dzieci nie mogą jeść tej ryby
unsplash Mai Quốc Tùng Lâm
Autor Klaudia Gaicka - 11 Października 2020

Wielu rodziców nie zdaje sobie sprawy. Popularna ryba jest bardzo szkodliwa dla najmłodszych

Dzieci powinny jeść tylko rzeczy, które pozytywnie wpływają na ich rozwój. Ta ryba nie tylko nie wpływa pozytywnie, ale również jest bardzo szkodliwa. Sposób jej hodowli sprawia, że to istna „tablica Mendelejewa". Koniecznie dowiedz się, czy na pewno nie robisz swojemu dziecku krzywdy, podając mu ją na obiad.

Dzieci wymagają specjalnego odżywiania, ponieważ ich organizm cały czas się rozwija. Wiek dorastania jest kluczowy dla naszej przyszłej formy. Oczywiście każdy moment jest dobry, aby nawrócić się na „zdrową drogę”, jednak zdarza się, że negatywny wpływ żywienia jest już tak silny, że można jedynie próbować go minimalizować. Mowa np. o chorobach wynikających pośrednio z otyłości jak chociażby cukrzyca.

Umarł w karetce przed szpitalem. Nie mieli dla niego miejscaUmarł w karetce przed szpitalem. Nie mieli dla niego miejscaCzytaj dalej

Dzieci nigdy nie powinny jeść tej ryby

Ryby są szczególnie polecane jako zdrowszy zamiennik tradycyjnych mięs. Eksperci doceniają również ich cenne wartości odżywcze oraz to, że większość z nich stanowi bogate źródło kwasów omega-3 oraz mikroelementów. Jednak nie wszystkie, jedna z popularnych w naszym kraju ryb jest zdecydowanie niepolecana nie tylko dzieciom, ale i dorosłym.

Mowa o pandze, która hodowana jest najczęściej w Azji. Warunki jej chowu są skandaliczne. Zapyziałe, ciasne zbiorniki uniemożliwiają rybom zdrowy wzrost. Aby zniwelować to zjawisko, lokalni hodowcy używają antybiotyków i hormonów wzrostu, które mają tragiczny wpływ na zdrowie człowieka. Kupowanie tej ryby nie tylko sprawia, że przyczyniamy się do tego barbarzyńskiego sposobu hodowli, ale i szkodzi naszemu organizmowi.

Jak podaje portal Parenting.pl, żeby ryby chciały się rozmnażać w tych tragicznych warunkach, rybacy podają im kolejne hormony, które pozyskiwane z moczu kobiet w ciąży. W dalszym etapie „produkcji” pangi stosuje się antybiotyki i środki chemiczne, które mają zabezpieczyć na mniejsze i dorosłe ryby przed grzybami i bakteriami. W przeciwnym wypadku nie dałoby się utrzymać odpowiedniej higieny w tak małych basenach.

Dorastająca w takich warunkach rybka zbiera w sobie mnóstwo niezdrowych zanieczyszczeń i chemicznych substancji. To istna „tablica Mendelejewa”. Największe zagrożenie stanowią zawarte w niej metale ciężkie. Jakby tego było mało, mięso może być skażone różnymi pasożytami. W ciągu swojego dorosłego życia ryba karmiona jest sztuczną paszą wysokoenergetyczną. Pasza ta prawdopodobnie również negatywnie wpływa na nasze zdrowie.

Dzisiaj grzeje: 1.Wczesne objawy niewydolności serca. Łatwo je przeoczyć
2.Brakuje Ci już maseczek? Od jutra sieciówka będzie je sprzedawać za bezcen
3.Zrozpaczona mama przedstawiła ważny apel. Nie widziała swojego dziecka od 6 tygodni

Co więcej, ryba ma bardzo mało wartości odżywczych. Posiada minimalną ilość kwasów omega-2, witaminy D oraz innym mikroelementów, których w innych rybach jest naprawdę sporo. Jej sposób mrożenia i wykorzystane przy nim środki sprawiają, że ryba jest cięższa.

ZOBACZ TAKŻE:

  1. 20 osób nie żyje, prawdziwy dramat. Wszyscy jechali jednym autobusem do zagranicznej świątyni
  2. Księżyc pod lupą europejskich astronomów. Tak dokładnych badań jeszcze nigdy nie prowadzono
  3. Lekarze są załamani. Pomysł Ministerstwa Zdrowia może przynieść opłakane skutki
  4. Jest absolutną podstawą dla osób z chorą tarczycą. Minerał, którego nie może nam zabraknąć
  5. Objawy niedoboru wapnia w organizmie. Jest ich znacznie więcej, niż tylko osłabienie kości
  6. Policjanci znaleźli w sklepie woreczek, zawartość ich onieśmieliła. Teraz szukają szczęśliwego właściciela

Następny artykuł