Jedzenie może być radioaktywne
pixabay.com/congerdesign
Autor Barbara Bujar - 31 Maja 2020

W naszych kuchniach można znaleźć radioaktywne jedzenie. Może być dla nas niebezpieczne?

Jedzenie, które spożywamy na co dzień, jest w mniejszym lub większym stopniu napromieniowane. Rejestr najbardziej radioaktywnych produktów jest obszerny i należą do niego m.in. orzechy brazylijskie i banany. Zobacz, co jeszcze uzupełnia tę listę i czy wskazana żywność jest szkodliwa dla organizmu.

Napromieniowanie żywności jest skutkiem zawartości potasu w większości produktów. Pierwiastek jest bardzo potrzebnym elementem dla funkcjonowania naszego organizmu, wprowadza do niego jednak promienie. Dodatkowo jedzenie ma w swoim składzie cząsteczki organiczne, które mieszczą w sobie węgiel. Stopień radioaktywności zmienia się w zależności od tego, ile wymienionych składników znajduje się w danym produkcie.

W interenecie uchodziła za specjalistkę od macierzyństwa. Po 3 latach oddała adoptowane dzieckoW interenecie uchodziła za specjalistkę od macierzyństwa. Po 3 latach oddała adoptowane dzieckoCzytaj dalej

Jedzenie, które jest napromieniowane

Produkty, które otwierają listę najbardziej radioaktywnych, dle wielu mogą być zaskoczeniem, ponieważ są popularne i często goszczą w kuchni. Należy do nich wiele warzyw, które są przecież zdrowe. Ale nie tylko. Jak podaje portal parenting.pl, na samej górze wykazu powinny znaleźć się orzechy brazylijskie. Pierwsze miejsce zawdzięczają wysokiej zawartości radu i potasu. Z opublikowanych danych wynika, że emitują one ponad 6,600 pCi/kg.

Kolejnym wykazanym produktem jest fasola odmiany Lima. Zaraz po niej na liście znajdują się popularne banany, które równie opisywane są zawsze jako doskonałe źródło potasu. Dużą radioaktywnością charakteryzuje się też czerwone mięso, które w postaci steka może emitować ok. 3,000 pCi/kg. Napromieniowanie, chociaż już w mniejszym stopniu, powodują także ziemniaki i produkty, które z nich powstają, np. przez wielu uwielbiane frytki. Radioaktywne pierwiastki tworzą też marchew.

Radioaktywne produkty możemy znaleźć także w postaci napojów. Do listy dopiszemy wtedy piwo, ale również wodę mineralną.

Dzisiaj grzeje: 1. Działają na kleszcze jak magnes. Co przyciąga niebezpieczne pasożyty?

2. Już za kilka dni. Tysiące Polaków mogą stracić dostęp do telewizji

W związku z tym, że większość promieniowania zostaje wydalana z organizmu, nie musimy martwić się o to, że zjedzenie wyżej wymienionych produktów spowoduje w naszym organizmie jakieś nieprawidłowości. Z informacji podanych na parenting.pl wynika, że żeby uzyskać, podobną do tej w naszym ciele, aktywność potasu z najbardziej radioaktywnych orzechów brazylijskich trzeba byłoby zjeść ich 24545 kg w ciągu jednego dnia. Szkodliwe również mogłoby być 5 milionów bananów.

ZOBACZ TAKŻE:

  1. Nie wyrzucił łupin po cebuli, zrobił nawóz dla ogórków. Uzyskał przeogromne zbiory
  2. Krzysztof Jackowski ma porażającą przepowiednię dla Polski. Najbliższe miesiące mogą wszystko zmienić
  3. Gwiazda "Pierwszej miłości" została pogryziona przez psa, którego przygarnęła ze schroniska. Niemal nie straciła oka
  4. 26 latka trafiła do szpitala z kołataniem serca. Przyczyna jej stanu zdrowia wprawiła wszystkich w osłupienie
  5. Pierwsze objawy guza mózgu. Gdy się pojawią, trzeba działać szybko
  6. Jeden z ulubionych przez Polaków kierunek wakacyjny z obowiązkiem kwarantanny

Następny artykuł