grzybica układu pokarmowego
unsplash_Thomas Kelley
Autor - 10 Lutego 2020

Grzybica może atakować układ pokarmowy. Warto poznać jej objawy oraz sposoby leczenia

Grzybica układu pokarmowego inaczej znana pod nazwą kandydoza to cichy zabójca naszego organizmu. Wielu dotkniętych nią ludzi nie zdaje sobie sprawy z zagrożenia. W związku z brakiem wiedzy na temat kandydozy, niewiele chorych osób stosuje leczenie, co znacznie zwiększa problem.

Kandydoza przewodu pokarmowego jest schorzeniem występującym najczęściej u osób, które często poddawane są antybiotykoterapii, chorych onkologicznie oraz cierpiących na brak odporności. Mimo to może ona przytrafić się także osobom cieszącym się doskonałym zdrowiem. Leczenie choroby polega na odpowiedniej diagnozie, dobrze dobranym preparacie, a także ścisłego przestrzegania zaleconej diety.

Kandydoza to choroba grzybicza, której winowajcami są drożdżaki, najczęściej Candida albicans. W większości przypadków powodują je grzyby wchodzące w skład mikrobioty, głównie układu pokarmowego.

Choroba Leśniowskiego-Crohna wyniszcza jelita. Warto znać jej objawy oraz metody leczeniaChoroba Leśniowskiego-Crohna wyniszcza jelita. Warto znać jej objawy oraz metody leczeniaCzytaj dalej

Grzybica układu pokarmowego jest chorobą, która może dotknąć każdego z nas

Choroba powodowana przez grzyby candida albicans obejmować może cały przewód pokarmowy lub wybrane jego części np. jamę ustną, gardło, przełyk, a także żołądek czy jelita. Grzyby, wśród których dominują głównie drożdżaki, występują u 10 do 40 proc. ludzi w całym przewodzie pokarmowym, począwszy od jamy ustnej aż do odbytnicy. W prawidłowych warunkach ich ilość nie jest tak duża, by mogła wywołać jakiekolwiek objawy chorobowe. Tylko w niektórych przypadkach drożdżak, zazwyczaj Candida albicans namnaża się, powodując tym samym grzybicę przewodu pokarmowego. Przyczyniają się do tego m.in. antybiotykoterapia, przyjmowanie sterydów, obniżona odporność, przewlekłe choroby i niedożywienie.

Jak podaje poradnikzdrowie.pl, głównym objawem choroby jest zaczerwienienie wnętrza jamy ustnej z białawymi płytkami i błonami rzekomymi na powierzchni błon śluzowych gardła, języka i dziąseł. Do zakażenia przełyku może dochodzić w następstwie szerzenia się infekcji z jamy ustnej, chociaż przełyk może być również pierwotną lokalizacją kandydozy. Podstawową dolegliwością jest ból przy przełykaniu, która w wyjątkowych przypadkach bywa tak ciężka, że uniemożliwia pobieranie pokarmu. Pozostałe objawy to zaburzenia połykania, bóle zamostkowe, okolicy przykręgosłupowej, okołołopatkowej lub krwawienie z przewodu pokarmowego, zazwyczaj z górnego odcinka.

Grzybica jelit zaś najczęściej objawia się bólami brzucha, zaparciami lub biegunkami, wzdęciami, bólami mięśniowymi lub uczuciem stałego zmęczenia Z kolei kandydoza skóry okolicy odbytu stanowii częstą przyczynę jego świądu. Zazwyczaj w tej lokalizacji zakażenia są powierzchowne, występują wraz z rumieniem oraz maceracją skóry. Niebezpieczną sytuacją jest moment, gdy komórki grzybów wnikną do naczyń krwionośnych. Dochodzi wtedy do grzybicy inwazyjnej. Najczęstsze wrota infekcji stanowią uszkodzone śluzówki przewodu pokarmowego. Szczególnie narażeni na inwazyjną postać choroby są pacjenci po zabiegach chirurgicznych w obrębie jamy brzusznej. Do innych czynników ryzyka zakażeń inwazyjnych należą choroby nowotworowe, ciężkie oparzenia i ostre zapalenie trzustki.

By zapobiegać chorobie, powinniśmy przede wszystkim unikać produktów z wysoką zawartością cukru

By rozpoznać grzybicę układu pokarmowego, należy przede wszystkim zrobić badanie endoskopowe z pobraniem wycinków ze zmienionych chorobowo miejsc. W przypadku grzybicy jamy ustnej i przełyku wystarczy obecność strzępek i pseudostrzępek w badaniu wymazu szczoteczkowego pobranego ze zmienionych chorobowo błon śluzowych. Badania laboratoryjne ostatecznie potwierdzają grzybicę. W tym celu wykonuje się badania mikroskopowe, hodowlę w celu identyfikacji i określenia liczby grzybów w badanym materiale oraz badania immunologiczne. Leczenie opiera się na stosowaniu preparatów o działaniu miejscowym, bądź w formie doustnej. Najpopularniejszymi lekami przeciw kandydozie są nystatyna, ketokonazol, flukonazol lub itrakonazol.

Grzybicy układu pokarmowego zapobiega odpowiednia dieta. Należy unikać wszelkich słodzonych produktów, gdyż cukry proste są idealną pożywką dla grzybów, produktów z mąki pszennej, serów pleśniowych oraz owoców zawierających dużo cukru. Z kolei warto jeść posiłki zawierające warzywa, produkty bogate w białko, a także pić minimum 2 litry wody każdego dnia. Dzięki temu ułatwimy usuwanie z organizmu toksyn, które produkowane są przez grzyby.

ZOBACZ TAKŻE:

  1. Tata znalazł w telefonie syna zdjęcie, które go zmroziło. Wydał go policji bez wahania
  2. Elżbieta Jaworowicz ma sporo za uszami. Sprawą zajęła się Rada Etyki Mediów
  3. Zdrowe produkty, które mogą być dla nas trujące. Lepiej na nie uważać
  4. Piliśmy go po katastrofie w Czarnobylu. Działanie i skutki uboczne płynu Lugola
  5. Bóle szyi mogą być objawem groźnego nowotworu. Nie wolno ich lekceważyć
  6. Skandal na pogrzebie Romualda Lipki. Nie powinno się wydarzyć

Następny artykuł