Zdecydowanie zbyt mało osób o niej słyszało. Wspaniałe właściwości "herbaty" świerkowej, napój polecany przez wielu specjalistów

herbata ze świerku
unsplash Joanna Kosinska
Autor Klaudia Gaicka03.01.2021

Właściwości i sposób przygotowania „herbaty" ze świerku. Okazuje się, że w jego igliwiu znajdziemy wiele witaminy C i nie tylko. Warto po nie sięgać szczególnie zimą.

Wielu z nas wciąż nie zdaje sobie sprawy z tego, że napary przypominające herbatę można parzyć także z innych ziół.

Niedawno informowaliśmy o naparze z oregano, a dziś chcemy się z wami podzielić bogactwem wiedzy na temat „herbaty” świerkowej.

Jak podaje portal Poradnikzdrowie.pl, niewielu z nas zdaje sobie sprawę, jak pożytecznie można wykorzystać igły świerku. Fitoterapeuci uważają, że napar ze świerku jest jednym z najlepszych napojów na przeziębienie.

Właściwości i sposób przygotowania "herbaty" ze świerku

Odpowiednio przyrządzony napar można pić przez cały rok. Szczególną popularnością cieszy się on w okresie świątecznym, kiedy to sami mamy w domu choinkę, z której można pozbierać igły.

Nagła wiadomość od producenta szczepionek. Wkrótce może spełnić się czarny scenariuszNagła wiadomość od producenta szczepionek. Wkrótce może spełnić się czarny scenariuszCzytaj dalej

Także w tym czasie i igłach świerku znajduje się najwięcej witaminy C i innych drogocennych składników, które w znacznym stopniu wpływają na nasze zdrowie.

Oprócz witaminy C możemy znaleźć w ich wnętrzu także liczne kwasy organiczne, czy olej eteryczny. Warto sięgać po nią częściej.

„Herbata” świerkowa ma działanie wykrztuśne działa napotnie i pomaga obniżać gorączkę, wspiera oczyszczanie nosa podczas kataru oraz ułatwia oddychanie, oraz działa rozkurczowo na mięśnie tchawicy i oskrzeli.

Napar także pobudza wydzielanie soków trawiennych, działa moczopędnie oraz wpływa przeciwzapalnie i kojąco na śluzówkę przewodu pokarmowego, łagodząc stany zapalne.

To, o czym nie możemy zapomnieć, to rozdrobnienie igliwia przed zalaniem. Do przygotowania naparu będziemy potrzebować 1-2 łyżeczki igieł oraz szklankę wody. Mieszankę gotujemy pod przykryciem około 5 minut.

Całość odstawiamy na 15 minut, po czym przecedzamy przez sitko. Kiedy napar będzie już gotowy, możesz dodać do niego soku z cytryny lub miodu. W ten sposób dostarczysz jeszcze więcej substancji odżywczych do organizmu.

Nie spożywaj herbaty częściej niż trzy razy dziennie. Dodatkowo warto pamiętać, że każda zmiana diety powinna być skonsultowana z lekarzem. Zwłaszcza w przypadku, kiedy cierpimy z powodu jakichś chorób przewlekłych.

Artykuły polecane przez redakcję Pacjenci.pl:

>

Następny artykuł