Grzyby - czernidłak pospolity
youtube.com/Paweł i Grzyby
Autor Barbara Bujar - 11 Października 2020

Jadalny grzyb, który może się okazać bardzo niebezpieczny. Wystarczy dodać do niego jeden składnik

Grzyby to jedne z ulubionych dodatków kulinarnych Polaków. W sezonie wiele osób godzinami spaceruje po lesie i wypełnia po brzegi swoje koszyki. Za zbiory trzeba być jednak bardzo pewnym. Wiele jadalnych gatunków można pomylić z trującymi i na odwrót. Niektóre grzyby nie mogą być natomiast podawane z pewnymi składnikami. Jednym z nich jest czernidłak pospolity, który może wywołać silne zatrucie pokarmowe.

Na świeże grzyby Polacy czekają przez cały rok. Kiedy zbliża się koniec lata, tłumnie wybierają się do lasów, by tam uzupełnić swoje zbiory. Grzyby można przechowywać bowiem cały rok. Suszone lub marynowane idealnie sprawdzają jako dodatek do pierogów, kapusty, sałatek czy mięs. Oczywiście nic nie zastąpi zapachu świeżo zebranego grzyba. Trzymając go w ręce, warto mu się dokładnie przyjrzeć. Wiele gatunków może być niebezpiecznych dla zdrowia człowieka.

Media obiegła tragiczna wiadomość. Są ofiary śmiertelneMedia obiegła tragiczna wiadomość. Są ofiary śmiertelneCzytaj dalej

Na niektóre grzyby trzeba uważać. Poznaj sekret czernidłaka pospolitego

Do grupy grzybów, na które należy zwracać szczególną uwagę, z pewnością należy czernidłak pospolity. Choć łatwo pomylić go z trującym gatunkiem, Regionalna Dyrekcja Lasów Państwowych w Radomiu zapewnia – jest jadalny. Mimo to może niekorzystnie wpłynąć na zdrowie człowieka. Sprzyja temu jeden czynnik.

Czernidłakiem pospolitym zainteresowała się radomska dyrekcja Lasów Państwowych, która udostępniła na Facebooku jego obszerny opis. Zwróciła uwagę przede wszystkim na jego krótkotrwałość i charakterystyczny sposób rozpadania się. Grzyb przypomina wtedy czarną masę, w której znajdują się zarodniki. Autorzy wpisu są przekonani, że właśnie dlatego był używany jako substytut atramentu.

- Trzeba przyznać, że zdjęcia czernidłaka w fazie rozpadu zaskakują, a jednocześnie uświadamiają, że grzyb został nazwany tak nie bez powodu (w nazwie łacińskiej jednego z gatunków jest słowo atramentaria). Nie bez powodu używany był jako substytut atramentu – rozpada się na czarne krople (...) Te krople to masa z zarodnikami, które są czarnej barwy, w odróżnieniu od młodych owocników, białych lub różowawych – czytamy na Facebooku.

Przed procesem rozpadu czernidłaki mają jednak białą barwę i mocno opuszczone kapelusze. Z takim wyglądem śmiało mogą trafiać do koszyków grzybiarzy. Niestety, po powrocie z lasu do domu należy pamiętać o jednej bardzo istotnej rzeczy – czernidłaków nie wolno łączyć z alkoholem. Jak twierdzi Regionalna Dyrekcja Lasów Państwowych w Radomiu już do 30 minut od zjedzenia grzyba i wypicia trunku mogą wystąpić objawy zatrucia pokarmowego.

Dzisiaj grzeje: 1.Wczesne objawy niewydolności serca. Łatwo je przeoczyć
2.Brakuje Ci już maseczek? Od jutra sieciówka będzie je sprzedawać za bezcen
3.Zrozpaczona mama przedstawiła ważny apel. Nie widziała swojego dziecka od 6 tygodni

- Dawniej sprytne małżonki używały tego fortelu na 'zachęcenie' mężów do porzucenia nałogu alkoholowego. Literatura podaje, że nawet w ciągu 3 dni od zjedzenia grzyba w czasie ok. 15-30 minut od wypicia trunku występuje zaczerwienienie skóry twarzy, klatki piersiowej, przyspieszone bicie serca i tętno, wymioty, ból głowy, uczucie strachu. Oto jak działa mechanizm blokowania metabolizmu alkoholu etylowego – dodają specjaliści.

ZOBACZ TAKŻE:

  1. 20 osób nie żyje, prawdziwy dramat. Wszyscy jechali jednym autobusem do zagranicznej świątyni
  2. Księżyc pod lupą europejskich astronomów. Tak dokładnych badań jeszcze nigdy nie prowadzono
  3. Lekarze są załamani. Pomysł Ministerstwa Zdrowia może przynieść opłakane skutki
  4. Jest absolutną podstawą dla osób z chorą tarczycą. Minerał, którego nie może nam zabraknąć
  5. Objawy niedoboru wapnia w organizmie. Jest ich znacznie więcej, niż tylko osłabienie kości
  6. Policjanci znaleźli w sklepie woreczek, zawartość ich onieśmieliła. Teraz szukają szczęśliwego właściciela

Następny artykuł