Maślanka to źródło wapnia i lecytyny. Warto dodać ją do swojej diety
pixabay.com/Couleur
Autor Aneta Młodawska - 21 Maja 2020

Maślanka posiada wiele właściwości zdrowotnych. Ponadto jest świetnym wyborem dla ludzi na diecie

Dieta oparta o maślankę poprawia trawienie i wspomaga układ trawienny. Dzięki dużej zawartości wapnia, zdolności do regulowania układu trawiennego i wspomagania flory jelitowej, pomaga również w odchudzaniu. Warto poznać więcej zalet tego produktu.

Dieta maślankowa zdobywa coraz większą popularność. Jest to kolejny przykład sposobu odżywiania się, w którym najważniejszą rolę odgrywa przede wszystkim jeden produkt. W tym przypadku chodzi oczywiście o maślankę.

W produkcie tym znajdują się niewielkie ilości tłuszczu, a jednocześnie mnóstwo białka, wapnia, lecytyny, witamin i składników mineralnych. Maślankę można kupić w niemal każdym sklepie, jednak przed podjęciem się takiej diety warto sprawdzić, czy jest ona bezpieczna dla każdego.

Zapach z ust może zdradzić, na jaką chorobę cierpimy. Warto zwrócić na niego uwagęZapach z ust może zdradzić, na jaką chorobę cierpimy. Warto zwrócić na niego uwagęCzytaj dalej

Maślanka to źródło wapnia i lecytyny. Warto dodać ją do swojej diety

Jak podaje poradnikzdrowie.pl, maślanka to produkt uboczny wytwarzania masła. Jest niskokaloryczna i lekkostrawna, a dzięki obecności kwasu mlekowego i bakterii fermentacji mlekowej, wspomaga dobroczynną florę jelitową.

Maślanka jest kwaskowatą cieczą, która pozostaje po oddzieleniu cząstek tłuszczu z pasteryzowanej, ukwaszonej zakwasem z czystych kultur maślarskich śmietany. Tradycyjna maślanka powstająca przy ubijaniu masła ma lekką konsystencję i mętną białawą barwę.

Obecnie produkuje się ją z odtłuszczonego mleka, do którego dodaje się specjalne szczepy bakterii fermentacji mlekowej, najczęściej Lactococcus lactis, Lactococcus cremoris, Leuconostoc cremoris oraz Lactococcus diacetilactis. Maślanka poddawana jest homogenizacji i pasteryzacji, a następnie rozlewana do kartonowych lub plastikowych opakowań.

Maślanka należy do najmniej kalorycznych przetworów mlecznych. Składa się w 91% z wody, a 100 g napoju dostarcza 45 kcal i zawiera jedynie 1,5% tłuszczu. Mimo niewielu kalorii maślanka na długo utrzymuje uczucie sytości, dlatego jest polecana osobom na diecie odchudzającej. Ponadto jest to produkt lekkostrawny, który w przewodzie pokarmowym jest rozkładany 2-3 razy szybciej niż mleko.

Maślanka dodatkowo odkwasza organizm. Produkt ten pobudza wydzielanie soku żołądkowego, a dzięki temu ułatwia i reguluje trawienie. Obecność kwasu mlekowego sprzyja rozwojowi dobroczynnych bakterii jelitowych, co przekłada się m.in. na ochronę przed infekcjami i mniejsze ryzyko nowotworów jelita grubego.

Dzisiaj grzeje: 1. Lekarze dawali mu zaledwie 2% szans na przeżycie. Niemowlak zaskoczył jednak wszystkich

2. Synoptycy ostrzegają, lepiej przełożyć plany na weekend. Już jutro pogoda rozczaruje wielu Polaków

Maślanka to lekki napój, który dobrze sprawdza się do gaszenia pragnienia podczas upałów. Można pić ją samą lub jako dodatek do młodych ziemniaków, czy koktajli z owocami i miodem.

Maślanki można użyć do przygotowywania wielu wypieków, m.in. ciasta, gofrów, a także popularnych w Stanach Zjednoczonych pancakes.

ZOBACZ TAKŻE:

  1. Pozbywanie się obierek po ziemniakach jest wielką stratą. Możesz je cudownie wykorzystać
  2. Brat Łukasza Szumowskiego przerwał milczenie. Mocne słowa z pewnością wielu zaskoczą
  3. GIF wycofuje z rynku lek używany przez miliony Polaków. Decyzja ma rygor natychmiastowej wykonalności
  4. Myśleli, że to zwykła grypa. Ich małżeństwo trwało zaledwie 72 godziny
  5. Kołatanie serca ma wiele przyczyn. Nie należy go lekceważyć, gdyż może być objawem niebezpiecznych chorób
  6. Prezydent Duda w końcu zabrał głos w sprawie afery wokół radiowej Trójki: To żenujące

Następny artykuł