Właściwości herbaty z dzikiej róży. Warto włączyć ją do swojej diety

herbata dzika róża
unsplash.com/Zane Priedīte
Autor Natalia Niewczas13.01.2021

Obecność owoców dzikiej róży sprawia, że przyrządzona z nich herbata jest niezwykle wartościowa dla zdrowia. Napar wykazuje działanie lecznicze oraz pielęgnacyjne, co zawdzięcza obfitości witamin C, E, K oraz B. W owocach dzikiej róży znajdują się również pektyny i olejki eteryczne.

Herbata z dzikiej róży to prosty i smaczny sposób na codzienne wsparcie zdrowia. Napój działa rozgrzewająco i relaksująco, wykazuje działanie wzmacniające odporność, a do tego ma przyjemnie słodkawy smak.

Powody, dla których warto pokochać herbatę z dzikiej róży

Do przyrządzenia herbaty dzikiej z róży niezbędne są owoce tego krzewu. To właśnie w nich tkwi prozdrowotny sekret działania napoju.

Jak podaje portal poradnikzdrowie.pl, owoce dzikiej róży są bogate w witaminy C, E, K oraz witaminy z grupy B. Dodatkowo są źródłem pektyn, olejków eterycznych oraz soli mineralnych takich jak wapń, magnez, żelazo i potas.

Z uwagi na zawartość witamin herbata z dzikiej róży okazuje się pomocna w leczeniu infekcji górnych dróg oddechowych, w tym przeziębienia. Usprawnia działanie układu immunologicznego oraz wykazuje działanie przeciwgrzybicze i przeciwzapalne.

Lekarze zbadali zmarłych na COVID-19 pacjentów. Odkryli, że wirus niszczy nie tylko na płucaLekarze zbadali zmarłych na COVID-19 pacjentów. Odkryli, że wirus niszczy nie tylko na płucaCzytaj dalej

Herbata z owocu dzikiej róży może również łagodzić dolegliwości układu pokarmowego. Mowa między innymi o biegunce, która przekłada się na ogólne osłabienie organizmu oraz potencjalnie skutkuje jego odwodnieniem.

Dzięki bogactwu witamin napój dodatkowo poprawia kondycję skóry. Opóźnia procesy jej starzenia i zapobiega powstawaniu zmarszczek.

Najlepszy wpływ na zdrowie będzie miała ta herbata z dzikiej róży, która zostanie przyrządzona własnoręcznie. Na rynku dostępne są jednak produkty gotowe do zaparzenia; można znaleźć je w sklepach ze zdrową żywnością bądź punktach specjalizujących się w sprzedaży zdrowej żywności.

Owoce dzikiej róży można zbierać na przełomie sierpnia i września. By przyrządzić z nich herbatę zimą, należy w odpowiedni sposób je ususzyć, przecinając uprzednio na połówki i pozostawiając w piekarniku w temperaturze 90 stopni Celsjusza (po upływie pół godziny temperaturę należy zmniejszyć do 60 stopni Celsujsza).

Suszenie owoców to najbardziej czasochłonny element przygotowania herbaty z dzikiej róży w domu. Gdy są już one dostępne, garść owoców należy zalać gorącą wodą i parzyć pod przykryciem przez ok. kwadrans. Po tym napój jest już gotowy do spożycia. Zależnie od preferencji, można urozmaicić go miodem bądź imbirem.

Artykuły polecane przez redakcję Pacjenci.pl:

Następny artykuł