grzyby nie dla każdego
fot. https://unsplash.com/ Krzysztof Niewolny
Autor Natalia Niewczas - 9 Września 2020

Nie każdy powinien jeść grzyby. Jeśli odnajdziesz się na liście, natychmiast z nich zrezygnuj

Grzyby co rok ściągają do lasu miłośników leśnych wędrówek i grzybobrania. Ponieważ ich aromat wzbogaca zupy, potrawy mięsne i sosy, często lądują na obiadowych talerzach. Z konsumpcją grzybów powinno się jednak uważać. Ze względu na specyfikę leśnych przysmaków, niektórym osobom stanowczo odradza się ich nadmierne spożywanie.

Grzyby, choć smakują przepysznie i dostarczają organizmowi cennych składników odżywczych (na przykład potas czy żelazo), należą do pokarmów ciężkostrawnych. Problematyczne są zwłaszcza grzyby smażone, które dodatkowo chłoną tłuszcz jak prawdziwa gąbka. Ze względu na możliwość wystąpienia problemów z układem trawiennym, odradza się ich nadmierne spożywanie przede wszystkim osobom cierpiącym z powodu chorób wątroby i trzustki.

Nie musisz brać tabletek przeciwbólowych obciążających wątrobę. 6 sposób na pokonanie bóluNie musisz brać tabletek przeciwbólowych obciążających wątrobę. 6 sposób na pokonanie bóluCzytaj dalej

Grzyby nie dla każdego

Grzyby to wspaniałe urozmaicenie diety. Nie każdy jednak wie, że przysmak należy odpowiednio dawkować, co dotyczy między innymi najmłodszych. Nie zaleca się podawania grzybów dzieciom do 3 roku życia. Lekarze sugerują, by włączać je do jadłospisu dopiero po 5 urodzinach. Jeżeli u pociechy stwierdzono alergię, czas należy wydłużyć o kolejne pół dekady.

Jak podaje portal zdrowie.wprost.pl, spożycie grzybów powinny ograniczyć przede wszystkim osoby doświadczające problemów z prawidłowym funkcjonowaniem układu pokarmowego (na przykład nawracających niestrawności czy zaparć), a także seniorzy, kobiety w ciąży i karmiące piersią matki.

Na wystąpienie wyjątkowo nieprzyjemnych dolegliwości po nadmiernym spożyciu grzybów narażeni są pacjenci z rozpoznanymi chorobami nerek, wątroby, trzustki i woreczka żółciowego. Z oczywistych względów po grzyby nie powinny sięgać również osoby na nie uczulone.

Dzisiaj grzeje: 1. Poważne zmiany już od 15 września. Lekarze są przerażeni
2.Zakupy są coraz droższe, jednak nie wszędzie. Jaka jest najtańsza sieć w Polsce?

Warto dodać, że w szczególny sposób problematyczne są nie tylko tłuste grzyby smażone, ale i te marynowane. Ocet spirytusowy może dodatkowo podrażniać przełyk i żołądek; podejrzewa się go również o niekorzystne oddziaływanie na cerę.

ZOBACZ TAKŻE:

  1. Koniec, niestety. Polacy będą zdruzgotani przez najnowsze zmiany
  2. Wystarczyła sekunda, trwa walka o życie. Dramatyczna wiadomość z Polski
  3. Smutne informacje. Jerzy Stuhr przerwał milczenie
  4. Użyła sprężyny jako spirali antykoncepcyjnej. Lekarze przecierali oczy ze zdumienia
  5. Najczęściej powtarzane mity dotyczące maseczek. Wiele osób wciąż w nie wierzy
  6. Jej niesamowite właściwości zachwycą nawet sceptyków. Cudowna, odchudzająca zupa z selera

Następny artykuł