epidemia: przeziębienie, a COVID-19
fot. https://pixabay.com/ Anestiev
Autor Klaudia Gaicka - 20 Sierpnia 2020

Jak odróżnić COVID-19 od zwykłego przeziębienia? Jest jeden niezwykle prosty sposób, nie potrzeba sprzętu

Epidemia koronawirusa SARS-CoV-2 może bardzo wzrosnąć przy okazji sezonu przeziębień. Lekarze i naukowcy znaleźli sposób, w jaki można je od siebie odróżnić. Być może ich badania przyczynią się to szybszej identyfikacji chorych.

Epidemia cały czas wzrasta. Wielu naukowców obawia się drugiej fali, która może jeszcze zwiększyć tempo i ilość nowych zachorowań na COVID-19. Jednym z większych wyzwań, przed którymi staną w najbliższych miesiącach naukowcy i lekarze, będzie szybkie rozpoznanie, czy pacjent cierpi z powodu zakażenia koronawirusem SARS-CoV-2, czy np. zwykłego przeziębienia lub grypy.

Naukowcy z Uniwersytetu Warszawskiego biją na alarm. Powiedzieli, co stanie się, jeśli dzieci wrócą do szkółNaukowcy z Uniwersytetu Warszawskiego biją na alarm. Powiedzieli, co stanie się, jeśli dzieci wrócą do szkółCzytaj dalej

Epidemia może się pogorszyć, kiedy nadejdzie sezon przeziębień. Naukowcy sprawdzili, jak odróżnić COVID-19 od przeziębienia

Wiele objawów przypisywanych COVID-19 może być bardzo mylących dla pacjentów oraz diagnozujących ich lekarzy. Jak podaje portal Wprost.pl, nowe badania przeprowadzone przez europejską grupę ekspertów od zaburzeń węchu, w tym prof. Philpott z University of East (w Anglii) wskazują zasadniczą różnicę między zakażeniem SARS-CoV-2 a zwykłym przeziębieniem lub grypą.

Nowe badane jest pierwsze i jedyne w swoim rodzaju, ponieważ porównano w nim różnice między osobami z zaburzeniami węchu i smaku z COVID-19 a osobami z innymi przyczynami infekcji górnych dróg oddechowych. Podstawowa różnica, którą wskazują naukowcy polega na tym, że chociaż pacjenci zakażeni SARS-CoV-2 tracą zmysł węchu jak zwykli chorzy, to mogą przy tym swobodnie oddychać, nie mają kataru ani zatkanego nosa i nie są w stanie wyczuć gorzkiego i słodkiego smaku.

Niestety wyniki ich badań potwierdziły, że SARS-CoV-2 atakuje również mózg i ośrodkowy układ nerwowy. Naukowcy mają nadzieję, że to odkrycie pomoże w szybszym rozróżnianiu, kto choruje na COVID-19, a kto jest przeziębiony.

Dzisiaj grzeje: 1. W Łodzi urodziły się absolutnie niezwykłe bliźniaki. Taki przypadek zdarza się średnio raz na 20 tysięcy
2.Tajemnicze nasiona z Chin zbadane. Wiemy już co docierało w paczkach

W trakcie badania zespół przeprowadził test zapachu i smaku na 30 osobach. W eksperymencie wzięło udział 10 pacjentów zakażonych SARS-CoV-2, 10 osób z przeziębieniami oraz grupa kontrolna 10 zdrowych osób. Pacjenci zostali dopasowani nie tylko pod względem wieku, ale i płci.

Wynik badania nie pozostawił złudzeń, w przypadku pacjentów z COVID-19 utrata węchu i smaku była dużo silniejsza niż w przypadku zwykłego zachorowania. Zakażeni mieli problem z identyfikacją podstawowych smaków, takich jak słodki, czy gorzki.

ZOBACZ TAKŻE:

  1. Najgorsza wiadomość w niedzielę rano. Media właśnie przekazały, nie żyje
  2. W Martynę Wojciechowską uderzył samochód. Nagranie wyciekło do sieci
  3. Objawy niedoboru potasu. Bez niego nasz organizm nie może sobie poradzić
  4. Rząd rozdaje pieniądze poszkodowanym przez koronawirusa. Można dostać nawet 7 tysięcy euro, o co chodzi?
  5. Kolejna szkoła zamknięta. Koronawirus wykryty u nauczycielki, setki osób poddano kwarantannie
  6. Najlepszą przekąskę na wieczór zrobisz z niedzielnego rosołu. Błyskawiczna galaretka podbije podniebienia domowników

Koniecznie obejrzyj nieziemsko prosty i szybki przepis na przepyszny posiłek!

Następny artykuł