Jedzenie, którego lepiej nie trzymać w lodówce
Autor Karol Zaborowski - 11 Grudnia 2019

Owoce i warzywa, których nie powinno się trzymać w lodówce. Niska temperatura im szkodzi

Jedzenie poddane niskiej temperaturze dłużej zachowuje swoją świeżość. Jest to prawda, jednak nie każdy produkt nadaje się do trzymania w lodówce. Szczególnie warto wiedzieć, które warzywa oraz owoce nie lubią chłodów.

Jedzenie dostarcza nam zarówno kalorie, jak i witaminy oraz minerały. Jednak chcąc korzystać w pełni z dobrodziejstw naszych posiłków, każdy ze składników, powinien być przechowywany w odpowiedni sposób. Dzięki temu dłużej zachowa swoją świeżość oraz wartości odżywcze.

Tyczy się to szczególnie warzyw i owoców, które często lądują na półce w lodówce. Niestety wiele z nich o wiele lepiej czuje się w temperaturze pokojowej, o czym warto wiedzieć już podczas naszych zakupów.

Irena Jarocka zmarła na nowotwór mózgu. Mąż artystki wciąż otrzymuje pytania o jej koncertIrena Jarocka zmarła na nowotwór mózgu. Mąż artystki wciąż otrzymuje pytania o jej koncertCzytaj dalej

Jedzenie, które nie powinniśmy trzymać w lodówce

Zaczynając od warzyw, warto wspomnieć, chociażby o ogórku, pomidorze, cebuli, czosnku, a także ziemniaku. Te warzywa nie przepadają za niską temperaturą oraz sporą wilgotnością powietrza, którą znajdziemy w naszych lodówkach. Przez takie przechowywanie tracimy część z ich cennych wartości odżywczych i narażamy na szybsze gnicie.

Pamiętajmy, że warzywa lubią przede wszystkim dobrą cyrkulację powietrza, co niestety jest niemożliwe w zamkniętej lodówce. Co więcej, jak podaje portal 5minutdlazdrowia.pl, zmianom będzie ulegał również ich smak, jak i sama konsystencja. Staną się miękkie i nieapetyczne, a wszystko właśnie z powodu nieprawidłowego przechowywania.

Podobnie sprawa się ma z niektórymi owocami takimi jak banan, brzoskwinia, kiwi, morela, granat, cały arbuz i melon oraz cytrusy. Wiele z tych owoców dojrzewa w ciepłych krajach, przez co są nieprzystosowane do znoszenia niskich temperatur.

Podobnie, jak w przypadku wyżej wymienionych warzyw, tak i owoce poddane nieodpowiedniej temperaturze i wilgotności powietrza zwyczajnie zaczną się szybciej psuć. Co więcej, jeżeli kupiliśmy np. niedojrzały banan, to trzymając go w lodówce, znacząco wydłużamy czas potrzebny do tego, aby nadawał się do zjedzenia.

Oczywiście nie tyczy się to wszystkich warzyw i owoców, a niektóre z nich wręcz powinniśmy trzymać w niskiej temperaturze, co również warto wiedzieć. Dobrą wskazówką może być dla nas to, w jaki sposób dany produkt jest przechowywany w sklepie, bo przecież sprzedawcy chodzi o to, aby jego produkt był jak najdłużej zdatny do spożycia, bo inaczej traci na tym, jednak tutaj również nie jest to regułą, a raczej wskazówka.

ZOBACZ TAKŻE:

  1. Iberion - grupa mediowa przyszłości
  2. Antyfake - nowy portal fact-checkingowy grupy mediowej Iberion
  3. Antyfake - walczymy z fake newsami i dezinformacją
  4. Biznes Info - portal biznesowy grupy mediowej Iberion
  5. Pikio - flagowy portal grupy mediowej Iberion
  6. Biznes Info - portal biznesowo-ekonomiczny grupy mediowej Iberion

Następny artykuł