GIS wycofał ze sklepów popularny produkt
pixabay.com/Squirrel_photos
Autor Barbara Bujar - 18 Września 2020

GIS ostrzega przed popularnym produktem. Wykryto w nim niebezpieczną bakterię, koniecznie sprawdźcie, czy nie macie go w lodówce

GIS wydał pilne ostrzeżenie. Z półek sklepowych wycofano całą partię popularnych filetów śledziowych. W badanych próbkach produktu wykryte zostały niebezpieczne bakterie. Spożycie skażonej żywności może doprowadzić do powstania niepokojących objawów. Klienci, którzy zdążyli zakupić wskazane opakowania filetów, proszeni są o ich wyrzucenie. W zakładzie produkcyjnym trwają czynności wyjaśniające i obowiązkowa dezynfekcja.

GIS kolejny raz alarmuje. W piątek na oficjalnej stronie Głównego Inspektoratu Sanitarnego pojawił się pilny komunikat dotyczący wykrycia bakterii w popularnym produkcie. Listeria monocytogenes znaleziono w dwóch z pięciu próbek filetu śledziowego a’la matias, za którego produkcję odpowiada Zakład Przetwórstwa Rybnego PANIX. Podjęto decyzję o wycofaniu ze sklepów całej partii, której szczegóły zostały podane w komunikacie.

Media obiegła smutna wiadomość. Nie żyje wielki pisarz, jego twórczość zna chyba każdyMedia obiegła smutna wiadomość. Nie żyje wielki pisarz, jego twórczość zna chyba każdyCzytaj dalej

GIS wycofuje ze sprzedaży popularne filety śledziowe. Spożycie wadliwej partii produktów może być niebezpieczne dla zdrowia

Wykrycie poważnego zanieczyszczenia w dwóch próbkach badanej żywności stanowi zagrożenie dla klientów, którzy wcześniej zdążyli ją zakupić. GIS oraz przedstawiciele Przetwórstwa Rybnego PANIX apelują, aby nie spożywać wskazanej partii filetów śledziowych. Bakterie Listeria monocytogenes mogą prowadzić do powstania choroby zwanej listeriozą.

- Listerioza stanowi zagrożenie głównie dla kobiet w ciąży, noworodków i osób z obniżoną odpornością - informuje GIS na swojej stronie internetowej.

Jak przekazuje Główny Inspektorat Sanitarny, do najczęstszych objawów choroby, która największe zagrożenie stanowi dla wskazanych wyżej grup społeczeństwa, zalicza się objawy grypopodobne. Na skutek zakażenia może dochodzić także do poronień, obumarcia płodu, wrodzonej listeriozy u noworodków, sepsy oraz zapalenia opon mózgowych. W związku z tym należy pamiętać o prawidłowej higienie osobistej i unikaniu wszelkiej żywności, w której istnieje prawdopodobieństwo występowania niebezpiecznych bakterii.

W zakładzie produkcyjnym, z którego pochodzą filety śledziowe a’la matias, rozpoczęto już wszystkie niezbędne działania wyjaśniające. Pomieszczenia są dezynfekowane, a pracownicy przechodzą dodatkowe szkolenia. Ponadto przedstawiciele firmy zapewniają o zwiększeniu częstotliwości pobierania próbek do badań laboratoryjnych w przyszłości. Proszą także wszystkich klientów, aby nie spożywali wadliwego produktu, którego szczegóły znajdują się poniżej.

Dzisiaj grzeje: 1. Masowe groby odnalezione w Warszawie. Az 12 pochowanych osób, do kogo należą szczątki?
2.Za 5-złotówkę zapłacą nawet 1000 zł. Lepiej przejrzyj szuflady, też możesz ją mieć
3.Pamiętacie Marusię z serialu "Czterej pancerni i pies"? Co dziś dzieje się z legendarną Polą Raksą?

Produkt: Filet śledziowy a’la matias
Producent: Zakład Przetwórstwa Rybnego PANIX Sp. z o.o., Śląskowo 49a, 63-930 Jutrosin, weterynaryjny numer identyfikacyjny 30221801.
Numer partii: 012320/165
Termin przydatności do spożycia: 27.09.2020 (wielkość opakowania: 1 kg i 0,4 kg), 28.09.2020 (wielkość opakowania: 0,5 kg, 2,5 kg, 4 kg) oraz 01.10.2020 (wielkość opakowania: 0,4 kg, 0,5 kg).

ZOBACZ TAKŻE:

  1. Polsat właśnie przekazał fatalną wiadomość. Pilne ostrzeżenie skierowane do każdego z nas
  2. Wszyscy mieli nadzieję do ostatniej chwili. Niestety nie żyje, Zakopane w żałobie
  3. Kiedy w Polsce będzie dostępna szczepionka na koronawirusa? Minister Zdrowia zapowiada
  4. Rój szerszeni zaatakował rowerzystów z Wrocławia. Kobieta dostała nagłej reakcji alergicznej
  5. Rząd ogłosił nowe zasady w szkołach. Mają chronić uczniów, wielu rodziców jest jednak niezadowolonych
  6. Kochasz flaczki? Prosty błąd i nadają się do wylania, dodajesz majeranek i gałkę muszkatołową?

Następny artykuł