Zdaniem wielu specjalistów dieta wzbogacona o grzyby nie dostarcza zbyt wielu składników odżywczych
unsplash.com/ Vidar Kristiansen
Autor Aneta Młodawska - 30 Czerwca 2020

Czy jadalne grzyby są zdrowe? Zdania dietetyków są podzielone

Dieta wpływa na funkcjonowanie naszego organizmu, jakość życia oraz samopoczucie. Choć wielu dietetyków uważa, że jadalne grzyby nie wpływają pozytywnie na nasze zdrowie, opinie te są podzielone. Warto dowiedzieć się zatem, czy grzyby dostarczają nam ważnych składników odżywczych.

Dieta oparta na naturalnych, nieprzetworzonych produktach stanowi remedium na liczne dolegliwości zdrowotne. Można by zatem uznać, że grzyby rosnące naturalnie w lesie, niemające kontaktu ze spalinami czy pestycydami są doskonałym składnikiem naszej diety.

Niektórzy dietetycy twierdzą jednak, że grzyby nie dostarczają nam ważnych substancji odżywczych. Warto zatem odpowiedzieć sobie na pytanie, czy powinniśmy dodawać je do naszych potraw.

Przedszkolanka przywiązała dziewczynkę do krzesła. Rodzice odkryli prawdę przez przypadekPrzedszkolanka przywiązała dziewczynkę do krzesła. Rodzice odkryli prawdę przez przypadekCzytaj dalej

Zdaniem wielu specjalistów dieta wzbogacona o grzyby nie dostarcza zbyt wielu składników odżywczych

Polacy lubią grzyby, znają się na nich i często je zbierają. Kurki, prawdziwki, maślaki, podgrzybki czy kanie stanowią ważne elementy wielu tradycyjnych dań. Warto odpowiedzieć sobie na pytanie, czy grzyby są tylko smaczne, czy również bogate w substancje odżywcze.

Jak podaje poradnikzdrowie.pl, w niektórych krajach, np. w Skandynawii, Austrii, Belgii, nikt nie zbiera prawdziwków. Tam wystarczają namiastki leśnych grzybów uprawiane na skalę przemysłową, takie jak pieczarki czy boczniaki. Niemniej jednak nawet ci cudzoziemcy, którzy w swoich tradycyjnych kuchniach nie mają grzybów, chętnie kupują je z Polski. Z kolei w polskich restauracjach zajadają się grzybowymi uszkami czy pierogami.

Wartość odżywcza grzybów budzi kontrowersje. Dietetycy mają na ten temat różne zdania. Grzyby przede wszystkim składają się z wody, dlatego są niskokaloryczne. Trzeba jednak pamiętać, że są także ciężkostrawne. Dzieje się tak za sprawą budulca o nazwie chityna. Nie rozpuszczają jej kwasy żołądkowe, dlatego grzyby najpierw długo zalegają w żołądku, a potem tylko przechodzą przez nasz układ pokarmowy.

Dzisiaj grzeje: 1. 18-latka uskarżała się na bóle głowy i mdłości. Nie udało się jej uratować

2. Prawie 18 tys. Polaków już niebawem otrzyma ważne wezwania. Będą zaskoczeni

Grzyby dostarczają nam jednak niewielkich ilości soli mineralnych. Oprócz tego zawierają witaminę A w postaci karotenu, a także znaczne ilości witamin B1 i B2. Pozostałe witaminy, w tym C, występują w śladowych ilościach. Grzyby są także źródłem białka. Według niektórych najwięcej strawnego białka zawierają prawdziwki i pieczarki. W młodych grzybach jest go ponadto o wiele więcej niż w starych.

Pamiętajmy, by zbierać tylko zdrowe, kształtne, co do których mamy absolutną pewność. Jeśli kupujemy grzyby na targu, przy drodze lub w sklepie, wybierajmy jędrne, z całym kapeluszem, zawsze z nóżką. Bardzo ważne, żeby przed przyrządzeniem dania dokładnie obejrzeć wszystkie.

ZOBACZ TAKŻE:

  1. Wybory 2020. Jak głosowali sąsiedzi Jarosława Kaczyńskiego. Ogromne zaskoczenie
  2. Jarosław Kaczyński nie będzie zadowolony z postawy swoich sąsiadów. Dziennikarze dotarli do zaskakujących wyników
  3. IMGW wydało pilne ostrzeżenie. Dwa województwa z najwyższym stopniem zagrożenia, lepiej zostać w domu
  4. Tragiczne wiadomości o śmierci 25-latki. Przedawkowała popularne napoje
  5. Sygnały, które daje nasze serce, gdy ma już dosyć. Nie wolno ich lekceważyć
  6. Tak wygląda dom Roberta Lewandowskiego. Fotografie gigantycznej posiadłości zwalają z nóg, niejeden mógłby się zgubić

Następny artykuł