Kokos właściwości
Autor Karol Zaborowski - 8 Listopada 2019

Kokos jest prawdziwą bombą witaminową. Zdecydowanie za rzadko gości na naszych stołach

Kokos, choć nie zachęca swoim wyglądem, to niesie ze sobą masę korzyści dla naszego organizmu. Zdecydowanie warto jest się trochę pomęczyć z jego twardą skorupą, aby dobrać się do drogocennego miąższu. Chociaż nie tylko on jest przydatny.

Kokos jako egzotyczny owoc trafia na nasze stoły o wiele rzadziej niż chociażby ananas. Polacy często nie doceniają wartości, jakie niesie ze sobą dla naszego organizmu, a poza tym, nie da się, że nie tak łatwo się do niego dobrać. Najpierw trzeba pokonać grubą i twardą skorupę, aby dostać się do miąższu oraz mleczka, które mają masę witamin, ale nie tylko.

Kokos może być używany do wielu dań, chociaż nam najczęściej kojarzy się z deserami, gdzie często przybiera formę wiórków. Można również wykorzystywać w kuchni olej, który tłoczony jest z tego owocu. Bez wątpienia warto dodać go do swojego jadłospisu.

Przez 5 dni jadła tylko zupki chińskie. Rzeczy, które stały się z jej ciałem są straszne, każdy powinien wziąć je sobie do sercaPrzez 5 dni jadła tylko zupki chińskie. Rzeczy, które stały się z jej ciałem są straszne, każdy powinien wziąć je sobie do sercaCzytaj dalej

Jakie wartości dla nas ma kokos?

Kokos to prawdziwa bomba, jeżeli chodzi o zawartość witamin i minerałów, które są niezbędne dla naszego organizmu dla poprawnego funkcjonowania. W owocu tym znajdziemy też nasycone kwasy tłuszczowe, czyli trójglicerydy średniołańcuchowe (MCT). Ich cząsteczki są o wiele mniejsze, przez co ich metabolizm jest o wiele szybszy niż innych tłuszczów. Prowadzi to do tego, że nasz organizm, zamiast je odkładać, to od razu przetwarza je na energię.

Dodatkowo w kokosie znajduje się witamina C, tiamina, ryboflawina, niacyna, witamina B6, kwas foliowy, witamina E oraz witamina K. Znajdziemy w nim również wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód i cynk. To sprawia, że kokos działa na wiele elementów naszego ciała, regulując ich działanie oraz wzmacniając je.

Jak podkreśla portal Medonet.pl, kokos wykazuje działanie przeciwbakteryjne, regulujące działanie układu pokarmowego, a dodatkowo odżywia naszą skórę, wspomaga funkcjonowanie mózgu, obniża cholesterol i zapobiega powstawaniu próchnicy. Oczywiście lista ta jest o wiele dłuższa, jednak nawet te kilka punktów powinny stanowić odpowiednią zachętę dla nas do włączenia kokosu do naszej diety.

Nawet jeżeli nie mamy pomysłu na to, jak zastosować go w kuchni, to w internecie znajdziemy masę przepisów z wykorzystaniem tego owocu. Nie pozostaje nam nic, tylko udać się na zakupy i przygotować sobie coś smacznego i zdrowego.

ZOBACZ TAKŻE:

  1. Banany nie tuczą, a leczą. Już po tygodniu będziecie zdumieni, jak zbawienny wpływ mają na organizm
  2. Kolor wosku z uszu świadczy o zdrowiu. Widząc jeden z nich natychmiast udaj się do lekarza, możesz być śmiertelnie chory
  3. Trafiła do szpitala z potężnym bólem głowy, 2 dni później już nie żyła. Lekarze ostrzegają przed 7 niepozornymi objawami

Następny artykuł