Lekarze ostrzegają. Ogromny błąd żywieniowy dzieci, w Polsce pod tym względem jest najgorzej

dzieci: problem cukru
unsplash Caleb Woods
Autor Klaudia Gaicka09.01.2021

Polskie dzieci spożywają najwięcej cukru w Europie. Lekarze wskazują, jak może na to wpłynąć tzw. podatek cukrowy. Okazuje się, że może zmniejszyć on zachorowalność na wiele chorób przewlekłych.

Eksperci ostrzegają o błędzie żywieniowym, który dotyczy dzieci. Okazuje się, że nasz kraj przoduje w niechlubnym rankingu, jeśli chodzi o spożywanie cukru przez najmłodszych.

Polskie dzieci spożywają najwięcej cukru w Europie. Lekarze wskazują, jak może na to wpłynąć tzw. podatek cukrowy

Jak podaje portal MP, w naszym kraju dzieci jedzą najwięcej cukru spośród krajów Europy. Lekarze PPOZ zauważają, że nowy podatek cukrowy, który zapowiadano już rok temu, wielu Polakom się nie podoba. Ich zdaniem jednak być może był to dobry krok w kierunku naszego zdrowia.

- Ceny odstraszają, ale może tak właśnie miało być? - zapytali eksperci, mając na myśli problemy związane z otyłością i cukrzycą.

Polacy są niezadowoleni, ponieważ nowa dopłata dotyczy napojów słodzonych cukrem lub słodzikami oraz tych, które zawierają kofeinę lub taurynę, a także napojów alkoholowych w tzw. "małpkach", czyli buteleczkach do 300 ml.

Bez ujemnego wyniku testu na COVID-19 nie będą mogli stawić się w pracy. Sąsiad Polski w wyjątkowo trudnej sytuacji epidemiologicznejBez ujemnego wyniku testu na COVID-19 nie będą mogli stawić się w pracy. Sąsiad Polski w wyjątkowo trudnej sytuacji epidemiologicznejCzytaj dalej

Są to produkty spożywane przez tysiące obywateli każdego dnia. Wzrost ich cen, na który zdecydowali się producenci, którzy nie chcieli pokrywać podatku z własnych kieszeni, odbija się na budżecie Polaków.

Z jednej strony nikomu z nas nie podobają się podwyżki towarów spożywczych, z drugiej strony może mieć to pozytywny wpływ na zdrowie najmłodszych.

- Nasze dzieci jedzą najwięcej cukru w Europie. Te poniżej 10. roku życia aż 95 g dziennie, czyli 19 łyżeczek - zauważają medycy.

Ekspertka Bożena Janicka zauważa, że dieta, w której obecny jest nadmiar cukru, uzależnia podobnie jak alkohol. W efekcie bardzo szybko nasz organizm może musieć się mierzyć z zaburzeniami układu hormonalnego, większym stresem oksydacyjnym oraz chorobami metabolicznymi.

- Badania wykazały, że zwiększona glikoliza (metabolizm węglowodanów) może powodować raka piersi - dodała Janicka.

Wśród innych chorób, które może wywołać nadmierne spożycie cukru, są także ADHD (czyli zespół nadpobudliwości ruchowej u dzieci), hiperglikemia, insulinooporność, cukrzyca typu 2, czy glukozuria.

- Prawdą nie do podważenia jest też fakt, że cukier tuczy. Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) powinno się spożywać najwyżej 12 łyżeczek cukru dziennie – do 50 g; według Amerykańskiego Towarzystwa Kardiologicznego – kobiety 6 łyżeczek na dzień (do 25 g), mężczyźni – 9 (do 37 g). Tymczasem przeciętny Amerykanin zjada 22 łyżeczki cukru dziennie, a Polak – 24 - wskazuje Jarosław Król, członek Zarządu PPOZ.

Warto zauważyć także, że podatek cukrowy nie jest zupełnie nowym pomysłem. Podobne rozwiązanie wprowadziły władze Stanów Zjednoczonych oraz niektórych krajów UE (np. Francji, czy Irlandii).

Według lekarzy PPOZ bardzo istotne jest także to, że środki z podatku cukrowego zostaną przeznaczone na finansowanie świadczeń opieki zdrowotnej, profilaktykę, edukację, oraz programy, których celem jest walka z chorobami cywilizacyjnymi, w szczególności leczeniem nadwagi i choroby otyłości.

Artykuły polecane przez redakcję Pacjenci.pl:

</

Następny artykuł