Dieta z uwzględnieniem jagód goji może pomóc nam w odchudzaniu, a także przy wielu schorzeniach
pixabay.com/ivabalk
Autor - 27 Maja 2020

Jagody goji są prawdziwym hitem zdrowego odżywiania. Lista korzyści wynikających z ich spożywania robi wrażenie

Dieta z uwzględnieniem jagód goji może pomóc nam m.in. w leczeniu reumatyzmu i przy spadku odporności. Jadłospis wzbogacony w te owoce wpływa także na pracę serca, ciśnienie krwi, a także poziom cholesterolu i cukru. Warto poznać więcej korzyści, jakie niesie ze sobą spożywanie jagód goji.

Dieta bogata w superfoods może znacznie przyczynić się do poprawy naszego stanu zdrowia. Jednymi z bardziej znanych owoców zaliczanych do tego rodzaju żywności są jagody goji.

Owoce te są nazywane czerwonymi diamentami Wschodu. Rosną one w umiarkowanym i podzwrotnikowym klimacie Chin, Tybetu i Mongolii. W sklepach najczęściej spotykamy je w formie suszonej.

GOPR otrzymał zupełnie nowy sprzęt. Robi duże wrażenieGOPR otrzymał zupełnie nowy sprzęt. Robi duże wrażenieCzytaj dalej

Dieta z uwzględnieniem jagód goji może pomóc nam w odchudzaniu, a także przy wielu schorzeniach

Choć jagody goji największą popularnością cieszą się w Azji, gdzie wykorzystywane są w medycynie naturalnej jako jeden z podstawowych środków, owoce te coraz częściej doceniane są również w Europie. Jagody goji słyną bowiem jako skuteczny środek odchudzający.

Jak podaje portal stronazdrowia.pl, jagody goji to owoce krzewu o nazwie kolcowój i jeden z pierwszych produktów spod znaku “superfood". Nic w tym dziwnego, biorąc pod uwagę, że lecznicze właściwości owoców kolcowoju tybetańskiego są od ponad 2 tys. lat.

Superfoods to produkty będące skarbnicą cennych składników odżywczych, które uznawane są za szczególnie ważne dla zdrowia i dobrego samopoczucia. Jagody goji charakteryzują się wysoką wartością odżywczą.

Owoce te wyróżnia m.in. wysoka zawartość białka, wynosząca ok. 14 g w 100 g. Porcja ta zawiera też ok. 77 g węglowodanów, w tym tylko ok. 45 g cukrów prostych, 13 g błonnika pokarmowego i poniżej 0,5 g tłuszczu, składającego się głównie z kwasów tłuszczowych omega-6.

Suszone owoce goji zapewniają bogactwo witaminy A w postaci związków karotenowych, które zapewniają ich czerwono-pomarańczowy kolor. Są one ponadto źródłem witamin z grupy B, witaminy E i C.

W 100 g owoców kolcowoju zawarty jest też wapń, żelazo, a także miedź, cynk, selen i chrom. Jednocześnie mają też znaczny poziom sodu, antyoksydantów i flawonoli. Z kolei zawarte w owocach goji polisacharydy, mają działanie prebiotyczne i chroniące organizm przed działaniem wolnych rodników.

Jagody goji wykorzystuje się jako lek na choroby układu sercowo-naczyniowego. Spożywanie ich wspomaga pracę serca i reguluje ciśnienie. Owoce te są ponadto stosowane w leczeniu chorób wątroby i układu oddechowego oraz w celu obniżenia poziomu cukru we krwi. Pomocne są również w celu leczenia reumatyzmu i wspomagania kondycji stawów.

Jagody goji mają też korzystny wpływ na poziom cholesterolu w organizmie ze względu na zawartość LBP i betainy. Związki te pomagają obniżać poziom „złego” cholesterolu LDL oraz trójglicerydów we krwi. Regularne sięganie po jagody goji pomaga więc zapobiegać tworzeniu się zmian miażdżycowych.

Według najnowszych ustaleń LBP (bioaktywny kompleks polisacharydowy) jest jednym z najkorzystniej działających na zdrowie związków. Badania naukowe potwierdzają, że ma on działanie pobudzające pracę układu odpornościowego, właściwości antyoksydacyjne i może wykazywać działanie przeciwdziałające zmianom nowotworowym w obrębie żołądka, okrężnicy, prostaty, piersi i płuc.

Co więcej, LBP przyspiesza śmierć i rozpad komórek rakowych, nie powodując przy tym uszkodzenia komórek zdrowych. Ponadto wykazano, że LBP może w znacznym stopniu zmniejszać insulinooporność i mieć wpływ na zahamowanie rozwoju cukrzycy.

Dzisiaj grzeje: 1. Profesor Krzysztof Simon ostrzega. "Absurdem jest mówienie, że mamy już wszystko za sobą"

2. Właśnie dotarła do nas bardzo smutna wiadomość. Śmierć nadeszła nagle, gwiazda TVP poinformowała o stracie najbliższej osoby

Zdaniem wielu dietetyków jagody goji to produkt, który ułatwia odchudzanie. Dzięki obniżaniu poziomu glukozy we krwi i wspomaganiu pracy wątroby owoce te rzeczywiście mogą wspomagać uzyskanie i utrzymanie szczupłej sylwetki.

Owoce goji można jeść w postaci suszonej lub świeżej, jeśli tylko są dostępne. Nadadzą się nie tylko jako dodatek do dań słodkich, takich jak owsianka, jogurt czy muesli, ale też sałatek i potraw gotowanych, w tym mięsnych, warzywnych czy zup.

ZOBACZ TAKŻE:

  1. Po ile u was kosztują truskawki? Ceny szybko się zmieniają, mamy dobre wieści
  2. Pokazano, co się stanie, gdy chora osoba bez maseczki wejdzie do autobusu. Wideo robi piorunujące wrażenie
  3. Gwiazda "Pierwszej miłości" została pogryziona przez psa, którego przygarnęła ze schroniska. Niemal nie straciła oka
  4. 26 latka trafiła do szpitala z kołataniem serca. Przyczyna jej stanu zdrowia wprawiła wszystkich w osłupienie
  5. Pierwsze objawy guza mózgu. Gdy się pojawią, trzeba działać szybko
  6. Wracają wesela i koncerty plenerowe. Premier podał daty i ogłosił, ile osób może przebywać razem na uroczystości

Następny artykuł