Dieta: bataty
pixabay_ivabalk
Autor Damian Witoń - 21 Marca 2020

Słodki kuzyn ziemniaka z Ameryki Południowej. Z uwagi na wspaniałe właściwości warto włączyć go do diety

Dieta jest bardzo istotnym elementem życia człowieka, który w ogromnym stopniu wpływa na jego zdrowie. Chcąc o nie zadbać, powinniśmy sięgać po wartościowe produkty, takie jak na przykład pewna bylina pochodząca z Ameryki Południowej.

Dieta, jak wielokrotnie powtarzamy, ma ogromne znaczenie dla zdrowia człowieka. Czasami warto urozmaicić ją o nowe, zdrowe produkty, aby w naszym organizmie nie zabrakło ważnych składników odżywczych. Dobrym pomysłem może okazać się sięgnięcie po bataty. Warzywa te są nieco słodszymi kuzynami ziemniaków.

Dramat w Centrum Onkologii. Zarażona pielęgniarka pracowała na chemioterapii dziennejDramat w Centrum Onkologii. Zarażona pielęgniarka pracowała na chemioterapii dziennejCzytaj dalej

Dieta jest bardzo ważna dla naszego organizmu. Ciekawym pomysłem jest włączenie do niej batatów

Batat jest byliną pochodząca z Ameryki Południowej. Charakteryzuje się składem bogatym w wiele cennych dla organizmu człowieka mikroelementów. Warto zatem znaleźć dla niego miejsce w swoim jadłospisie. Jedzenie batatów, nazywanych również wilcami ziemniaczanymi dostarczy nam między innymi dużych ilości białka, w tym aminokwasów egzogennych, których ludzie ciało nie jest w stanie samodzielne wytrzymać, dlatego muszą być dostarczone wraz z pożywieniem.

Bylina zapewni nam również solidną dawkę związków mineralnych. 100 gramów warzywa to średnio aż 375 mg potasu, 85 mg chloru, 49 mg fosforu, 30 mg wapnia i 26 mg siarki. W batatach znajdziemy też śladowe ilości manganu, miedzi oraz selenu. Są także świetnym źródłem witamin, ponieważ zawierają witaminy A, C, K i B.

Jak podaje portal zdrowie.gazeta.pl, warzywo doskonale sprawdzi się w diecie diabetyka, ponieważ pomaga ustabilizować poziom cukru we krwi i zmniejszyć insulinoodporność. Jedzenie batatów przyczynia się również do poprawy pracy układu pokarmowego, ponieważ dostarcza do organizmu sporo błonnika, który zmniejsza wchłanianie cukrów i tłuszczów. Bylina przyczynia się również do obniżenia ciśnienia i lepszego funkcjonowania gospodarki wodno-elektrolitowej organizmu.

Dzisiaj grzeje: 1. Nowe objawy koronawirusa. Niepokojące doniesienia naukowców

2. Żona legendarnego muzyka przekazała tragicznie wieści. Zmarł wczoraj na koronawirusa

Jedzenie batatów jest świetnym sposobem na dostarczenie sobie kwasu foliowego, który bierze udział w procesie produkcji czerwonych krwinek, a także jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Składnik jest niezwykle ważny dla kobiet w ciąży, ponieważ jego niedobór może negatywnie wpłynąć na rozwój dziecka. Z kolei wapń i żelazo zawarte w warzywie mogą zapewnić nam prawidłowe krążenie krwi i chronić przed osteoporozą. .

ZOBACZ TAKŻE:

  1. 10 najbardziej niesamowitych właściwości ogórków kiszonych. Miałeś pojęcie?
  2. Pieniądze, jakie zarabiają gwiazdy disco polo nie mieszczą się w głowie. Kwoty są ogromne
  3. Objawy mogące świadczyć o nowotworze u dziecka. Nie wolno ich lekceważyć
  4. Media dotarły do szczegółów wypadku Małgorzaty Kożuchowskiej. Prawdopodobną przyczyną nieuleczalna choroba
  5. Choroby, które sieją największe spustoszenie. Odpowiadają za śmierć ponad połowy Polaków
  6. Zmiana dla 850 tys. Polaków. 500 plus z nowym progiem dochodowym

Następny artykuł