewanie. Zimne kawałki kurczaka świetnie sprawdzą się np. w sałatce.

Grzyby także najlepiej jeść bezpośrednio po przygotowaniu i nie odgrzewać. Choć grzyby są smaczne, jednocześnie są trudne do strawienia. Ponowne odgrzewanie czyni je jeszcze bardziej ciężkostrawnymi. Jedząc odgrzewane grzyby, musimy się zatem liczyć z dolegliwościami żołądkowymi.

Dzisiaj grzeje: 1. WHO wyznało niepokojącą prawdę. Najnowszy komunikat w sprawie epidemii koronawirusa

2. Masz w domu konwalie? Lekarze biją na alarm, każdy musi wiedzieć, jakie mogą być konsekwencje

Jeśli zaś chodzi o odgrzewane ziemniaki, nie tylko gorzej smakują, ale tracą także wiele właściwości zdrowotnych. Podobnie dzieje się z jajkami. Po ponownym podgrzaniu tracą one właściwości zdrowotne i walory smakowe.

Jajka poddane ponownej obróbce termicznej stają się o wiele bardziej ciężkostrawne. Ponadto zawarte w nich substancje pod wpływem wysokiej temperatury mogą stać się toksyczne.

ZOBACZ TAKŻE:

  1. Woda po ogórkach kiszonych jest cenna. Ale wszyscy zapomnieli o mocy wody po ogórkach konserwowych
  2. Ministerstwo Zdrowia właśnie wydało komunikat. Chodzi o kilka zakazów
  3. GIF wycofuje z rynku lek używany przez miliony Polaków. Decyzja ma rygor natychmiastowej wykonalności
  4. Myśleli, że to zwykła grypa. Ich małżeństwo trwało zaledwie 72 godziny
  5. Kołatanie serca ma wiele przyczyn. Nie należy go lekceważyć, gdyż może być objawem niebezpiecznych chorób
  6. Nawet 150 zł więcej do emerytury, jest nowy sposób. Nie spiesz się, a twoje świadczenie będzie wyraźnie wyższe

Następny artykuł