kiwi_najzdrowszy_owoc
pixabay_Magnascan
Autor Damian Witoń - 9 Lipca 2020

Przez wielu uznawane jest za najzdrowszy owoc na świecie. Wystarczy jeść raz dziennie

Kiwi uważane jest przez niektórych za najzdrowszy owoc na świecie. Jest to opinia w pełni zasłużona, ponieważ posiada szereg właściwości, które wpływają fenomenalnie na nasze zdrowie.

Kiwi to owoc, którego spożywanie ma wspaniały wpływ na nasze zdrowie. Niektórzy zaliczają je nawet do tak zwanej kategorii superfood’s, a więc jedzenia, które w wyjątkowo korzystny sposób wspomaga organizm. Nie jest to dziełem przypadku, ponieważ lista korzyści jakie płyną z jedzenia kiwi, jest bardzo długa.

Ministerstwo Zdrowia przekazało ważny apel. Chodzi o ludzkie życieMinisterstwo Zdrowia przekazało ważny apel. Chodzi o ludzkie życieCzytaj dalej

Kiwi, czyli prawdopodobnie najzdrowszy owoc na świecie

Gdyby ktoś postanowił spisać listę korzyści wynikających ze spożywania tego owocu i zaczął wymieniać je kolejno od myślników, to możliwe, że zabrakłoby mu miejsca na standardowej kartce w zeszycie. Kiwi jest bowiem prawdziwym ewenementem. Warto rozważyć jego regularne jedzenie, aby cieszyć się zdrowiem.

W celu pełnego wykorzystania potencjału, jaki drzemie w małym, zielonym owocu, należy spożywać go regularnie. Wystarczy jedno kiwi dziennie, aby po pewnym czasie poczuć różnicę. Jak podaje portal onet.pl wzmacnia ono odporność, skraca czas leczenia infekcji, chroni przed depresją i nowotworami, wpływa pozytywnie na funkcjonowanie serca oraz zapobiega miażdżycy. To jednak jeszcze nie wszystko.

Kiwi jest bogatym źródłem witamin. Pomaga osobom cierpiącym na cukrzycę, a jego niska kaloryczność pozwala z powodzeniem włączyć je do diety osobom, które się odchudzają. Zielony owoc ma także pozytywny wpływ na nasze oczy, ponieważ zawarte w nim karotenoidy, do których zalicza się między innymi beta karoten i luteina oraz wysoka zawartość witaminy E i C, stanowią ochronę dla centralnej części siatkówki oka, które staje się mniej podatne na zwyrodnienia. Dobry stan wymienionego powyżej elementu narządu widzenia wpływa na ostrość obrazu, który widzimy oraz odróżnianie kolorów.

Owoc, który dzieli swoją nazwę z pewnym ptakiem zamieszkującym Nową Zelandię, zawiera w sobie wapń i witaminę K. Dzięki temu zmniejsza ryzyko zachorowania na ostreoporozę, wspomagając układ kostny. Jedzenie kiwi nie pozostanie obojętne również dla naszego mózgu. Dostarcza bowiem kwasu foliowego oraz potasu, co zmniejsza poczucie zmęczenia, zapobiega apatii i chroni przed nadmierną sennością. Po owoc sięgnąć powinny także osoby zmagające się z depresją, ponieważ jest on bogaty w inozytol i serotoninę określaną czasem mianem hormonu szczęścia.

Kiwi jest bogatym źródłem błonnika, którego szereg prozdrowotnych właściwości mógłby stanowić materiał na oddzielny artykuł. Owoc zawiera w sobie również przeciwutleniacze, które chronią przed nowotworami.

Dzisiaj grzeje: 1. Wiemy co od września czeka polskich uczniów. Minister Edukacji zabrał głos

2. Dodatkowe prawie 13 tys. zł do emerytury już pewne. Jest podpis prezydenta, zyska ponad 70 tys. osób

Wielce prawdopodobne, że istnieje jeszcze więcej korzyści ze spożywania kiwi. Te opisane powyżej powinny jednak chyba wystarczyć, aby skłonić niektóre osoby do sięgnięcia po tę “bombę witaminową”, która jest powszechnie dostępna w większości sklepów z owocami.

ZOBACZ TAKŻE:

  1. Ogromny rój pszczół w restauracji. Czegoś takiego nigdy nie widzieliście
  2. Debata prezydencka w Końskich i Lesznie. Na antenie TVP nagle doszło do kuriozalnej sytuacji, której nikt się nie spodziewał;
  3. Wiedza, która może uratować życie. Jak odróżnić zwykły pieprzyk od śmiertelnie niebezpiecznego czerniaka?
  4. Pierwsze objawy raka krtani. Niezwykle łatwo pomylić je z innymi chorobami
  5. Ministerstwo Zdrowia komentuje słowa Dudy. Mocne słowa o szczepionkach
  6. Nie żyje słynny mistrz olimpijski. Zmarł przedwcześnie, osierocił dwójkę dzieci

Następny artykuł