Zioła, takie jak kolendra cenione są z uwagi na ich właściwości uspokajające czy poprawiające trawienie
pixabay.com/Hans
Autor - 4 Czerwca 2020

Kolendra to zioło o zaskakujących właściwościach. Włączenie jej do diety, może przynieść wspaniałe efekty

Zioła przydają się nie tylko podczas przygotowywania obiadu. Oferują one szerokie spektrum korzyści zdrowotnych, o czym nie raz przekonały się nasze babcie. Jednym z nich jest kolendra, która od dawna jest stosowana na wiele problemów zdrowotnych.

Zioła od czasów starożytnych wykorzystywane są do poprawiania smaku potraw. Ponadto ze względu na ich szczególne wartości zdrowotne używa się ich do wspomagania leczenia wielu chorób.

Kolendra znalazła zastosowanie przede wszystkim w kuchni jako przyprawa oraz dodatek do dekoracji ciast, jednak mało kto wie, że zioło to ma liczne właściwości lecznicze.

Używasz w domu kuchenki gazowej? Naukowcy mają dla Ciebie pilne ostrzeżenieUżywasz w domu kuchenki gazowej? Naukowcy mają dla Ciebie pilne ostrzeżenieCzytaj dalej

Zioła, takie jak kolendra cenione są z uwagi na ich właściwości uspokajające czy poprawiające trawienie

Kolendra to nie tylko ozdoba dań, ale również środek na wiele problemów zdrowotnych. Jej właściwości lecznicze zawarte są zarówno w liściach kolendry, jak i nasionach. Liście kolendry są bogate w wiele cennych witamin jak witamina B2, B3, A, foliany, beta-karoten i witamina C. Witamina A jest niezbędna dla zdrowej skóry i dobrego wzroku, a witamina C to kluczowy antyoksydant o wielkiej mocy i szerokim działaniu.

Ponadto liście kolendry, jak wszystkie zielone liście dostarczają witaminę K, niezbędną do tworzenia tkanki kostnej. Zioło to jest również dobrym źródłem takich minerałów jak potas, wapń, żelazo czy magnez. Warto również dodać, iż kolendra w dużym stopniu zwiększa produkcję witaminy D, a także jest bogata w olejki eteryczne oraz przeciwutleniacze.

Świeża kolendra jest uznawana za zioło skuteczne w oczyszczaniu organizmu z metali, nawet tak toksycznych, jak rtęć, aluminium, czy ołów. Właściwości te potwierdziły liczne badania naukowe. Zielona kolendra ma zdolność wiązania metali ciężkich i ich wydalania z organizmu. Jest to niezwykle przydatne, gdyż np. aluminium może być przyczyną poważnych chorób jak Alzheimer czy Parkinson.

Kolendra bardzo często stosowana jest jako środek na niestrawność, wzdęcia i zgagę. Pikantne i gorące dania posypane liśćmi kolendry są łagodniejsze w smaku i lepiej tolerowane. Kolendra dodana do potraw z roślin strączkowych zapobiega również wzdęciom. Warto dodać, że kolendra zawiera również związki przeciwbakteryjne, które zapobiegają nudnościom i wymiotom.

Jak podaje portal poradnikzdrowie, świeże ziele kolendry jest bogate w składniki o działaniu przeciwbakteryjnym i przyspieszającym gojenie ran w jamie ustnej. Zdaniem naukowców zioło to jest w stanie zwalczyć nawet tak groźne bakterie, jak salmonella czy E.Coli, a więc patogeny odpowiedzialne za zatrucia pokarmowe. Ponadto kolendra uodparnia organizm na zakażenia przenoszone za pośrednictwem przewodu pokarmowego.

Dzisiaj grzeje: 1. Kolejna faza testów szczepionki. Próby będą przeprowadzane na dzieciach

2. Kobieta znienacka wróciła do domu i przyłapała chłopaka z inną. Jej reakcja powala, wszystko się nagrało

Mało kto wie, że nasiona kolendry pomagają zmniejszyć poziom złego cholesterolu i trójglicerydów, a jednocześnie zwiększyć poziom dobrego cholesterolu w krwi. Zioło to może być zatem pomocne jako środek zapobiegający zawałom serca i udarom mózgu. Ponadto dzięki zawartości potasu pomaga kontrolować tętno i ciśnienie krwi.

Kolendra ma również silne właściwości antyoksydacyjne. Stres oksydacyjny związany jest bowiem w wieloma chorobami i dopada coraz więcej osób. Może być przyczyną raka, chorób układu krążenia, choroby Alzheimera i wielu innych. Kolendra dzięki zawartości kwercentyny skutecznie ochrania organizm przed wolnymi rodnikami.

ZOBACZ TAKŻE:

  1. Afera w mediach po ujawnieniu całej serii niesmacznych i skandalicznych praktyk Biedronki. Wściekli są nie tylko klienci
  2. Nie żyje 34-letni członek uwielbianego zespołu. Miał koronawirusa
  3. Stan przedzawałowy. Jak go rozpoznać i co robić, gdy wystąpi?
  4. Glejak to niezwykle groźny nowotwór. Niestety nie jest łatwy do wykrycia, gdyż objawy są niespecyficzne
  5. Pasożyty, którymi możemy się zarazić poprzez jedzenie. Mogą być bardzo niebezpieczne
  6. Wziąłeś 5 tys. zł pożyczki z tarczy antykryzysowej? Nastąpiły zmiany, o których musisz wiedzieć

Następny artykuł