kawa zbożowa: właściwości
unsplash David O. Andersen
Autor Klaudia Gaicka - 22 Września 2020

Pijecie kawę zbożową? Jeśli jeszcze nie, istnieje kilka powodów, dla których warto zacząć

Kawa zbożowa ma mnóstwo prozdrowotnych właściwości. Stanowi świetną alternatywę dla wielu fanów smaku zwykłej kawy, którzy nie mogą jej spożywać ze względów zdrowotnych. Mogą ją pić osoby w każdym wieku. W zależności od tego, jak ją przyrządzimy, może stanowić również napój dietetyczny.

Kawa zbożowa dawniej postrzegana była jako tańszy i mniej wartościowy zamiennik kawy. Dzięki licznych badaniom dziś już wiemy, że kawa zbożowa ma mnóstwo wartości odżywczych oraz właściwości prozdrowotnych. Dodatkowo zaparzony napój nie zawiera kofeiny i nie uzależnia. Mogą ją pić zarówno kobietom w ciąży, jak i karmiące piersią, oraz także dzieci i seniorzy.

Nadchodzą ogromne zmiany w emeryturach. Prace nad ustawą już trwają, o co chodzi?Nadchodzą ogromne zmiany w emeryturach. Prace nad ustawą już trwają, o co chodzi?Czytaj dalej

Kawa zbożowa ma mnóstwo prozrowotnych właściwości

Jak podaje portal Abczdrowie.pl, kawa zbożowa powstaje z palonych ziaren zbóż. Mowa przede wszystkim o życie, pszenicy, jęczmieniu, buraku cukrowym i cykorii. Zaskakujące jest to, jak mało posiada kalorii. Pijąc ją bez mleka i cukru, możemy z powodzeniem traktować ją jako napój dietetyczny. W 100 gramach napoju znajduje się od 5 do 50 kcal. Liczba kalorii zależna jest od rodzaju ziaren, z których sporządzono mieszankę.

Dzięki naturalnym składnikom, z których powstaje kawa zbożowa, kawa dostarcza organizmowi m. in. dużą ilość błonnika (który korzystnie wpływającego na przemianę materii), niezbędne do funkcjonowania pierwiastki (przede wszystkim selen i magnez) oraz witaminy (głównie z grupy B). Dodatkowo zawarta w kawie zbożowej cykoria dostarcza nam inuliny, która pomaga zadbać o prawidłową florę bakteryjną w jelitach.

Co więcej, regularne picie kawy zbożowej może pomóc nam obniżyć poziom złego cholesterolu. Kawa wspomaga również funkcjonowanie układu nerwowego i usprawnia procesy wydzielania żółci. Kolejną przewagą kawy zbożowej nad zwykłą jest to, że mogą ją pić ci, którym niewskazana jest kofeina. Mowa o osobach z nadciśnieniem, chorą wątrobą, nadkwasotą, chorobami nerek, śledziony, trzustki.

Dodatkowo, nawet jeżeli żadna z powyższych chorób nas nie dotyczy, warto sięgnąć po kawę zbożową zamiast zwykłej w przypadku, kiedy nasz układ pokarmowy jest podrażniony. Kawa zbożowa nie podrażnia też śluzówki żołądka jak zwykła kawa ani nie wywołuje nieprzyjemnej zgagi.

Dzisiaj grzeje: 1. Charakterystyczny znak na uchu pojawia się przed zawałem. Gdy go zauważymy, nie ma czasu do stracenia
2.W końcu jakaś obniżka, na zakupach odetchniesz z ulgą. Wiemy, co potanieje
3.Zamach na Donalda Trumpa. Ktoś wysłał do niego przesyłkę ze śmiertelnie niebezpieczną zawartością

Zanim kupisz kawę zbożową, upewnij się, że wśród jej składników nie ma żadnych sztucznych dodatków takich jak chemiczne aromaty. Jeżeli zależy ci na alternatywnym smaku, spróbuj kawy z naturalnymi aromatami, takimi jak np. karmel.

ZOBACZ TAKŻE:

  1. Z ostatniej chwili: samolot z prezydentem miał zderzenie. Fatalne informacje za granicy
  2. Najniebezpieczniejsze miejsce na Ziemi? Promieniowanie nawet 1000-krotnie większe niż w Czarnobylu
  3. Specjaliści ostrzegają i uspokajają. Pandemia w dobie sezonu grypowego
  4. 17-letnia mama wiedziała, że umiera. Zostawiła dla swojego dziecka wzruszającą wiadomość
  5. Nowa epidemia w Chinach. Choroba wydostała się z fabryki farmaceutycznej
  6. Dopada cię jesienna chandra? Dodaj do kawy jedną porcję przyprawy, od razu poczujesz ulgę

Następny artykuł