Kasza jaglana skażona
fot. pixabay.com/coopmart
Autor Karol Zaborowski - 14 Maja 2020

Normy przekroczone ponad 40 razy. Rakotwórcza substancja w kaszach jaglanych

Kasza jaglana ma bardzo pozytywny wpływ na nasze zdrowie i może stanowić doskonałe uzupełnienie naszej diety. Niestety najnowsze raporty pokazują, że w niektórych z nich normy dotyczące zawartości jednej rakotwórczej substancji zostały przekroczone nawet 40 razy.

Kasza jaglana jest elementem wielu dań, które mogą stanowić doskonały element naszej diety. Jednak wybierając się do sklepu, powinniśmy uważać. Wszystko przez glifosat, którego zawartość w tych produktach może być znacznie wyższa, niż przewidują to normy.

Glifosat jest składnikiem środku chwastobójczego o nazwie Roundup. Wielu specjalistów alarmuje, że substancja ta może być silnie rakotwórcza. Z tego też względu niektóre kraje całkowicie rezygnują z używania Roundupu, ale polscy rolnicy nadal dosyć często po niego sięgają.

Wszyscy trzymali kckiuki za małego Kubusia. Niestety dotarły do nas najgorsze wieściWszyscy trzymali kckiuki za małego Kubusia. Niestety dotarły do nas najgorsze wieściCzytaj dalej

Kasza jaglana skarzona

Jak podaje portal abczdrowie.pl, raport dotyczący zawartości glifosatu w kaszach jaglanych został przygotowany przez FoodRentgen i Fundację Konsumentów. Instytucje przeprowadziły dwa testy, których wyniki są zatrważające. Pomiędzy próbami miała miejsce kilkumiesięczna przerwa.

Pierwsze próby przeprowadzono we wrześniu i już wtedy wykazano, że 4 z 10 badanych kasz poziom ilości pozostałości po herbicydzie był przekroczony nawet sześciokrotnie. W 2 próbkach mieścił się w normie, a w pozostałych czterech nie stwierdzono obecności glifosatu.

Kolejne badania zostały przeprowadzone w styczniu i tym razem już 6 na 10 kasz budziło wątpliwość specjalistów. Okazało się, że obecny w nich poziom glifosatu jest nawet 46 razy wyższy, niż przewidują to normy.

- Naszym raportem chcielibyśmy skłonić rolników do głębokiego przemyślenia, czy warto ryzykować, czy może lepiej ograniczyć opryski do niezbędnego minimum. Nie tylko w uprawach gryki i prosa, ale też we wszystkich innych zbożach, i nie tylko glifosatu, ale też innych środków ochrony roślin - wyjaśnia Marcin Galicki, współtwórca programu FoodRentgen.

Dzisiaj grzeje: 1. Nie żyje bohaterka Powstania Warszawskiego. Nim odeszła podzieliła się ważnym wyznaniem na temat tamtych czasów

2. Ministerstwo Zdrowia potwierdziło. W Polsce padł właśnie rekord

Jak podają media, część skażonych kasz powoli zostaje już wycofywana ze sklepowych półek.

- Pozytywnie zaskoczył nas fakt, że partia produktu sprzedawana pod marką Plony Natury w Biedronce, w której nasze badanie wykazało najwyższe przekroczenie, została wycofana z rynku bardzo szybko po przekazaniu przez nas tej informacji firmie. Poza wskazaną partią sieć wycofała również dwie inne partie, niebadane i niewskazane przez nas. Z informacji przekazanej nam przez sieć Biedronka wynika, że staliśmy się impulsem do przeprowadzenia dodatkowych badań oferowanych, przez sieć, produktów. Stąd też dodatkowe wycofania – przyznaje Marcin Galicki cytowany przez portal abczdrowie.pl.

ZOBACZ TAKŻE:

  1. Tysiące Polaków źle gotują jajka. Narażają na niebezpieczeństwo siebie i rodziny
  2. Ma 70 lat, a wygląda góra na 30. Ciężko uwierzyć w widok ze zdjęcia, niesamowita uroda
  3. Niebezpieczny nowotwór atakujący głównie ludzi młodych. Warto znać jego objawy
  4. Urodziła dziecko, które było w "ciąży". Dzień po porodzie lekarze przeprowadzili cesarskie cięcie
  5. Tadeusz Rydzyk krytykuje obostrzenia dotyczące kościołów. "Dla nas katolików ważniejsze jest zdrowie ducha"
  6. Nowy zakaz wchodzi 20 maja. Objętych ponad 100 tys. sklepów, dotknie 9 mln Polaków, dla połowy z nich będzie nieprzyjemną niespodzianką

Następny artykuł