dieta - trujące produkty
pixabay_silviarita
Autor - 27 Stycznia 2020

Zdrowe produkty, które mogą być dla nas trujące. Lepiej na nie uważać

Dieta to sposób odżywiania, który powinien być dla nas najzdrowszy. Wybierając ją, należy zadbać, by nie znalazły się w niej niezdrowe, a nawet trujące produkty.

Dieta opierająca się na zdrowym odżywianiu często zawiera warzywa i owoce takie jak fasola, czy rabarbar. Niestety wiele produktów kojarzących nam się ze zdrowiem ma jednak szkodliwe właściwości. Warto zadbać, by wszelkie produkty uwzględnione w naszej diecie nie szkodziły nam, a przyczyniały się do dobrego samopoczucia.

Czy niewłaściwe przygotowywanie lub przechowywanie produktów spożywczych może być dla nas niebezpieczne? Okazuje się, że tak. Owoce czarnego bzu mogą nam zaszkodzić z powodu zawartej w nich sambunigrynie. Posiadają ją niedojrzałe owoce bzu, dlatego ważne jest, by jeść je we właściwej formie. Gdy będziemy tego przestrzegać, owoce wspomogą nasz układ odpornościowy. Mają one bowiem działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i antyoksydacyjne. Jest to źródło wapnia, magnezu, potasu, białka i kwasu foliowego. Jeśli przed zjedzeniem czarnego bzu nie zapomnimy o obróbce cieplnej, możemy być pewni, że zjedzenie produktu nie spowoduje niepożądanych objawów, takich jak biegunka, duszności czy nudności.

Piliśmy go po katastrofie w Czarnobylu. Działanie i skutki uboczne płynu LugolaPiliśmy go po katastrofie w Czarnobylu. Działanie i skutki uboczne płynu LugolaCzytaj dalej

Nasza codzienna dieta może składać się z niebezpiecznych dla zdrowia produktów

Fasola to kolejny produkt, który zawiera szkodliwe substancje. Są nimi lektyny, czyli białka lub glikoproteiny wiążące węglowodany. Mogą one powodować zatrucia, ponieważ mają negatywny wpływ na nasze jelita. Całe szczęście, gdy przed ugotowaniem fasoli będziemy ją moczyć w wodzie przez przynajmniej pięć godzin, możemy być spokojni, że do naszego organizmu trafią wyłącznie zdrowe substancje.

Rabarbar jest popularnym produktem nie tylko w Polsce. W Chinach jest on znany ze swoich właściwości leczniczych ze względu na bogactwo antyoksydantów i wapnia. Należy jednak unikać jedzenia korzenia i liści, gdyż zawarty w nich kwas szczawiowy powoduje nudności, wymioty i ogólne osłabienie organizmu.

Ziemniaki goszczą na stołach niemal każdej polskiej rodziny. Dlaczego należy unikać tych starych i niedojrzałych? Solanina, czyli organiczny związek chemiczny, może powodować zatrucia pokarmowe. Największą ilość tej substancji zawierają stare lub niedojrzałe ziemniaki. W początkowej fazie zatrucia powoduje ona biegunkę, ból brzucha, kolkę, mdłości i wymioty. W skrajnych zaś przypadkach może dojść do niewydolności krążenia, śpiączki i innych niebezpiecznych objawów.

Pestki moreli stały się jakiś czas temu popularne ze względu na pogłoskę, iż są one skutecznym lekiem na raka. Owszem można jeść, jednak trzeba pamiętać, by nie spożywać ich więcej niż 2-3 dziennie. W przeciwnym razie zawarta w nich amigdanina, która rozkłada się m.in. cyjanowodór, który może prowadzić do niestrawności, zgagi, bólu brzucha, wzdęć czy nudności. Jak podaje portal medonet.pl, w skrajnych przypadkach może dojść do uszkodzenia układu nerwowego, niewydolności nerek, uszkodzenia wątroby, a także małopłytkowości i kwasicy.

Któż z nas nie lubi jesienią wybrać się na spacer do lasu w poszukiwaniu grzybów? Podczas takich przechadzek unikamy muchomorów, jednak czy nasza wiedza dotycząca trujących grzybów jest wystarczająca? Wiele z nich ma trujące właściwości, lecz powinniśmy nie tylko dbać o to, jakie rodzaje grzybów zbieramy, ale również jak je przyrządzamy.

Niewłaściwe przygotowanie grzybów, takie jak niedokładne umycie, poddanie niewłaściwej obróbce termicznej lub przechowywanie w lodówce dłużej niż 24 godziny sprzyja zatruciom pokarmowym. Należy też uważać na spożywanie grzybów jednocześnie z alkoholem. Czernidłak pospolity w kontakcie z alkoholem prowadzi do zatrucia organizmu aldehydem. Powinniśmy zatem ograniczyć ilość grzybów w diecie.

Maniok jadalny to inaczej “buble tea”, czyli napój herbaciany z dodatkiem mleka, syropu i kuleczek tapioki. Tapioka to inaczej mączka skrobiowa wytwarzana z manioku. Jest ona źródłem węglowodanów, witamin i składników mineralnych. Jednak surowy maniok jadalny ze względu na zawartość glikozydów cyjanogennych, przekształcających się w trujący kwas pruski, wykazuje trujące działanie na ludzki organizm. Dopiero po wielokrotnym wypłukaniu, ugotowaniu, upieczeniu lub wysuszeniu staje się bezpieczny dla naszego zdrowia.

ZOBACZ TAKŻE:

  1. Polska gwiazda zagrożona wirusem z Chin? ”Pozostaje mi być dobrej myśli”
  2. Jolanta Kwaśniewska i jej mąż zalani wyrazami wsparcia. Po ujawnieniu faktów z reportażu TVN, wszyscy mówią o byłej parze prezydenckiej
  3. Objawy nowotworu, które łatwo przeoczyć. Każdy z nas miał je nie raz
  4. Studenci z Rzeszowa już wylądowali. Reakcja służb rozwścieczyła wiele osób
  5. Bóle szyi mogą być objawem groźnego nowotworu. Nie wolno ich lekceważyć
  6. Popularny w Polsce napój miał być zdrową alternatywą. Powoduje raka i niszczy tarczycę

Następny artykuł