GIS wycofuje mięso z indyka
pixabay.com/igorovsyannykov
Autor Barbara Bujar - 28 Września 2020

Pilna decyzja GIS. Popularny produkt wycofany, nie jeść pod żądnym pozorem

GIS wydał pilny komunikat. W badanych próbkach popularnego mięsa wykryto bakterie Salmonelli. Z półek sklepowych znika cała partia wadliwej żywności. Klienci, którzy zdążyli kupić wskazany produkt, proszeni są o jego niespożywanie. W zakładzie planowana jest dezynfekcja i pobór dodatkowych próbek.

GIS po raz kolejny apeluje do Polaków i ostrzega przed skażoną żywnością. Tym razem w wyniku działań Państwowej Inspekcji Sanitarnej nieprawidłowości wykryto w popularnym mięsie z indyka. Obecność Salmonelli z gr. 07 stwierdzono w aż 4 z 5 badanych próbek surowego produktu. Spożycie mięsa może skutkować poważnym zakażeniem organizmu.

Media obiegła smutna wiadomość. Nie żyje gwiazda kultowego horroruMedia obiegła smutna wiadomość. Nie żyje gwiazda kultowego horroruCzytaj dalej

GIS wycofuje mięso z indyka. Ze sklepów znika cała partia produktu

Za przeprowadzoną kontrolę odpowiadał Powiatowy Lekarz Weterynarii w Kutnie. Po stwierdzeniu zagrożenia w produkcie firmy Animex Kutno podjął decyzję o wszczęciu specjalnego postępowania i wycofaniu żywności ze sklepów. W zakładzie planowana jest także obowiązkowa dezynfekcja.

- Zakład Animex Kutno Sp. z o.o. Oddział K 2 w Kutnie, ul. Południowa 4, 99-300 Kutno ustalił listę dystrybucyjną oraz rozpoczął wdrażanie procedury wycofania z rynku zakwestionowanego produktu. Zaplanował mycie i dezynfekcję kwaśną zakładu, pobór próbek środowiskowych i produktu gotowego - informuje GIS w komunikacie.

Spożycie wskazanej partii mięsa indyczego na kotlety "Morliny" może grozić rozwojem salmonellozy. Z tego względu eksperci proszą klientów o niekorzystanie z zakupionego produktu. Choroba, która według Poradnika Zdrowie objawia się bólem brzucha i głowy, wymiotami, biegunką oraz podwyższoną temperaturą, jest niebezpieczna dla organizmu. Po wystąpieniu takich symptomów należy koniecznie skonsultować się z lekarzem.

- Produkt jest przeznaczony do spożycia po obróbce cieplnej, co minimalizuje ryzyko zakażenia, jednak ryzyko przeniesienia bakterii z mięsa na inne powierzchnie, niewystarczająca temperatura lub zbyt krótki czas obróbki może prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy - otrzega GIS.

W obliczu takich informacji warto zrezygnować ze spożywania mięsa nawet po jego wcześniejszej obróbce cieplnej. W trosce o swoje zdrowie warto także zapoznać się ze szczegółami produktu, które opublikował GIS. Cały opis znajdziecie poniżej.

Dzisiaj grzeje: 1. Fani pogrążyli się żałobie. Odeszła prawdziwa ikona muzyki
2.Nie tylko kupisz za pół darmo, ale i dostaniesz voucher do Biedronki. Dziś ostatnia szansa, żeby się obłowić
3.Kolejna granica przekroczona. Ponad 1 milion ofiar koronawirusa

Nazwa produktu: Mięso z indyka na kotlety. „Morliny” Surowy wyrób mięsny świeży, 500 g
Numer partii: 2261003002
Termin przydatności do spożycia: 29.09.2020
Producent: Animex Kutno Sp. z o.o. Oddział K 2 w Kutnie, ul. Południowa 4, 99-300 Kutno

ZOBACZ TAKŻE:

  1. Już nie ma odwrotu. Rząd wydał dziś rozporządzenie, ogromny cios dla turystyki
  2. Prowadzi "Jeden z dziesięciu" od lat, jednak niewielu zna jego prawdziwą twarz. Ujawniamy kim naprawdę jest Tadeusz Sznuk
  3. Potężny wybuch w bloku. Ewakuowano mieszkańców
  4. Dwa ogniska koronawirusa w jednym województwie. Przybyło ponad 1300 zarażonych
  5. U ginekologa usłyszała nietypową uwagę. Dopiero po kilku godzinach zrozumiałą co oznaczała
  6. Ugryzł kiełbasę kupioną w Lidlu i nagle poczuł metaliczny posmak. Wyjął z ust przedmiot, który mógł być przyczyną tragedii

Następny artykuł