Główny Inspektorat Sanitarny radzi. Jak bezpiecznie kupować i spożywać pieczywo w czasie epidemii?

GIS: jak bezpiecznie kupować i spożywać pieczywo podczas epidemii
pixabay_Counselling
Autor Damian Witoń01.04.2020

GIS postanowił poruszyć ważny temat, który nurtuje wiele osób w naszym kraju. Specjaliści wyjaśnili w jaki sposób można bezpiecznie kupować i spożywać pieczywo podczas panującej epidemii koronawirusa.

GIS postanowił pomóc w rozwiązaniu wątpliwości wielu osób, które w czasach rozprzestrzeniającej się epidemii wirusa SARS-CoV-2, zastanawiają się, czy bezpieczne jest spożywanie zakupionego w sklepie pieczywa. Według zaleceń specjalistów nie powinniśmy z niego rezygnować, jednakże musimy pamiętać o zachowaniu pewnych zasad.

Niepokojące odkrycie. Koronawirus rozprzestrzenia się nawet po ustąpieniu objawów?Niepokojące odkrycie. Koronawirus rozprzestrzenia się nawet po ustąpieniu objawów?Czytaj dalej

GIS poruszył kwestię ważną dla wielu Polaków. Czy w czasach epidemii koronawirusa kupowanie i spożywanie pieczywa jest bezpieczne?

Wiele osób widząc niepokojącą sytuację związaną z rozprzestrzenianiem się wirusa SARS-CoV-2 na terenie naszego kraju, zastanawia się nad bezpieczeństwem w niemal każdym aspekcie swojego życia. Grono z nich zadaje sobie pytanie o to, czy kupowanie pieczywa dostępnego w lokalnych sklepach oraz supermarketach jest dobrym pomysłem. Szczególne obawy wiążą się z chlebem oraz bułkami, które są dostępne luzem. Główny Inspektorat Sanitarny chcąc rozwiać ich wątpliwości, wydał w sprawie oficjalne oświadczenie.

Specjaliści zaznaczają, że nie ma aktualnie żadnych doniesień naukowych, które wskazywałyby na to, iż koronawirusem można zarazić się drogą pokarmową. Nie oznacza to jednak, że nie powinniśmy zachować szczególnej ostrożności, wybierając się na zakupy. GIS przypomina o zachowaniu odpowiednich środków higieny. Według jego zaleceń w kontakcie z pieczywem trzeba używać rękawiczek i torebek jednorazowych. Nie bez znaczenia jest również zwracanie uwagi na to, w jaki sposób zachowują się ekspedienci piekarni, z której usług korzystamy. Jeśli zauważymy, że nie przestrzegają zasad higieny i są nieostrożni, nie powinniśmy oczywiście dokonywać zakupów w ich sklepie.

Dzisiaj grzeje: 1. Główny inspektor sanitarny ostrzega. Już niedługo nawet kilka tysięcy zachorowań jednego dnia
2. Złe wieści dla seniorów na etacie. Niebawem ty też możesz stracić pracę

2. Watykański wikariusz zaraził papieża Franciszka? Jest chory, władze Stolicy Apostolskiej pełne obaw

Osoby, które nie mają pewności co do nabytego przez siebie pieczywa, mogą poddać je działaniu wysokiej temperatury. Jak informuje Główny Inspektorat Sanitarny, koronawirus ulega inaktywacji w temperaturze od 60 do 70 stopni. Dobrym pomysłem będzie zatem włożenie pieczywa do piekarnika, który rozgrzewamy do 200 stopni. 2 minuty wystarczą, aby nasz chleb czy bułki stały się całkowicie bezpieczne, nie tracąc przy tym swojej jakości.

ZOBACZ TAKŻE:

  1. Rząd zmienił zdanie. Chodzi o zakaz lotów
  2. Absolutnie nie wyrzucaj obierek z ogórka. Mają nieocenione zastosowanie
  3. Lekarze nie zostali nawet zapytani o zdanie. Jesienią służbą zdrowia zawładnie paraliż?
  4. Najwyższy stopień zagrożenia. IMGW wydało pilny alert
  5. Polski ginekolog nie wytrzymał. Niektóre pacjentki wywołują u niego wstręt
  6. Pielęgniarka chciała zmienić coś w swoim wyglądzie. Nie spodziewała się aż takiej metamorfozy

Następny artykuł