domowe syropy na kaszel
unsplash_silviarita
Autor - 16 Maja 2020

Domowy syrop można przygotować nie tylko z czosnku i cebuli. Pomocnych składników jest o wiele więcej

Kaszel od pokoleń pokonywany jest za pomocą domowych sposobów. Pozwalają one złagodzić ataki kaszlu, ułatwią też pozbywanie się tego, co zalega w gardle i oskrzelach. Działają one zarówno na kaszel mokry, jak i suchy. Warto poznać sprawdzone, domowe sposoby na kaszel.

Kaszel to reakcja organizmu, która najczęściej pojawia się w okresie jesienno-zimowym. Jeśli kaszel nie występuje równolegle z gorączką oraz objawami takimi jak ból gardła, mięśni i ogólnym osłabieniem, to warto spróbować pozbyć się go domowymi sposobami. Popularne są syropy z cebuli i czosnku, jednak nie są to jedyne bakteriobójcze produkty.

Sporządzenie domowego syropu nie jest skomplikowane, a potrafi skutecznie wspomóc organizm w walce z infekcją. Naturalne mikstury hamują uporczywy kaszel, zmniejszając wydzielanie śluzu. Przypisuje się im także właściwości wykrztuśne oraz łagodzenie bólu gardła.

Przez lata odczuwała ból w klatce piersiowej. Kiedy lekarze zobaczyli prześwietlenie nie wierzyli własnym oczomPrzez lata odczuwała ból w klatce piersiowej. Kiedy lekarze zobaczyli prześwietlenie nie wierzyli własnym oczomCzytaj dalej

Kaszel można zwalczać domowymi syropami. Warto wypróbować kilka nowych przepisów

Domowe syropy na kaszel są skuteczne i bezpieczne. Przepisy na niektóre z nich są wykorzystywane w medycynie ludowej, gdyż wykazują tak samo skuteczne działanie, jak te apteczne. Dodatkowo wytwarzane są wyłącznie na bazie naturalnych składników, dzięki czemu bez obaw można podawać je dzieciom. Syrop z tymianku jest niezwykle prosty w przygotowaniu. Jak podaje poradnikzdrowie.pl, wystarczy wypełnić litrowy słoik liśćmi tymianku do 1/3 jego wysokości, po czym zagotować litr wody i wymieszać z 0,5 kg cukru. Zamknięty słoik należy odstawić na 2 dni w suche i chłodne miejsce. Po tym czasie powinno się przecedzić syrop przez sito i przelać do buteleczek. Syrop można spożywać po 1 łyżce 2-3 razy dziennie.

Syrop z sosny z kolei składa się z 1 kg pędów sosny i 1 kg cukru. By go przygotować, należy warstwę pędów sosny przysypać cukrem, następnie położyć kolejną warstwę pędów sosny itd. Słoik zakrywamy gazą i odstawiamy na 6 tygodni, po których przecedzamy syrop i zlewamy do butelek lub słoiczków. Syrop należy zażywać 2 razy dziennie po 1 łyżce. Kolejnym skutecznym sposobem na kaszel jest syrop goździkowy. Do małego słoiczka miodu wrzucamy 6 goździków i mieszamy z miodem, lekko je ugniatając. Całość należy pozostawić na noc. Rano powinno się usunąć goździki i wymieszać syrop. Należy go zażywać po 1 łyżeczce dziennie.

Z kolei syrop na kaszel z miodu, cytryny i imbiru łączy w sobie bakteriobójcze właściwości miodu, przeciwzapalne i rozgrzewające działanie imbiru oraz wzmacniające układ odpornościowy właściwości witaminy C. By go przygotować, należy wlać miód do 3/4 wysokości małego słoika. Następnie przygotowujemy 10 plasterków nieobranej ze skórki cytryny, kroimy ją na ćwiartki i dodajemy do miodu. Całość posypujemy obranym i startym na tarce imbirem. Zawartość należy dokładnie wymieszać, a następnie zakręcić i odstawić na 24 godziny w suche, zaciemnione i chłodne miejsce. Syrop można spożywać po 1 łyżce dziennie lub dodawać do herbaty.

Dzisiaj grzeje: 1. Przepis dotyczący noszenia maseczek przestanie niedługo obowiązywać? Wiceminister zabrał głos

2. Na strychu zauważył dziwny sznurek wystający ze ściany. Pociągnął go i zamarł z wrażenia, nie miał pojęcia, jaki sekret został przed nim ukryty

Przepis na syrop z babki lancetowatej także nie jest skomplikowany. Babka lancetowata to jedna z najstarszych roślin leczniczych. Nie tylko działa wykrztuśnie, lecz także bakteriostatycznie, dlatego szybko przynosi ulgę w chorobach górnych dróg oddechowych. By przygotować syrop, należy podciąć 100 g świeżych liści babki lancetowatej, dodać je do 100 ml przegotowanej wody i zmiksować. Następnie z miazgi wyciskamy sok, przesączamy i rozpuszczamy w 100 g cukru. Następnie mieszankę umieszczamy na małym ogniu i czekamy, aż zacznie wrzeć. Syrop można stosować po 1 łyżeczce kilka razy dziennie.

By przygotować syrop z buraka, należy jednego zetrzeć na tarce, przełożyć do miseczki i dodać do nich 2 łyżeczki miodu. Całość łączymy i podgrzewamy na małym ogniu przez ok. 20 minut. Nie wolno dopuścić do zagotowania syropu, gdyż straci wszystkie cenne właściwości. Syrop z buraka należy pić co godzinę po jednej łyżce.

ZOBACZ TAKŻE:

  1. Dodał gaz z zapalniczek do Coca-Coli. Momentalnie zastygł z wrażenia obserwując efekt
  2. Musieli wziąć ślub w szpitalu. Po 18 godzinach od ceremonii nic już nie było takie samo
  3. Normy przekroczone ponad 40 razy. Rakotwórcza substancja w kaszach jaglanych
  4. Jeden z pierwszych objawów raka płuc. Wystarczy spojrzeć na swoje palce
  5. Przez tydzień piła koktajl z kurkumy. Efekty okazały się powalające
  6. Nowe obostrzenie dotyczące sprzedaży już w najbliższą środę. Spać spokojnie może tylko 3/4 Polaków

Następny artykuł