pieprznik jadalny
fot. https://pixabay.com/ Sandra_M_H
Autor Natalia Niewczas - 6 Sierpnia 2020

Bardzo łatwo pomylić je z kurkami. Mogą doprowadzić do groźnego zatrucia

Grzyby sprawują się na talerzu wprost doskonale. Często zachęcają nas także do aktywności fizycznej, co niewątpliwie korzystnie wpływa na zdrowie. Podczas grzybobrania pokonujemy wiele kilometrów, podziwiając leśne, malownicze ścieżki, by finalnie wypełnić koszyk najlepszymi okazami borowików, podgrzybków czy maślaków.

Grzyby to prawdziwy rarytas na każdym stole. Wybornie uzupełniają dania mięsne i zupy, komponują się z rozmaitymi sosami i sprawdzą się nawet na pizzy. To, co z uzbieranych uprzednio okazów ostatecznie podamy na talerzu, ogranicza właściwie tylko ludzka wyobraźnia. Sposobów na wykorzystanie podgrzybków, gąsek czy kurek jest nieskończenie wiele, a doznania smakowe pozostają takie same - niezapomniane. Te ostatnie grzyby, o czym nie każdy wie, mają jednak swych perfidnych naśladowców.

Arnold Boczek ze Arnold Boczek ze "Świata według kiepskich" zmaga się z poważną chorobą. Ostatnio zmienił się nie do poznaniaCzytaj dalej


Grzyby, które udają kurki


Chociaż wszystkie grzyby jadalne wyśmienicie odczarują każdy nudny posiłek, to kurki należą do tych o najbogatszym smaku. W lasach na grzybiarzy czyha jednak związane z nią zagrożenie - kurka ma swojego niebezpiecznego naśladowcę.


Jak podaje portal zywienie.abczdrowie.pl, pod nazwą “kurka” kryje się w istocie pieprznik jadalny. Należy on do grzybów, które wykorzystujemy w kuchni najchętniej. Sezon na kurki rozpoczyna się w czerwcu, a kończy dopiero w październiku. W związku z tym, że właśnie trwa w najlepsze, warto przypomnieć o istnieniu innego, upodabniającego się do kurek, szkodliwego grzyba.


Tak zwana “fałszywa kurka” to tak naprawdę lisówka pomarańczowa. Ten niejadalny grzyb do złudzenia przypomina smakowity pieprznik. Oba grzyby mają charakterystyczny złotawy odcień i blaszki. Czasami tylko wprawione oko doświadczonego grzybiarza będzie w stanie zauważyć między nimi różnicę. Co gorsza, spożycie lisówki pomarańczowej może zaburzać pracę układu pokarmowego i skończyć się zatruciem.


Aby uchronić się przed spożyciem szkodliwego grzyba, przed jego zebraniem warto zwrócić szczególną uwagę na drobne szczegóły odróżniające kurkę prawdziwą od fałszywej. Blaszki pieprznika jadalnego będzie charakteryzowało mniejsze zagęszczenie, a owocniki jaśniejsza barwa. Analogicznie, blaszki szkodliwej lisówki będą ułożone gęściej, a owocniki będą miały ciemniejszy kolor.

Dzisiaj grzeje: 1. Pilne ogłoszenie sanepidu. Trwają poszukiwania klientów restauracji, w której wykryto koronawirusa
2. Świadczenie, o którym wiele się nie mówi. A 1200 zł mogą pobierać zarówno panie, jak i panowie


Chociaż doświadczeni grzybiarze z łatwością oddzielą prawdziwą kurkę od fałszywej, mniej doświadczeni entuzjaści grzybobrania powinni zachować szczególną ostrożność, decydując się na wrzucanie do koszyków pieprzników jadalnych. Pokusie uświadczenia kurki na swoim talerzu nie trudno się przecież dziwić. Pieprznik jadalny ma niepowtarzalny smak i doskonale uzupełni niejeden grzybowy sos.

ZOBACZ TAKŻE:

  1. Tragedia na Mazowszu. Nastolatek zniknął pod taflą wody, nie żyje
  2. "Kuchenne rewolucje" i restauracje, które pozwały Magdę Gessler. O co poszło i jak się skończyło?
  3. Objawy nowotworów widoczne gołym okiem. Gdy je zauważysz, nie ma czasu do stracenia
  4. Dobre wieści. Jerzy Stuhr po raz pierwszy pojawił się na wizji po przebytym udarze
  5. Co może powstrzymać drugą falę epidemii? Naukowcy podali odpowiedź
  6. 20-latka wzięła ślub z lalką zombie. Wspólne zdjęcia i wideo wbijają w fotel

Koniecznie obejrzyj nieziemsko prosty i szybki przepis na przepyszny posiłek!

Następny artykuł