niepozorne grzyby
unsplash.com/Jenn Kosar
Autor Natalia Niewczas - 7 Października 2020

Niepozorne grzyby, które wykazują prozdrowotne właściwości. Ich regularne spożywanie może zredukować ryzyko zachorowania na niektóre nowotwory

Grzyby stanowią doskonałe uzupełnienie dań mięsnych i sosów. Wiele z nich cieszy się dużym uznaniem ze względu na wyjątkowy, bogaty aromat i smak. O czym nie każdy jednak wie, grzyby mają także niezwykle cenne prozdrowotne właściwości. Jedne z najbardziej niepozornych grzybów mogą nawet redukować ryzyko wystąpienia niektórych nowotworów.

Grzyby, których regularne spożywanie może obniżać ryzyko zachorowania na raka, są dostępne praktycznie w każdym sklepie. Są także niezwykle popularne i zarazem bardzo niedoceniane. Tymczasem stanowią źródło cennych składników odżywczych i zapobiegają rozwojowi między innymi raka piersi.

Papież Franciszek zwrócił się bezpośrednio do Polaków. Ma do nas wielką prośbęPapież Franciszek zwrócił się bezpośrednio do Polaków. Ma do nas wielką prośbęCzytaj dalej


Wyjątkowo niepozorne, zdrowe grzyby


Jak się okazuje, nawet te najbardziej niepozorne grzyby mogą być prawdziwą kopalnią witamin - chodzi o popularne, doskonale znane wszystkim pieczarki. Białe pieczarki zawierają bowiem witaminy z grupy B (B1, B2 czy B5), a także witaminę C i D. Są również źródłem potasu, cynku i selenu.


Jak podaje portal żywienie.abczdrowie.pl, witaminy to nie jedyny powód, dla którego warto włączyć pieczarki do diety na stałe. Pieczarki otrzymały bowiem miano “żywności funkcjonalnej” - oznacza to, że mają korzystny wpływ na zdrowie człowieka.


Zawarte w pieczarkach lektyny to bioaktywne związki wykazujące działanie antynowotworowe. Sam wyciąg z białych pieczarek uznaje się już za chemiczno-prewencyjny środek mający zapobiegać rozwojowi złośliwym zmianom piersi. Właściwości antynowotworowe posiada również zawarty w pieczarkach beta-glukan.

Dzisiaj grzeje: 1.Sanepid wydał pilne ostrzeżenie. Szkło, pleśń i martwe szkodniki w popularnym produkcie
2.Policjanci już wystawiają mandaty na 500 zł. Dają tylko jedną szansę
3.Dorota Gardias opowiedziała o swojej chorobie. Wiemy od kogo się zaraziła


Co więcej, pieczarki przyczyniają się do obniżenia poziomu “złego” cholesterolu we krwi, co przekłada się na zminimalizowanie ryzyka wystąpienia choroby wieńcowej. Warto również zaznaczyć, że obecny w pieczarkach błonnik wspomaga procesy trawienia. Niska kaloryczność pieczarek dodatkowo czyni je doskonałym uzupełnieniem codziennego jadłospisu.

ZOBACZ TAKŻE:

  1. Niebawem ruszą masowe kontrole Polaków, sypną się gigantyczne kary. Złe wieści dla podróżujących
  2. Znamy prognozę na nadchodzącą zimę. Gigantyczny wpływ globalnego ocieplenia, wszystko już jasne
  3. Ekspert alarmuje. Koronawirus przenosi się inaczej niż 3 miesiące temu
  4. Leki, których może zaraz zabraknąć. Naczelna Izba Aptekarska alarmuje
  5. Nowa prognoza epidemii dla Polski. "Można odwołać Boże Narodzenie z rodziną"
  6. Rewolucyjne "kotletopierogi". Stukrotnie lepsze niż schabowe, mielone i pierogi

Następny artykuł