kawa_zbożowa_pyszna_i_zdrowa
screen youtube.com/Dominik G G 1
Autor Damian Witoń - 13 Lutego 2020

Wielu z nas pamięta jej smak z dzieciństwa. Kawa zbożowa jest pyszna, a do tego bardzo zdrowa

Kawa zbożowa jest napojem, który wielu z nas pamięta z dzieciństwa. Może stanowić alternatywę dla czarnej kawy. Jest pyszna i zdrowa. Picie jej może bardzo dobrze wpłynąć na nasz organizm.

Kawa zbożowa pijana była przez wielu z nas w młodzieńczych latach. Pamiętamy jej ciemną barwę i wspaniały smak. Większość z nas z biegiem czasu zapomniała niestety o tym wspaniałym napoju. Wielka szkoda, ponieważ okazuje się, że wpływa on korzystnie na nasze zdrowie.

Nietypowe objawy braku witaminy B12. Jej niedobór powoli niszczy ciałoNietypowe objawy braku witaminy B12. Jej niedobór powoli niszczy ciałoCzytaj dalej

Kawa zbożowa oferuje nam zdecydowanie więcej niż swój wspaniały smak

Jeżeli postanowimy wrócić do picia kawy zbożowej lub mamy zamiar spróbować jej po raz pierwszy, z pewnością zwrócimy uwagę na wyjątkowe walory smakowe, jakimi może się pochwalić. W przeciwieństwie do zwykłej kawy nie zawiera kofeiny, a zatem możemy pić ją znacznie częściej, tym bardziej, że nie podrażnia śluzówki żołądka i nie powoduje zgagi. Napój będzie dobrym wyborem prawie dla każdego. Jedynym przeciwwskazaniem do jego spożywania jest cukrzyca, ponieważ charakteryzuje się wysokim indeksem glikemicznym.

Kawa zbożowa posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest bogatym źródłem błonnika pokarmowego. Picie jej przysłuży się perystaltyce jelit, pozwoli pozbyć się zaparć, ograniczy powstawanie dokuczliwej zgagi i refluksu żołądka oraz pomoże pozbyć się kwaśnego posmaku w ustach, jaki wywołuje picie tradycyjnej kawy. Napój zawiera w sobie naturalne antyoksydanty, witaminy i minerały. Znajdziemy w nim między innymi magnez, potas, fosfor, żelazo, cynk, a także witaminy z grupy B.

Jak podaje portal zdrowie.wprost.pl, regularne picie kawy zbożowej może obniżyć poziom cholesterolu, wspomóc funkcjonowanie układu nerwowego i usprawnić procesy wydzielania żółci. Jeżeli zawiera dodatek cykorii, co zdarza się stosunkowo często, będzie także źródłem probiotyków.

Aby cieszyć się w pełni korzystnym wpływem kawy zbożowej na nasze zdrowie, należy zadbać o wybór produktu wysokiej jakości. Najlepiej, żeby nie zawierała w sobie sztucznych dodatków takich jak chemiczne aromaty. Zdecydowanie lepsze są naturalne substancje aromatyzujące takie jak na przykład wanilia czy karmel. Osoby, które nie tolerują glutenu, powinny natomiast postawić na specjalną, pozbawioną go wersję napoju, gdyż jest on obecny w zwykłej.

ZOBACZ TAKŻE:

  1. Tata znalazł w telefonie syna zdjęcie, które go zmroziło. Wydał go policji bez wahania
  2. Znaleziono ciało 26-latki w ciąży obok torów. Sprawę bada prokuratura
  3. Zdrowe produkty, które mogą być dla nas trujące. Lepiej na nie uważać
  4. Piliśmy go po katastrofie w Czarnobylu. Działanie i skutki uboczne płynu Lugola
  5. Bóle szyi mogą być objawem groźnego nowotworu. Nie wolno ich lekceważyć
  6. Aktorka legendarnego serialu na TVP ma nowotwór w ostatnim stadium. Wystosowała poruszający apel do swoich fanów

Następny artykuł